Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-05-10

Den externa bränsletanken körs in i monteringshallen.
Den externa bränsletanken körs in i monteringshallen.
Foto: NASA.

Med uppskjutningen av Atlantis STS-125 bara en dag bort kan det vara intressant att blicka framåt i tiden. För även om Discovery STS-128s uppskjutning inte sker förrän i augusti pågår fullt av aktiviteter. Det är också bara en dryg månad kvar innan Christer Fuglesang och den övriga besättningen blir "primär besättning" och således får förtur på träningslokaler och andra resurser.

Gällande förberedelsearbetet nåddes ännu en milstolpe den 7 maj då den externa bränsletank (tank nummer 132) som ska användas under uppskjutningen anlände till Kennedy Space Center. Vid ankomsten till Florida hade bränsletanken varit på resande fot i sju dagar sedan den lämnade NASAs fabrik strax utanför New Oralens. Överskeppningen skedde planenligt och bränsletanken befinner sig nu inne i monteringshallen. Där kommer sedan startraketerna fästas på utsidan av tanken innan det sedan är dags för Discovery att anlända dryga månaden innan uppskjutningen. När det gäller uppskjutningen räknar ansvariga med att uppskjutningsdatumet mycket väl kan komma och glida några dagar på grund av det är rätt ont om tid mellan uppskjutningarna.

Medan det fortfarande finns en del efterarbete efter STS-119 att göra på Discovery innan allt arbete kan fokusera på STS-128 fortsätter besättningen sin träning. Förutom rymdpromenadsträningar och simuleringar av hela flygdagar tränar besättningen på att utföra enkel läkarvård och reparationen av utrustning. Besättningen har även fullt upp med att lära sig all den nya utrustning som har monteras ombord på ISS den senaste tiden. För de astronauter som varit uppe förut kommer det även vara mer folk i omlopp då ISS-besättningen kommer utökas till sex personer i slutet av maj.

Video


Den externa bränsletanken anländer till KSC >>>

Christer Fuglesang lanserar rymdtävling
I sitt senaste nyhetsbrev lanserade Fuglesang en rymdtävling för Sveriges skolungdom. Mer information i klippet nedan. Mer information finns även på Rymdstyrelsens webbsida.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.