Atlantis STS-132 | ULF4
Uppskjutning: Klockan 20:20.09 den 14 maj 2010.
Dockning: Klockan 16:27 den 16 maj 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 17:22 den 23 maj 2010.
Landning: Klockan 14:48 den 26 maj 2010..

Längd: 12+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 132.

Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-132 | ULF4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-132 >>>

2010-05-18 | kväll

MRM1 ute på flygtur.
MRM1 ute på flygtur.
Foto: NASA.

På tisdagen var det dags för Garrett Reisman att visa att han inte bara är bra på att åka robotarm och beundra utsikten. Istället var det dags för han att visa hur stadig på handen han är och om han kan manövrera en nio ton tung rysk modul, med amerikansk nyttolast ombord, med hjälp av rymdstationens robotarm.

Den femte uppdragsdagen började dock några timmar innan dagens robotmanöver med att besättningen blev väckt av låten Macho Man framförd av The Village People. Låten spelades för dagens huvudperson Reisman.

Förflyttningen av Mini-Research Module 1, kallad Rassvet (gryning) på ryska, påbörjades vid tio i tolv, svensk tid, på förmiddagen med att modulen sakta lyftes ut ur rymdfärjans lastutrymme med hjälp av Atlantis robotarm. Strax efteråt lämnandes modulen över till rymdstationens robotarm för vidare transport till Zaryamodulen. Under förflyttningen, som skedde utan problem, satt Reisman vid sparkarna.

När modulen till slut befann sig några meter ifrån den ena dockningsporten på Zaryamodulen fick Reisman vänta ett tag på soluppgången och att rymdstationen kom in över Ryssland. Det sistnämnda berodde på att ryssarna endast kan ha direktkontakt via sina egna anläggningar när rymdstationen befinner sig över före detta Sovjetunionen. När väl dessa två faktorer var uppfyllda förde Reisman sakta men säkert modulen till en dockning klockan 14:20, svensk tid, tio minuter senare var den nya modulen "hårddockad" med resten av rymdstationen.

Dockningen.
Dockningen av MRM1.
Foto: NASA TV.

Normalt dockar ryssarna sina moduler automastiskt, tillskillnad mot USA, ESA och JAXA som använder rymdstationens robotarm. Detta gör att ryssarna längst ut på dockningsporten på respektive ny modul har en sond som gör att dockningen inte behöver vara perfekt för att kunna genomföras. Dessa dockningar sker även vid en högre hastighet än en med robotarmen. Rymdstationens robotarm kan dock inte komma upp i samma hastighet vilket gjorde att Reisman kunde genomföra en "hole in one", vilket gjorde att den ryska dator ombord som övervakade dockningen inte kunde registrera flera delsteg av dockningen. Dessa delsteg registreras vid en normal rysk dockning när sonden träffar vid sidan av målpunkten och glider in, ett helt normalt förfarande.

När dockningen var genomförd övergick delar av besättningen ombord till att förberedda inför morgondagens rymdpromenad. Andra besättningsmedlemmar fortsatte med överföringsarbetet. Luckan till Rassvet kommer öppnas klockan 12:45, svensk tid, på torsdag. Anledningen till att luckan inte öppnas under tisdagen är att besättningen behöver förberedda sig inför den andra rymdpromenaden. En punkt som blivit tillagd inför onsdagens rymdpromenad gäller den fastklämda ledningen på sensorbommen. Läs mer om rymdpromenad 2 >>>

Snabbrepris av dagens manöver

2010-05-18 | natt

Atlantis lastutrymme.
Atlantis lastutrymme.
Foto: NASA.

Efter söndagens lyckade dockning var det på måndagseftermiddagen dags för uppdragets första av tre planerade rymdpromenader. Flygdagen började dock med att besättningen fick reda på att ingen fokusinspektion behövdes av någon eller några delar av rymdfärjan. Förutom att frigöra tid i tidplanen är beslutet ännu ett steg på väg mot ett godkännande av värmeskyddspanelerna inför återinträdet och landningen. Genomgången av tagna fotografier fortsätter och ett slutgiltigt beslut gällande värmeskyddspanelerna väntas inom några dagar.

Gällande rymdpromenaden genomfördes denna utan några större problem. Mitt under den uppstod dock ett problem med en av rymdstationens huvuddatorer. Totalt finns det tre huvuddatorer ombord var en är primär och två backuper. Exakt vad som hände är inte helt kartlagt men av någon orsak fick primärdatorn en signalimpuls på att något var på väg att hända trots att allt var normalt. Systemet är så uppbyggt att en backupdator genast tar över alla kritiska operationer ögonblickligen. Andra icke kritiska operationer som pågår sätts i säkerhetsläge, detta hände bland annat rymdstationens robotam som vid den aktuella tidpunkten höll på att förflytta Garrett Reisman. Det var aldrig någon fara för Reisman och när videolänkar och annat hade startas upp igen kunde rymdpromenaden fortsätta som vanligt. En fördjupad undersökning om vad som hände inleddes efter att rymdpromenaden var avslutad. Läs mer om rymdpromenad 1 >>>

Arbetet under tisdagen kommer till stora delar handla om att docka Mini-Research Module 1 (MRM1) med ISS. Flyttandet av MRM1 från rymdfärjans lastutrymme till den ena dockningsporten på Zaryamodulen kommer kräva arbete av både rymdstationens och rymdfärjans robotarmar. Upplyftningen av MRM1 från lastutrymmet kommer ske vid elvatiden, svensk tid, på tisdagseftermiddagen. Efter att sedan ha blivit överlämnad till rymdstationens robotarm kommer dockningen av modulen ske vid tvåtiden, svensk tid, på eftermiddagen.

Under tisdagen kommer även beslut tas om astronauterna ska försöka lossa den kabel som fastnat på sensorbommen. Om beslut tas att genomföra denna extrauppgift kommer den genomföras under rymdpromenad 2 eller 3. Beräknad arbetstid är femton till tjugo minuter.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.