STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-14

Närbild av panelfacken.
Närbild av panelfacken som krånglade under ett av försöken.
Foto: NASA TV.

SARJ roterar.
SARJ roterar, P4 syns i bakgrunden.
Foto: NASA TV.

Totalt har man genomfört ungefär 50 start- och stoppmanövrar för att fälla ihop solpanel P6 del 4B. Man har försök att köra både snabbt och långsamt, ta lite i taget och ta mycket i taget men inget av detta hjälpte. Man försökte även "skaka" fackpanelerna på plats genom att skicka start- och stoppkommando med täta mellanrum. Efter detta försökte man även med att först fälla ihop två fackelement i taget för att sedan gå ner på ett fackelement när man närmade sig fackelement 17, som har ställt till det mesta problemen ikväll. Vid detta försök kom man ner till fackelement 16,75, men där tog det stopp trots upprepare försök att fälla ut och in.

De två huvudproblemen som har förföljt manövern hela kvällen är att en eller flera av de linor som ska hjälpa till att hålla fackelverken stabila blir ospänd och hängning när man hade 17,5 fackelement kvar att fälla in. Det andra problemet är att panelelementen fastnar i varandra och det kan uppstå var som helst på solpanelen. När man kommit fram till att man inte skulle kunna få in hela solpanelen idag fällde man ut den till 17,5 fackelement och låste fast den.

Aktiveringen av The Solar Alpha Rotary Joint (SARJ), som är modulen som kommer driva runt P4, påbörjades strax efter att man förklarat hopvikningen av P6 del 4B klart för dagen då man fått den ur vägen för P4. Med hjälp av SARJ kommer P4 rotera runt och kunna få maximalt utnyttjande av Solen.

Som det ser ut nu kommer man behöva utföra en rymdpromenad för att manuellt åtgärda det hela. Det finns en möjlighet att kommer att lägga till denna uppgift på någon av de rymdpromenader som återstår. En annan möjlighet är att lägga till en extra rymdpromenad, men det alternativet får ses som en av dem sista utvägarna.

Läs mer om händelseutvecklingen under onsdagskvällen >>>

Rymdpromenad ikväll
Den andra rymdpromenaden är planerad att börja strax innan klockan tio på torsdagskvällen och även denna gång är det Fuglesang och Curbeam som ska ge sig ut. Den stora uppgiften under denna rymdpromenad kommer vara omkopplingen av denna halvan av ISS elsystem. Läs mer om rymdpromenad 2 >>>

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.