Atlantis STS-129 | ISS ULF3
Uppskjutning: Klockan 20:28.10 den 16 november 2009.
Dockning: Klockan 17:53 den 18 november 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 10:54 den 25 november 2009.
Landning: Klockan 15:44 den 27 november 2009.

Längd: 11+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 129.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-129 | ISS ULF3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-11-16

Atlantis lyfter.
Atlantis lyfter.
Foto: NASA.

Nedräkningen inför måndagens uppskjutning av rymdfärjan Atlantis gick i stort sätt enligt skolboken. Det vara bara vid ett tillfälle när det återstod dryga en och en halv timme till uppskjutning som det hettade till lite. Det som skedde då var att en sensor på en vätepump inte uppförde sig som den skulle. Ett liknande problem uppstod under nedräkningen inför STS-125 och då var det en utomstående ljuskälla som störde sensorn. Troligen var det något liknande denna gång och det hela utgjorde ingen fara för uppskjutningen. Det enda övriga ororsmolnet som fanns var som brukligt vädret. Tidigare på dagen låg det ett rätt kompakt molntäckte över Kennedy Space Center men desto mer dagen gick sprack molntäcket upp och allt mer blå himmel framträdde. När det sedan var dags för uppskjutning klockan 20:28.10, svensk tid, var det sprida tunna moln som delvis täckte himmeln.

Stigningen till den första primära omloppsbanan skedde planenligt och en första analys tyder på att uppskjutningen var ren och ingen större bit isolering/is ska ha lossnat från den externa bränsletanken. Det finns inte heller något som tyder på att rymdfärjans värmeskyddspaneler ska ha träffas av något. Efter drygt åtta minuter stängdes dem tre huvudmotorerna planenligt av och några sekunder senare separerade den externa bränsletanken. Charles Hobaugh flög sedan rymdfärjan för att möjliggöra fotografering av den externa bränsletanken. Enligt den första rapporten från besättningen såg även den externa bränsletanken bra och ren ut.

Under dem kommande timmarna fram till att besättningens viloperiod börjar klockan halv tre, svensk tid, i natt kommer besättningen att göra om Atlantis från en startfarkost till en rymdfärja. Bland annat kommer flygstolarna och rymddräkterna stuvas undan, datorer och nätverk sättas upp samt robotarmen kontrolleras. Lastrumsdörrarna kommer att öppnas vid tiotiden, svensk tid. Flygdag två kommer inledas klockan 10:28, svensk tid, på tisdag. Den andra dagens stora uppgift är inspektionen av rymdfärjans värmeskyddspaneler. Dockningen med rymdstationen är planerad till klockan 17:53, svensk tid, på onsdag.

Rymdpromenaderna är planerade till torsdag, lördag och måndag. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Uppskjutningen

2009-11-16 | 20:28

Atlantis har lyft! Klockan 20:28.10 på måndagskvällen lyfte rymdfärjan Atlantis på detta års sista rymdfärjeuppdrag. Resan upp till rymden för Atlantis och hennes besättning kommer ta åtta minuter. Dockningen med ISS är planerad till klockan 17:53, svensk tid, på onsdag.

2009-11-16 | 20:19

Nedräkningen har återupptagits, mindre än nio minuter kvar. Vädret är på väg åt rätt håll.

2009-11-16 | 19:34

Atlantis.
Atlantis.
Foto: NASA TV.

Nedräkningsklockan har nu stannat på T-9 minuter och vi har gått in i det sista planerade uppehållet. Uppehållet i nedräkningen är planerat att vara i ungefär 45 minuter och nedräkningen är planerad att återupptas klockan 20:19.10, svensk tid.

Vädret fortsätter vara det största hotet mot en uppskjutning ikväll.

2009-11-16 | 19:02

Nedräkningen fortsätter och vätepumpen som ett tag såg ut att kunna ställa till det nu okej. Föredragen uppskjutningstid är 20:28.10, svensk tid.

2009-11-16 | 18:30/40

Uppskjutningen av Atlantis STS-129 närmar sig med stormsteg och klockan halv sju, svensk tid, på måndagseftermiddagen var alla i besättningen ombord. Hjälppersonalen påbörjade då arbetet med att städa upp och plocka ihop "white room". Luckan till Atlantis stängdes strax efter klockan halv sju. Samtidigt genomförde besättningen och markkontrollen kommunikationstester.

Nasaspaceflight.com rapporterar att det finns risk för att uppskjutningen blir inställd. Orsaken är problem med missljud från en vätepump nära bränslecellerna, felsökning pågår. Liknande problem uppstod inför Atlantis förra uppdrag - STS-125. Förhoppningsvis är det bara ett instrumentfel.

2009-11-16 | 17:05

Besättningen framme vid startplattan.
Besättningen framme vid startplattan.
Foto: NASA TV.
Besättningen framme vid startplattan.
Besättningen framme vid startplattan.
Foto: NASA TV.
Vid klockan fem, svensk tid, på måndagseftermiddagen anlände besättningen till startplatta 39A. Efter en kort promenad nere på marknivån och en hisstur upp till "white room" är det dags för ombordstigningen att påbörjas. Tidigare under dagen har tankningen av den externa bränsletanken genomförts planenligt och utan problem. Det finns inte heller några andra kända tekniska problem som kan hindra en uppskjutning klockan 20:28.04, svensk tid, ikväll.

När det gäller väderutsikterna har dessa försämras något och det är nu 30 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning. Orsaken till försämringen är att ett molnområde har dragit in över Florida och Kennedy Space Center. Om det vill sig ila kan molnområdet sjunka ner till under 1500 meter, vilket i så fall skulle hindra en uppskjutning. Detta då befälhavaren måste ha fri sikt ifall besättningen och rymdfärjan skulle behöva återvända till Kennedy Space Center.

2009-11-16 | 03:00

Med den planerade uppskjutningen av Atlantis STS-129 mindre än ett dygn bort fortsätter förberedelsearbetet fortlöpa planenligt. Tidigt på söndagsmorgonen avslutades tankningen av bränslecellerna ombord. Aktiveringen av bränslecellerna kommer ske vid femtiden, svensk tid, på måndagsmorgonen. Under söndagen fortsatte även arbetet med att lasta ombord det sista på rymdfärjans mittdäck. Gällande lastrumsdörrarna stängdes dessa i fredags. Nyttolasten i lastutrymmet klarar en försening på upp emot två månader innan personal måste in och byta ut visa komponenter. När det gäller nyttolasten på mittdäcket finns det en del komponenter som behövs bytas ut inför varje nytt uppskjutningsförsök.

När det gäller vädret pekar den senaste prognosen på 10 procents risk att vädret ska hindra en uppskjutning. Främst är det risk för kraftiga sidovindar på landningsbanan som oroar. När det gäller nödlandningsplatserna ser dessa bra ut. Väderprognosen inför tankningen av den externa bränsletanken tyder på noll procents risk att vädret kommer hindra denna.

Sent på söndagskvällen, svenskt tid, svängdes servicetornet undan som förberedelse inför dagens uppskjutning.

Servicetornet svängs undan

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.