Kan en kommun gå i konkurs?

[caption id="" align="alignright" width="200" caption="Sedlar Riksbanken"]Sedlar. Foto: Riksbanken[/caption]Läste på SVD.se att sedan 1973 har 500 städer i USA försatts i konkurs och den senaste årens kris har knappast hjälp till att minska detta antal. Efter att jag läst inlägget kom jag att tänka på om samma sak skulle kunna hända i Sverige, att en kommun går i konkurs?

Jag hade en svag minnesbild långt bak i huvudet att det inte var möjligt och lite sökning på internet gav mig svaret – en svensk kommun kan inte gå i konkurs (som exempel är det bara att läsa på om Haninge och början av 1990-talet). Nästa tanke som slog mig var att i Sverige är det till och med tvärtom, här belönar vid kommuner som missköter sin ekonomi och straffar kommuner som tar väl hand om medborgarnas skattepengar.

Ja, du läste rätt i Sverige är det lönsamt för en kommun att köra ekonomin i botten och slösa med skattepengarna. Den största orsaken till detta är skatteutjämningssystemet (som jag skrivit om tidigare) där kommuner med ordnad och god ekonomi får betala en straffskatt till kommuner som tömt sin skattekista. Det välkända Haningefallet visar även att om en kommun i praktiken är i Konkurs är det bara att ropa på pappa staten så kommer han med nya friska skattekronor för att fylla hålen, utan några som helst krav. Samtidigt får en kommun som Sollentuna bara betala mer straffskatt desto bättre ekonomi kommunen har. Sedan undrar folk varför det går som det går för Sverige.

Sedan är även Sollentuna bra på att få skattepengarna och rulla och vem vet om Väsjöstaden byggs kanske vi hamnar bland kommunerna som får pengar i skatteutjämningssystemet?