Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
Uppskjutning: Klockan 00:03.10 den 16 juli 2009.
Dockning: Klockan 19:47 den 17 juli 2009.
Rymdpromenader: 5 st.
Utdockning: Klockan 19:26 den 28 juli 2009.
Landning: Klockan 19:48 den 31 juli 2009.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 127.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Kibo.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-04-30

Då uppskjutningen av Atlantis STS-125 har tidigarelagts med en dag innebär det även att Endeavour måste vara startklar för ett eventuellt räddningsuppdrag (LON-400) en dag tidigare. När det gäller hennes huvuduppdrag (STS-127) innebär tidigareläggningen att det blir en extra dag till förberedelser och risken för förseningar minskar. Gällande förberedelsearbetet fortsätter detta med endast mindre störningar. Bland det mer allvarliga hör problem med kamerablixten på den kamera som ska fotografera den externa bränsletanken efter separationen från rymdfärjan.

Tekniker har felsökt kameran och annan utrustning i flera dagar utan att finna någon grundorsak till blixtproblemet. Viss misstanke finns om att det kan finnas en koppling till blixtproblemen som uppstod under STS-119s uppskjutning. Även om teknikerna inte finner någon lösning i tid för uppskjutningen ska det inte vara någon risk för en framflyttning av uppskjutningsdatumet. Detta då det kommer vara illräckligt ljust vid separationen för att fotografera utan blixt. Felsökningen kommer dock fortsätta.

När det gäller flödesventilerna till huvudmotorerna kommer dessa levereras till Kennedy Space Center de 6 maj för att sedan monteras de efterföljande dagarna.

I övrigt har en del småproblem uppstått med marksupportutrustning vid startplattan. Det hela ska dock inte vara något som i dagsläget ska kunna äventyra en uppskjutning i tid. Förberedelsearbetet kommer fortsätta till den punkt där Endeavour är tre dagar från uppskjutning. Vid denna tidpunkt kommer arbetet sedan stoppas för att sedan tas upp vid ett eventuellt räddningsuppdrag. Endeavour kommer stå redo att utföra LON-400 till och med då besättningen ombord på Atlantis har utfört inspektionerna av värmeskyddet under flygdag 10.

Om LON-400 inte behöver genomföras kommer Endeavour flyttas till startplatta 39A den 29 maj.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.