Discovery STS-124
Uppskjutning: Kockan 23:02 den 31 maj 2008.
Dockning: Klockan 20:03 den 2 juni.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 13:42 den 11 juni.
Landning: Klockan 17:15 den 14 juni.

Längd: 14+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-104).
Uppdrag nr: 123.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Kibo.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-124 | ISS 1J
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-10-14

Befälhavare| Mark E. Kelly
Kelly
Kelly.
Foto: NASA.

Kelly föddes den 21 februari 1964 i Orange, New Jersey. Han har två barn tillsammans med Amelia Victoria. På fritiden gillar han att gillar att springa, träna på gym, basket och golf.

NASA - och rymderfarenhet
Han påbörjade sin astronaututbildning 1996 och två år senare var han färdigutbildad rymdfärjepilot. Innan han fick sitt första uppdrag hade han arbetat med flera uppdrag från landbacken.

Rymduppdrag
Endeavour STS-108 (5 - 17 december, 2001)
Endeavour STS-108 var det tolfte rymdfärjeuppdraget till ISS och bland annat hade Endeavour med sig förnödenheter och byte ut besättningen ombord på ISS.

Discovery STS-121 (4 – 17 juli 2006) var det andra uppdraget efter Columbiahaveriet och det andra testuppdraget. Huvudsyftet med uppdraget var att testa nya tekniker för reparation av rymdfärjans värmeskyddspaneler. Discovery hade även med sig förnödenheter till ISS.

Pilot | Kenneth Ham
Ham
Ham.
Foto: NASA.

Ham, som är befälhavare inom USAs marin, är född den 12 december 1964 i Plainfield, New Jersey i USA. Tillsammans med sin fru har han två barn. Bland hans intressen kan nämnas tyngdlyftning, löpning, sport i allmänhet, skidåkning och vattenskidåkning. Totalt har Ham mer än 3 700 flygtimmar och 300 fartygslandningar.

NASA- och rymderfarenhet
Ham blev utvald att påbörja astronaututbildning i juni 1998 och påbörjade den samma i augusti 1998. Efter grundutbildningen har han arbetat med tekniska frågor rörande ISS och rymdfärjorna.

Rymduppdrag
Inga.

Uppdragsspecialist | Karen L. Nyberg
Nyberg
Nyberg.
Foto: NASA.

Nyberg är född den 7 oktober 1969 i Parkers Prairie, Minnesota i USA. Bland hennes intressen kan nämnas volleyboll, löpning, piano, konst och spendera tid med sina hundar.

NASA- och rymderfarenhet
Under åren 1991 till 1995 arbetare Nyberg på Johnson Space Center i Houston, Texas i USA med olika befattningar. I juli år 2000 blev hon utvald att påbörja astronaututbildning. Efter den två år långa grundutbildningen, som hin påbörjade i augusti 2000, har hon bland annat varit supportbesättning för ISS-besättning 6.

Rymduppdrag
Inga.

Uppdragsspecialist | Ronald J. Garan, Jr.
Garan
Garan.
Foto: NASA.

Garan är född i Yonkers, New York i USA den 30 oktober 1961. Tillsammans med sin fru, Carmel Garan, har han tre barn, alla söner. Bland hans intressen kan nämnas skidåkning, matlagning och amerikansk fotboll. Han är även en aktiv söndagsskolslärare. Då han är kapten inom USAs flygvapen har han samlat på sig över 4 300 flygtimmar.

NASA- och rymderfarenhet
Garan ingår i samma astronautklass som Nyberg. Efter den två år långa utbildningen har han bland annat deltagit i NEEMO 9 anordnad av NASA och NOAA. NEEMO 9 var ett uppdrag i april 2006 då sex personer tillbringade 18 dagar i Aquarius, som är världens enda undervattenslaboratorium. Uppdraget genomfördes för att testa olika tekniker inför en framtida bemannad månbas.

Rymduppdrag
Inga.

Uppdragsspecialist | Michael E. Fossum
Michael E. Fossum
Fossum
Fossum.
Foto: NASA.

Fossum föddes den 19 december 1957 i Sioux Falls, South Dakota. Tillsammans med sin fru, Melanie J, har han fyra barn. På fritiden gillar han att umgås med familjen, jogga och resa.

NASA - och rymderfarenhet
År 1993 anställdes Fossum av NASA som systemtekniker. Innan han påbörjade sin astronaututbildning 1998 arbetare han med att utveckla tekniska lösningar för rymdstationen ISS. Bland annat var han med och arbetare fram hur den ryska rymdkapseln Soyuz ska användas som "livbåt" för besättningen ombord på ISS.

Under sin astronaututbildning specialstuderade han rymdfärjan och ISS tekniska uppbyggnad och system. Discovery STS-121 kommer att bli hans första rymduppdrag.

Rymduppdrag
Discovery STS-121 (4 – 17 juli 2006) var det andra uppdraget efter Columbiahaveriet och det andra testuppdraget. Huvudsyftet med uppdraget var att testa nya tekniker för reparation av rymdfärjans värmeskyddspaneler. Discovery hade även med sig förnödenheter till ISS.

Uppdragsspecialist | Akihiko Hoshide (JAXA, Japan)
Hoshide
Hoshide.
Foto: NASA.

Hoshide är född i Tokyo, Japan år 1968. Bland hans intressen kan nämnas flygning, rugby, skidåkning, simning och att resa.

NASA- och rymderfarenhet
Under åren 1992 till 1994 arbetare Hoshide med att utveckla den japanska bärraketen H-II. Under de kommande fem åren var Hoshide med och utvecklade Japans astronautprogram. I februari 1999 blev han utvald att påbörja astronaututbildning. Två år senare blev han officiellt astronaut.

Utöver att utbilda sig i Japan har Hoshide varit både i Ryssland och USA och genomgått astronaututbildning. I februari 2006 blev hans färdig med sin grundutbildning hos NASA. Under åren som astronaut har han bland annat arbetat med den japanska ISS-modulen Kibo.

Rymduppdrag
Inga.

Uppdragsspecialist/flygtekniker | Gregory Chamitoff (Kanada, ISS upp)
Chamitoff
Chamitoff.
Foto: NASA.

Chamitoff är född den 6 augusti 1962 i Montreal i Kanada. Tillsammans med sin fru Chantal Caviness har han två barn. Bland hans intressen kan nämnas flygning, skidåkning och att spela gitarr.

NASA- och rymderfarenhet
Chamitoff har en gedigen utbildning och har arbetat på ett flertal teknikföretag. Under sina år på MIT var han med och utvecklade system för bland annat Hubbleteleskopet, ISS och rymdfärjan.

År 1995 började Chamitoff arbeta på Johnson Space Center där han bland annat utvecklade mjukvara för rymdfarkoster. Tre år senare, i augusti 1998, blev han utvald att påbörja astronaututbildning. Efter att han blev färdig år 2000 har han bland annat arbetat med utvecklandet av system till ISS.

Under nio dagar i juli 2002 var han en av besättningsmedlemmarna på Aquarius. Aquarius är en undervattensstation som används för att testa olika tekniker inför långtidsuppdrag i rymden.

Rymduppdrag
Inga.

Uppdragsspecialist/flygtekniker | Garrett E. Reisman (ISS ner)
Reisman
Reisman.
Foto: NASA.

Reisman är född i Morristown, New Jersey i USA den 10 februari 1968. Bland hans intressen kan nämnas flygning, skidåkning, bergklättring och snowboardsåkning.

NASA- och rymderfarenhet
Innan Reisman började hos NASA arbetare han som tekniker inom den privata rymdsektorn. Under detta år arbetare han bland annat åt NASA. Han blev utvald att påbörja astronaututbildning i juni 1998 och påbörjade den samma i augusti samma år. Under sin grundutbildning specialiserade han sig på de tekniska systemen ombord på rymdfärjorna och rymdstationen.

Efter avklarad utbildning har Reisman främst arbetat med rymdstationens robotarm.

Rymduppdrag
Inga.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.