STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-21

Micro-Electromechanical System-Based (MEMS) PICOSAT Inspector (MEPSI) fotograferar Discovery strax efter utskjutningen.
Micro-Electromechanical System-Based (MEMS) PICOSAT Inspector (MEPSI) fotograferar Discovery strax efter utskjutningen.
Foto: NASA/DOD Space Test Program.

Imorgon, fredag är det dags för Discovery och hennes besättning att återvända till jorden. De senaste väderprognoserna pekar på att både Kennedy Space center och Edwards flygbas inte kommer ha godkänt väder. På Kennedy är den moln och regnskurar som ställer till det medan Edwards ser ut att få problem med starka sidovindar. Det enda alternativet som återstår är Northrup Strip, mer känd som White Sands, i New Mexico. White Sands har bara använts som landningsplats för rymdfärjan en gång tidigare och det var 1982 med uppdraget Columbia STS-3.

Enligt de senaste uppgifterna är det 40 procent chans att man kommer landa på Kennedy på fredag. De senaste planerna pekar på att man kommer att göra ett första försök på Kennedy, sedan ett andra på Kennedy och Edwards och ett tredje försök på alla tre landningsplatser. Beslut om vilken landningsplats det blir tas ungefär en och en halv timme innan landning. Motortändningen som gör att Discovery påbörjar nedstigningen från omloppsbana sker över Australien 67 minuter innan landningen. Nedan följer morgondagens landningstider, tänk på att dessa kan diffa några minuter härrörande till sista minuten ändringar. Alla tider anser svensk normaltid.

Landningstid Motortädning Landningsplats
21:56 20:49 Kennedy
23:27 22:19 Edwards
23:27 22:20 White Sands
23:32 22:26 Kennedy
01:00 23:54 Edwards
01:02 23:57 White Sands
02:36 01:32 Edwards

Columbia landar.
Columbia landar.
Foto: NASA.

En landning på White Sands innebär inte bara en ökad risk för skador på rymdfärjan utan även att logistiken försvåras. En av flera nackdelar med White Sands är att man inte har någon hangar för rymdfärjan. Detta gör att rymdfärjan måste stå utomhus, med allt det innebär. Det som är mest kritiskt är de låga temperaturer som kan uppstå på natten. Om temperaturen blir för låg kan de olika kemikalier man har ombord ta skada eller börja förändras. Det som dock är det största problemet är att det kommer ta längre tid att förberedda Discovery inför nästa flygning. Dels handlar det om utökat arbete för inspektioner av Discovery och dels mer arbete med transporten tillbaka till Kennedy och Florida.

Så vida det inte föreligger några tekniska och/eller väderproblem som hindrar en landning föreskriver NASAs regler att rymdfärjan ska landa den näst sista dagen. Detta betyder att Discovery kommer landa på fredag, om inget hinder föreligger, då lördag är den sista dagen man kan landa på.

Inspektion av Discovery inför landningen
Under onsdagen genomförde besättningen ombord en inspektion av Discoverys värmeskyddsplattor med hjälp av sensorarmen, som var kopplad på robotarmen. Inspektionen genomfördes utan problem och efter att personal på marken gått igenom alla fotografier kom man fram till att inga skador fanns som hindrade en landning. Inspektionen görs för att se om rymdfärjan drabbas av några skador i rymden.

Discovery godkänd inför landning
Efter att bland annat gått igenom fotografierna från onsdagens inspektion samt diskuterat all aspekter av en landning kom de ansvariga hos NASA på torsdagskvällen, svensk tid, fram till att inga hinder föreligger för en landning på fredag. Med andra ord är Discovery är godkänd inför landningen.

Satellitutskjutningarna
När det gäller de tre satellitutskjutningarna som Christer Fuglesang var ansvarig för gick två bra medan den sista, ANDE, inte gick som planerat. Tydligen separerade inte ANDE i de fem delar som den skulle utan bara i fyra. Läs mer om de tre satelliterna >>>

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.