Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-01-11

På bilden syns en aluminiumprofil (stringer) och en radius block.
På bilden syns en aluminiumprofil (stringer) och en radius block.
Foto: NASA TV.

Under måndagen tog ansvariga inom Nasa och rymdfärjeprogrammet beslutet att förstärka alla aluminiumprofiler runt om på Discoverys externa bränsletank (tank 137). Mer specifikt är det den övre delen av aluminiumprofilen som kommer förstärkas för att undvika att fler sprickor uppstår när bränsletanken krymper under tankningsprocessen. Förstärkningsprofilen (kallad radius block) kommer att monteras över infästningarna på originalprofilen. I och med installationen av förstärkningsprofilerna anses säkerheten bli tillräckligt hög för en uppskjutning.

I dagsläget räknar ansvariga med att monteringsarbetet och återisoleringen av bränsletanken kommer bli klara till den 23 januari för att några dagar senare rulla ut till startplattan. Totalt finns det sedan tio extradagar, för oplanerade händelser, innan den planerade uppskjutning den 24 februari.

Även ISS-programmet räknar med att kunna supporta en uppskjutning av Discovery STS-133 den 24 februari. Detta förutsätter dock att Esas ATV-kapsel lyfter som planerad den 15 februari och dockar med ISS den 24 februari. Det finns en möjlighet att korta inflygningstiden för ATV-kapseln ifall uppskjutningen skulle bli försenad någon dag men det kräver omplanering.

Då även bränsletanken som kommer användas under Atlantis STS-135s uppdrag är tillverkad under samma period som tank 137 har den troligen samma fel och en reparation även på denna är trolig. Endeavour STS-134s bränsletank, tank 122, är dock tillverkat långt tidigare och det är osannolikt att samma fel skulle finns på denna. Undersökningar av tank 122 kommer dock självklart att genomföras. Tidigare har förstärkningsprofiler bland annat monteras på visa aluminiumprofiler på tank 136, som flög i maj förra året.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.