STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-15

Fuglesang och Soyuzkapselen.
Fuglesang och Soyuzkapselen.
Foto: NASA TV.

Den andra av tre planerade rymdpromenader började tidigare än beräknat klockan 20:41, svensk tid, på torsdagskvällen. Under dagens rymdpromenad påbörjade Christer Fuglesang och Robert Curbeam arbetet med att koppla om rymdstationens elsystem. För att göra detta på ett säkert sätt stängde man av halva elsystemet (kanal 2 och 3) ombord på ISS. Andra halvan av elsystemet kommer att kopplas om på lördag under den tredje rymdpromenaden.

Rymdpromenaden genomfördes utan några större problem, bortsett från några kontakter som tog lite längre tid att koppla om. Efter tre och en halv timme hade man utfört huvuduppgiften, att koppla om elsystemet, och kunde gå vidare med de andra uppgifterna. Denna uppgift ansågs innan vara en av de mest komplexa under hela uppdraget.

Efter omkopplingen förberedde man inför STS-117s besök nästa år genom att flytta två vagnar från styrbordssidan av robotarmens bas till babordssidan. Vagnarna används bland annat under rymdpromenader för att flytta runt material och verktyg i. Dock kommer dessa vagnar vara ivägen under den sista rymdpromenaden. Flyttningen gick till så att man tog tag i vagnarna och sedan flyttade man de med hjälp av robotarmen. Till sist monterade man även värmeisolerade isolering på ändarna på stationens robotarm så elektroniken bättre tål de kraftiga temperaturskillnaderna mellan skugga - och solsidan.

Några minuter innan mednatt, svensk tid, passerade ISS och Discovery över Sverige, mitt under pågående rymdpromenad. Samtidigt såg astronauter norrsken.

Då Fuglesang och Curbeam under rymdpromenaden arbetade nära rymdstationens KU-bandantenn, vilket är den antenn man skickar direktvideo genom, var denna avstängd under stora delar av rymdpromenaden. Detta för att undvika att astronauterna utsätts för onödig
strålning. Det var först under den sista timmen sin man hade direktvideo från rymdstationen.

När det gäller pumpen för kylningen till elsystemets huvudbus, som stod still under omkopplingen, startades denna upp som planerat. Även de andra system som man hittills startat upp fungerar som de ska och det ser ut som uppstarten av alal system kommer gå som planerat.

Efter tre och en halv timme var man klar med alla uppgifter och började att pack ihop. Astronauterna var åter inne igen klockan 01:41, svensk tid. Fuglesang var inne i luftslussen klockan 01:29, svensk tid. Total rymdpromenadtid för Fuglesang är 11 timmar och 37 minuter.

Bilder från rymdpromenad 2 >>>

En glad Fuglesang inför den första rymdpromenaden.
En glad Fuglesang inför den första rymdpromenaden.
Foto: NASA.

En fjärde rymdpromenad möjlig
Som Astrowebb skrev om tidigare idag arbetar NASA på att ta fram underlag inför en extra fjärde rymdpromenad. Bakgrunden är den inte helt lyckade hopvikningen av solpanel P6 del 4B, som skedde under onsdagen. Strax efter att man påbörjat hopvikningen fick man problem med att fackpanelerna fastnade i varandra och gled över varandra. Trots upprepade försök att lösa problemen lyckades man inte och P6 är nu bara hopfälld till ungefär 40 procent.

Ännu har inget officiellt beslut tagits om att utföra en extra rymdpromenad, men om det skulle bli av är det Fuglesang och Curbeam som kommer att utföra den. Detta då man utfört en del träning på detta scenario inför uppdraget. Trolig dag för rymdpromenaden är måndag eller söndag. Läs mer om arbetet med hopvikningen >>>

Presskonferens på fredag
Under fredagen kommer man att genomföra en presskonferens från rymdstationen samt en del andra pressuppträdanden. Det kommer även bli en gemensam måltid för de två besättningarna samt allmän samvaro.

Tider som gäller för fredagen är.

20:07 ESA pressträff med Fuglesang.
21:47 Presskonferens.

Fotografigalleri
Nu finns det ett fotografigalleri som sammanfattar uppdraget så här långt.

Till fotografigalleriet >>

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.