Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-02-12

ISS fotograferad förra året.
ISS fotograferad förra året.
Foto: NASA.

Om Nasa får som man vill ser det ut som att STS-133 kan bli historisk på flera sätt. Förutom att vara Discoverys sista uppdrag tillika sista dockning med ISS utreder Nasa möjligheten att fotografera rymdstationen medan Discovery är dockad. Ett sådant fotografi skulle även omfatta ATV och HTV samt närvarande Progress- och Soyuzkapslar. Med andra ord skulle det vara en unik fotomöjlighet som inte kommer dyka upp igen.

Planen är att utdocka Soyuz TMA-01M och genomföra en standard flygning för att byta dockningsport. Hela manövern, inklusive förarbete och efterarbete, beräknas ta 15 timmar varav ungefär en timme är själva rundflygningen. Flera alternativ till hur rundflygningen ska ske studeras och beroende på alternativ möjliggörs fotografering av rymdstationen ur olika vinklar. Ett alternativ är att ta en klassiskt bild av rymdstationen medan ett annat av alternativen möjliggör en fotografering från sidan. Beroende på vilket av alla förslag som väljs kommer Soyuzkapseln befinna sig bortåt 200 meter från ISS. Besättningen ombord på kapseln kommer bestå av Alexander Kaleri, Oleg Skripochka och Scott Kelly.

Om manövern godkänns och genomförs finns det två huvudalternativ om när under uppdraget det hela kommer ske. Alternativ ett är att klämma in det hela under nuvarande flygdag nio medan alternativ två är att lägga in en ny flygdag nio. Nackdelen med det första alternativet är att besättningen delvis kommer behövs tas bort från sin planerade tjänstgöring. Alternativ ett kräver även en viss justering av besättningens viloperiod för att hinna med manövern. Alternativ två har den fördelen att inget planerat arbete under uppdraget behöver tas bort.

Mir och Atlantis.
Mir och Atlantis.
Foto: NASA.

Förutom alternativet att genomföra fotosessionen som en standard rundflygning för att byta dockningsport finns det två andra alternativ av vilka båda avråds ifrån. Det ena av dessa förslag utgår ifrån att Soyuzkapseln ska utdocka och genomföra fotosessionen för att sedan återvända direkt till jorden och det andra förslaget är att medan Soyuzkapseln är utdockad ska rymdfärjan utdocka. Nackdelen med det första förslaget är att det innebär att ISS "förlorar" halva besättningen i förtid och det det andra förslaget skulle innebära en försening för STS-133 då det skulle kräva omfattande arbete för att räkna ut proceduren för tre samtida bemannande uppdrag (ISS, Discovery och Soyuz). Med andra ord är det bara förslaget med dockning och återdockning som återstår.

Förslaget att genomföra fotosessionen är i dagsläget på remiss hos ryssarna och ett slutgiltigt beslut väntas in kort. Om fotosessionen genomföras kommer det vara andra gången som en snarlik manöver sker. Förra gången var 1995 då STS-71 besökte rymdstationen Mir. Denna gång utdockade en Soyuzkapsel från Mir för att efter fotosessionen återvända direkt till jorden.

När det gäller förberedelsearbetet inför uppskjutningen beslutade Flight Readiness Review på rymdfärjenivå under fredagen att allt såg bra ut inför uppskjutningen och som väntat skickade man frågan om ett formellt godkännande vidare till Flight Readiness Review på Nasanivå. Det senare mötet kommer ske den 18 februari. En förutsättning för en uppskjutning den 24 februari är att ATV-2 lyfter som planerat.

Gällande GUCP-plattan har utbytet av tätningsringen skett planenligt och ett tankningstest kommer ske innan uppskjutningen.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.