STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-13| 22:00

På denna bild syns tydligt att de olika facken fastnat i varandra.
På denna bild syns tydligt att de olika panelfacken har fastnat i varandra.
Foto: NASA.

Man har fortfarande inte lyckas fälla ihop solpanel P6 del 4B ännu, dock har man kommit förbi de 40 procent som behövs för att solpanel P4 ska kunna rotera och följa Solen. Man misstänker att problemen beror på att de linor som ska hjälpa till att fälla ihop solpanelerna av någon anledning inte är tillräckligt sträckta.

I skrivande stund befinner man sig i jordskugga och man arbetar på en lösning. En idé är att fälla ihop solpanelen fack för fack istället för flera fack itaget som man gjort hittills. Dock kommer man att vänta tills man är på solsidan igen, vilket inträffar strax innan klockan halv elva, svensk tid. Totalt har man genomfört 15 start och stopp hittills

De ansvariga har just avslutat sitt dagliga möte och det finns i skrivande stund inga nya problem med än de som berör solpanel P6.

2006-12-13| 21:30

Planen att fälla ut solpanelen igen visade sig fungera, dock behövde fastade facken i varandra igen när man skulle fälla ihop. Problemet har nu uppstått på båda sidorna av P6 del 4B och problemlösning pågår. Planen är att fälla ut och in tills det man lyckas fälla in hela solpanelen.

2006-12-13| 20:15

Solpanel P6.
Solpanel P6.
Foto: NASA TV.

Hopvikningen av solpanel P6 del 4B har inte gått enligt planerna. Redan från början fick man problem med att en del fack inte veks ihop som de skulle. Efter en del diskussion beslutade man att fortsätta hopvikningen för att se om problemet skulle lösa sig. Detta fungerade för den ena delen av solpanelen, dock inte för den andra. Då det bara blev värre har man beslutat att tillfälligt stoppa hopvikningen. Stoppet kommer vara i minst 45 minuter då man nu gått in i jordskugga.

Man uppskattar att man fällt in cirka 8 fack. Om det skulle behövas finns det reservplaner på att utföra en extra rymdpromenad och åtgärda problemet. Inget beslut om detta har dock tagits än. Nuvarande plan är att försöka vid nästa dagspass som inträffar vid niotiden ikväll. Eventuellt kommer man fälla ut panelen igen.

2006-12-13

Den första rymdpromenaden av Christer Fuglesang och Robert Curbeam genomfördes i stort sätt utan problem. Huvuduppgiften var att installera och montera fackelverkselementet P5. Efter några mindre justeringar satt det 2 300 kilo tunga elementet fast på solpanel P4. Under arbetet med P5 yttrade Fuglesang de första officiella svenska orden i rymden "nio tolv". Läs mer och se bilder från rymdpromenad 1 >>>

Dagens aktiviteter ombord är lite lugnare och mindre påfrestande än de senaste dagarnas, dock minst lika viktiga. Under stora delar av dagen kommer man att förra över material från Discovery till rymdstationen och tvärtom. Man kommer även att förberedda inför den andra rymdpromenaden, som sker på torsdag.

Den andra rymdpromenaden är planerad att börja strax innan klockan tio på torsdagskvällen och även denna gång är det Fuglesang och Curbeam som ska ge sig ut. Den stora uppgiften under denna rymdpromenad kommer vara omkopplingen av denna halvan av ISS elsystem. Läs mer om rymdpromenad 2 >>>

Solpanel P6 är den i bakgrunden och den högra sidan (4b) är på denna bild ihopp fälld. Solpanelen till höger är P4.
Solpanel P6 är den i bakgrunden och den högra sidan (4b) är på denna bild ihopp fälld. Solpanelen till höger är P4.
Bild: NASA.

Dagens stora är att fälla ihop solpanel P6. Denna solpanel har suttit utfälld på ISS i över sex år på sin temporära plats. Anledningen till att man fäller ihop ena solpanelshalvan är att ge fritt spelrum till den nyliggen installerade solpanelen P4. P4, som är monterad på sin slutgiltiga plats, monterades under Atlantis STS-115s besök i september och kommer börjas användas efter STS-116s besök. Som P6 sitter nu skuggar den P4 samt hindrar den från att rotera med Solen.

Hopfällandet av P6 del 4B sker i flera steg. Det första skedde klockan 19:28 och tog bara några minuter. Under denna första manöver fällde man ihop tre fack, totalt består solpanelen av 31,5 fack. Efter detta kontrollerade man att allt stod rätt till och att solpanelen inte hade fällds ihop snett. Nästa steg är att fälla ihop ytligare 27 fack. Det sista facket viks ihop efter ytligare kontroller. För att kunna rotera P4 måste minst 40 procent av P6 4B fällas in.

Nästa år kommer man att förflytta P6 till sin slutgiltiga position på P5, alltså bredvid P4.

Tidigare under uppdraget upptäckte man att man hade problem med bränslecell nummer 3 ombord. Bland annat har man problem med att hålla det flytande syret och vätet under rätt tryck. Efter undersökningar har man dock kommit fram till att detta inte utgör någon fara för uppdraget. Bränslecellerna används för att förse Discovery med elektricitet och man har totalt fyra stycken och i nödfall kan man klara sig på två stycken.

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.