Atlantis STS-132 | ULF4
Uppskjutning: Klockan 20:20.09 den 14 maj 2010.
Dockning: Klockan 16:27 den 16 maj 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 17:22 den 23 maj 2010.
Landning: Klockan 14:48 den 26 maj 2010..

Längd: 12+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 132.

Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-132 | ULF4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-132 >>>

2010-05-16 | 18:30

Efter att sedvanliga läcktester hade genomförts öppnades luckorna mellan rymdfärjan och rymdstationen vid tjugo över sex, svensk tid, på söndagskvällen. Efter att rymdfärjebesättningen hade hälsas välkomna började överföringsarbetet och förberedelserna inför morgondagens rymdpromenad. Vid lucköppningen befann sig Atlantis och ISS över Stilla Havet.

2010-05-16 | 17:15

Uppskjutningen
Uppskjutningen.
Foto: NASA.

Efter att besättningen på lördagsförmiddagen hade vaknat upp till sin första hela dag i rymden var det dags att sätta igång och arbeta. Bland annat innehöll den andra flygdagen förberedelsearbete inför söndagens dockning samt inspektion av rymdfärjans värmeskyddspaneler.

Under inspektionen stötte besättningen på problem med tiltplattan som en av sensorpaketen, innehållande en lasersensor och en kamera, sitter på. På grund av en för hårt fastsatt ledning som har fastnat kunde inte plattan tiltas maximalt vilket omöjliggjorde inspektion av visa delar av rymdfärjan. Delvis kunde dessa områden inspekteras med en annan digitalkamera som sitter fast monterat på sensorbommen. Denna kamera är dock av sämre kvalité och klarar bara av att ta fotografier i dagsljus. Kamerans placering gör dock att inte alla panelerna kan inspekteras.

Ansvariga för STS-132 är säkra på att man kommer ha tillräckligt med bildmaterial för att kunna ta beslut om hur statusen på Atlantis värmeskyddspaneler är. För att få extra bildmaterial användes även en extra ISS-besättningsmedlemm för att fotografera Atlantis under 360-gradersflippen strax innan dockningen.

Den tilltrasslade ledningen.
Den tilltrasslade ledningen. Klicka på bilden för större bild.
Foto: NASA.

Den första analysen av fotografierna tagna under flygdag två visar att inga allvarliga skador finns. Även den externa bränsletanken, som fotograferades strax efter uppskjutningen, visar bara på två mindre små områden där isolering har lossnat. Med andra ord ska det troligtvis inte vara någon fara för återinträdet, slutgiltigt besked i frågan kommer i början på nästa vecka.

Efter att den andra flygdagens inspektioner var genomförda kunde besättningen börja blicka framemot söndagen och dockningen med rymdstationen. En dockning som skedde planenligt klockan 16:28, svensk tid, på söndagseftermiddagen. Under inflygningen mot rymdstationen, som även den skedde planenligt, genomfördes flera motortändningar för att anpassa rymdfärjans omloppsbana efter rymdstationens dito.

När ungefär en timme kvarstod till dockningen och på ett avstånd av 182 meter genomförde Atlantis en 360-gradersflipp för att möjliggöra fotografering av hennes undersida, baksida och andra viktiga områden. Manövern genomfördes på lite mindre än nio minuter. Denna manöver och fotografering infördes efter Columbiahaveriet år 2003.

Atlantis dockad med ISS.
Atlantis dockad med ISS.
Foto: NASA TV.

Efter denna manöver fortsatte inflygningen och efter en lyckad dockning påbörjades arbetet med att vänta ut vibrationer mellan farkosterna. När detta var gjort efter några minuter kunde "hårddockningen" ske och läcktester påbörjas. Om allt går som planerat kommer luckorna mellan farkosterna öppnas vid halv sju, svensk tid, på söndagskvällen. Efter en kort välkomstceremoni samt säkerhetsgenomgång kommer sedan överföringsarbetet och förberedelser inför morgondagens rymdpromenad äga rum. Den första av tre rymdpromenader är planerad att börja klockan 14:15, svensk tid, på måndagseftermiddagen. Ungefär en timme efter lucköppningen kommer lastplattformen, som håller bland annat batterierna och en reservantenn, att flyttas från rymdfärjans lastutrymme till utsidan av ISS.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.