Uppdrag: International Space Station Flight UF-1.
Färja: Endeavour.
Pad: 39B.
Start: 23:19 CET den 5 dec, 2001.
Fönster: 5 minuter.
Docking: 21:03 CET den 7 dec, 2001
.
EVA: 1st.
Undocking: 18:28 CET den 15 dec, 2001.
Landning: 18:55 CET den 17 dec, 2001.
Längd: 11 dagar, 19 timmar och 37 minuter
- Mer läsning -
STS-108 startsida. Besättningen.
Rymdpromenadern.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
| STS startsida
Endeavour STS-108
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2001-12-17

LandningIdag, måndag, klockan 18:55 CET landade Endeavour STS-108 på Kennedy. Precis som vid starten var säkerheten höjd på kennedy när den första rymdfärjefärden sen den 11 sep. tog slut med en perfekt landning på Kennedys landningsbana.

Med sig ombord hade Endeavour dels sin egen besättning och ISS besättningen 3. Man hade även med sig 2 ton sopor och expriment från ISS. Man hade även med sig 6 000 små amerikanska flaggor och tre stora som kommer att delas ut till de som överlevde och de anhöriga till de som dog i terrorattackerna den 11 september.

2001-12-16

ISSInnan Endeavour kunde lämna stationen igår, lördag, var man tvungen att höja ISS bana med nästan 64 kilometer för att minska risken för en kollision med en rysk raket som skjuts upp 1971. Raketdelen, som är 6 meter lång, skulle ha passerat stationen på mindre än en halv kilometers avstånd under söndagen. Detta gjorde att man ansåg att risken för en kollision var för stor. Med anledning av detta genomförde Endeavour en 20 minuter lång tändning av sina raketer för att höja ISS bana. Detta skedde klockan 16:00 CET.

Klockan 18:28 CET i lördags genomförde Pilot Kelly urdockningen från ISS. Allt gick enligt planerna men på grund av att tidsschemat hade blivit försenad kunde man bara flyga ett halvt varv rutin stationen istället för ett helt som man brukar. Detta innebar att när Endeavour befann sig nästan rak ovanför stationen tände man raketerna och började resan hem.

Landningen är beräknad att ske på Kennedy nu på måndag, 17/12, klockan 18:55 CET.

2001-12-14

Tidigare ikväll (fredag) lyfte man tillbaka MPLM till Endeavours lastrum. detta hela tog lite längre tid än man hade beräknad på grund av att det togs tidd innan man fick bekrätat att det inte förekom några läckar mellan MPLM och ISS.

Detta hela började 22:57 CET med att man sakta lyfte bort MPLM från ISS och slutade klockan 23:44 när MPLM låg i Endeavours lastrum.

Under dagen hade man ett strömavbrott i JSC i Houston men tack vare att reservkraften gick igång blev det inga inverkningar för ISS, Endeavour eller JSC. Avbrottet berodde på att ett oväder drog över Houston och slog ut strömmen.

2001-12-12

Endeavour kommer att lämna stationen nu på lördag istället för på fredag, som man planerare tidigare. Anledningen är att man vill ge besättningen mer tid ombord på ISS. Detta innebär också att man inte kommer att landa på Kennedy förrän på måndag klockan 19:03 CET.

Under de följande dagarna kommer man att fortsatta att lasta ur Raffaello Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) och när det är klart kommer man att lasta in nästan 2 två sopor och experiment som ska tillbaka till jorden.

För att hedra de som dog i terrorattackerna för tre månader sen hade besättningarna en liten minneshögtid den 9 dec. Läs tal och se video >>>.

Även den 11 dec, tre månader efter attackerna, höll man en minneshögtid. Nedan följer delar av talen från den. Läs tal >>>

2001-12-10

I skrivande stund pågår den första och enda rymdpromenaden som ska utföras under Endeavours besök. Läs mer >>>

För att kunna utföra en rymdpromenad måsta man sänka trycket ombord på rymdfärjan. Detta är för att astronauterna som ska ut inte ska få skador av att tryckskillnaden mellan färjan och rymddräkten är för stor. Detta leder till att man måste stänga luckan mellan ISS och färjan. Så i skrivande stund är besättningen 4 ensmma ombord på ISS.

2001-12-09

MPLM
MPLM strax innan dockningen.

I lördags kväll dockade man MPLM med ISS. Dockningen gick utan några problem. Under söndagen påbörjade man arbetet med att last ur tre ton mat, experiment och förnödenheter från MPLM till ISS. När detta är klart är det dags att börja last in nästan 2 ton sopor, expriment och andra saker i MPLM som sedan kommer att flyttas tillbaka till Endeavours lastrum och följa med tillbaka till jorden.

I söndags geninförde man också det officiella bytet av besättningen ombord. I och med det har besättningen 4 påbörjat sin vistelse ombord som kommer att pågå till mitten av maj. Då det är dags för Yuri Onufrienko, Rosaviakosmos, Crew Carl E. Walz och Crew Daniel W. Bursch att åka hem.

I morgon måndag är det dags för den första och enda rymdpromenaden. Läs mer >>

Ikväll med början klockan 23:24 kommer man att hedra dem som dog i terroristattacken den 11 sep. 2001. Detta kommer att sändas live på NASA TV.

2001-12-08

ISS
ISS strax innan dockningen.
Större bild >>

Efter ett mindre problem där en av hakarna inte ville stänga som man ville kunde besättningen ombord på ISS välkomna besättningen på Endeavour klockan 23:44 CET igår.


Själva dockningen skedde klockan 21:03 CET, men på grund av att en hake inte ville stänga som den skulle dröjde det ungefär 40 min innan de två rymdskeppen satt ihop som dem skulle.

Efter en kort välkomst ceremoni hade man en säkerhetsgenomgång och efter det utförde man läcktester på ISS besättning 3's rymddräkter för att efter det kunna byta ut besättningen ombord.

Nästa stora händelse är dockningen av MPLM som kommer att ske i dag. MPLM är den modul som Endeavour har med som man har över 3 ton mat, förnödenheter och experiment i. MPLM kommer att dockas med Unity runt klockan 19:00 CET. Man kommer sedan att lyfta tillbaka MPLM till Endeavour för att ta ner den till jorden igen. Den kommer då att innehålla sopor och experiment.

2001-12-06

StartEfter att första försöket förra fredagen fick ställas in på grund av problem ombord på ISS och det andra försöket i tisdags fick ställas in på grund av dåligt väder lyfte äntligen Endeavour från Kennedy igår. Starten skedde klockan 23:19 CET och några minuter serenare var man i omloppsbana runt jorden.

Under den första dagen i rymden har man bland annat startat upp och kontrollerat datorerna ombord, packat upp experiment och förberedd Endeavour för fredagens dockning med ISS. Med sig ombord har man ISS besättning 4 och 3 ton mat, förnödenheter och experiment som man ska lämna kvar på stationen.

Nedräkningen och starten gick utan några som helst problem. Det enda som man blev orolig för var ett privatplan som kom i flygförbudszonen. Men militärplan var snabbt på plats och följde med planet till en närbeläggen flygplats. Där det visade sig att planet inte hade utgjort någon fara för rymdfärjan.

I skribande stund ser allt bra ut och färden fortsätter enligt planen.

2001-12-05

redo för startPå grund av att det kom in regnmolm över Kennedy igår kväll, svensk tid, fick NASA skjuta upp starten ett dygn. Nytt startdatum är i narr klockan 23:19 CET. Vilket kommer att innebära att rymdfärjan kommer att docka med ISS den 7 dec. Landningen kommer i så fall att ske den 16 dec.

Just nu är det 80 % chans för bra väder på Kennedy under starten.

När det bara var minuter kvar till start fick ett team åka ut till Pad 39B och ta bort några handtag som skulle kunna ha skadad färjan vid start. Som tur var fick man bort dessa med 13 minuter kvar till start.

För att förhindra ev. terrorattacker har man infört en flygförbudszon runt Pad 39B som sträcker sig drygt 5,5 mil. Man kommer även att ha militärplan och militärhelikopter som kommer att finns i luftrummet runt Kennedy under nedräkningen för att slå tillbaka ev. attacker. Till sist kommer man även att ha utökat radarövervakning och luftrummet ovanför och runt Kennedy.

2001-11-21

D. Gorie
Dominic L. Gorie (höger) och Linda M. Godwin.
Klickbar bild.
Förberedelserna inför STS-108s start den 30 november pågår för fullt på Kennedy Space center. Arbetarna på KSC har den sista tiden bland annat installerad alla explosiva bultar på Endeavour. De explosiva bultarna har som uppgift att lossa sidoraketerna från rymdfärjan 2 minuter efter start.

På söndag kommer besättningen att anlända till Kennedy och på måndag natt är det meningen att nedräkningen inför fredagens start ska börja.

2001-11-16

I torsdags hade NASA ett möte, som man har inför varje rymdfärjestart, där man bestämde att STS-108 ska lyfta den 30 november klockan 01:44 CET. Men detta förutser att teknikerna kan bevisa att Endeavour är flygduglig.

I stort sätt ser allt bra ut inför uppskjutningen, men man fruktar att rymdfärjan ska utsättas för någon typ av terrorattack så säkerheten på Kennedy Space Center är fortfarande hög.

2001-11-10


Träning inför rymdpromenaden.

Starten för STS-108 kommer allt närmare. I fredags genomförde man ett sk "Terminal Countdown Demonstration Test". Testet går ut på att man simulerar en start och går igenom alla steg fram till själva starten. Man övare också att snabbt utrymma rymdfärjan och Pad 39B. När man hade gjort detta flyg man tillbaka till Houston och fortsatte med förberedelserna.

Under fredagen installerare man också Raffaello Multi-Purpose Logistic modulen. I modulen finns bland annat förnödenheter och vetenskapliga experiment. På hemvägen kommer man att fylla modulen med bland annat sopor.

2001-10-21

Endeavour STS-108 kommer att ha med sig 6 000 amerikanska flaggor ut i rymden. Dessa flaggor kommer sen att ges till de anhöriga för terrorattackerna den 11 september i år. Även de poliserna och brandmännen som hjälpte till med räddningsarbetet kommer att få en varsin flagga. Flaggorna är i samma storlek som ett vykort. NASA kallar sin kampanj för "Flags For Heroes and Families".

Att ta med sin amerikanska flaggor ut i rymden är en tradition som började den 5 maj 1961 när Alan blev den första amerikanen i rymden.

New Yorks borgmästare har redan fått en amerikansk flagga av NASA som har varit uppe på ett tidigare uppdrag.

2001-10-02

Under veckan som kommer ska man göra de slutgiltiga installationerna och kontrollen av Endeavours huvudmotorer. I förra veckan började installationen och i måndags genomförde man ett läcktest för att se att allt var okej. Man har även börjat att kontrollera kraftsystemet ombord.

Senare i veckan ska man ha ett möte där man ska avhandla om man ska skjuta upp Endeavours start. Anledningen är att man har haft problem med Orbital Maneuvering System pod. Så om man anser att problemen är så stora att man måste ta bort OMS kommer Endeavour STS-108 att bli uppskjuten minst 3 - 4 veckor

.
 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.