Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-02-18

Discovery STS-133.
Discovery STS-133.
Foto: NASA.

Under fredagen håll Nasa det obligatoriska Flight Readiness Review inför den planerade uppskjutningen av Discovery STS-133. Till skillnad mot förra veckans Flight Readiness Review var fredagens möte på myndighetsnivå jämfört med förra veckans möte som var på rymdfärjeprogramnivå. Den stora skillnaden är att det är på myndighetsnivå som det slutgiltiga och formella beslutet om att genomföra uppskjutningen tas.

Den stora frågan under mötet var reparationen och försträkningsarbetet gällande den externa bränsletanken. Totalt krävde denna fråga fem timmar av presentationer, diskussioner och frågor innan beslut om klartecken gavs. Bland övriga frågor på dagordningen kan nämnas rymdfärjan, startraketerna, ISS, ATV, rymdpromenader och andra tekniska frågor relaterade till uppdraget. När det gäller uppkomsten av sprickor på aluminiumprofilerna eller isoleringen anses sannolikheten låg att några sprickor uppstår och om det uppstår några sprickor kommer dessa upptäckas.

I och med att uppskjutningsdatumet nu är satt till den 24 februari innebär det att ESAs transportkapsel ATV-2 kommer docka med ISS ungefär samtidigt som tankningsprocessen av den externa bränsletanken inledds. Själva uppskjutningen av Discovery är planerad till klockan 22:50.24, svensk tid, den 24 februari. Beroende på vad som händer eller inte händer kan både dockningen av ATV och uppskjutningen av Discovery anpassas. Anledningen till att Nasa vill att Discovery ska lyfta den 24 februari är beroende på andra uppskjutningar från Florida under samma tidsperiod.

Gällande förberedelsearbetet är det beslutat att den officiella nedräkningen ska börja klockan 21:00, svensk tid, den 21 februari. Tankningsprocessen kommer påbörjas vid halv ettiden, svensk tid, den 24 februari. Besättningen kommer anlända till Kennedy Space Center den 20 februari vid tiotiden, svensk tid, på kvällen.

När det gäller fotosessionen av ISS med under uppdraget är inget beslut ännu taget och både Nasa och Rysslands rymdmyndighet arbetar vidare på frågan.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.