Atlantis STS-129 | ISS ULF3
Uppskjutning: Klockan 20:28.10 den 16 november 2009.
Dockning: Klockan 17:53 den 18 november 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 10:54 den 25 november 2009.
Landning: Klockan 15:44 den 27 november 2009.

Längd: 11+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 129.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-129 | ISS ULF3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-06-25

Nasaspaceflight rapporterar att under arbetet med att förberedda Atlantis inför STS-129 har en del av en besättningslampa hittas liggande mellan fönsterruta 5 och fönsterlisten. Fönsterruta nummer 5 sitter på flygdäcket och föremålet som sitter inklämt är en typ av skruvhandtag som bland annat används för att sätta fast lampor och kameror ombord. Föremålet ska ha kommit under drift under STS-125s uppdrag och då rymdfärjan utvidgar sig i rymden har skruven kunnat fastnat mellan fönsterlisten och fönstret. När Atlantis sedan har återvänt till jorden har skruven kläms fast till den grad att skador uppstått på fönsterrutan.

NASA-personal har försökt att ta bort skruven genom att bland annat kyla ner skruven med torris, för att få den att krympa ihop. Hittills har dock alla försök varit resultatlösa. Nästa steg som NASA beslutat om testa är att sänka trycket i kabinen till 0,21 bar samt kyla ner skruven med torris. Med detta hoppas man att rymdfärjan ska utvidga sig tillräckligt för att skruven ska lossna. Om inte detta fungerar kan det bli nödvändigt att demontera fönsterrutan.

En demontering av fönsterrutan skulle innebära uppemot sex månader extra arbete innan Atlantis kan flyga igen. Normalt byts det yttersta av tre lager som bygger upp en fönsterruta ut efter en flygning men då skadan finns på insidan måste hela rutan bytas bort.

Om en demontering av fönsterrutan skulle bli nödvändig skulle detta få stor inverkan på gällande uppskjutningsmanifest. Troligen skulle det sista planerade rymdfärjeuppdraget försenas till mitten av 2011. I ett värsta scenario kan det bli aktuellt att ta Atlantis ur tjänst, beroende på den långa åtgärdstiden, och sålunda slutföra rymdfärjeprogrammet med endast två rymdfärjor.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.