STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
STS-116
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-12 |22:00

Rymdpromenaden pågår.
Rymdpromenaden pågår.
Foto: NASA TV.

Dagens rymdpromenad började officiellt klockan 21:44 och de två astronauterna håller i skrivande stund på att förberedda för dagens aktiviteter. Bland annat plockar man fram de verktyg man kommer använda.

2006-12-12 |21:10

Under tisdagen har NASA gått igenom de fotografier som man bland annat tog med hjälp av ISS robotarm under natten. Bland det som man varit orolig över är sensorutslag på RCC-panel 19-22 (vänstervinge), förändringar på plattorna vid luckorna där den externa bränsletanken är fäst, förändringar vid ett av fönstren samt visa mindre förändringar på värmeskyddsplattorna. Alla dessa områden har nu kontrolleras och ingen av förändringarna anses utgöra någon fara får återinträde. Atlantis har nu plockas bort som räddningsuppdrag och man kommer inte att genomföra några fokuserade inspektioner under flygdag 5.

Besättningen väcktes på tisdagens av ABBA låten Waterloo som tillägnades Christer Fuglesang. Efter att besättningen hade ätit frukost och klarat av sina morgonsysslor började dagens förberedelse inför den första av tre rymdpromenader. Under dagens rymdpromenad, som utföras av Fuglesang och Robert Curbeam, kommer att fokusera på monteringen av fackelelementet P5. P5 som en mellanmodul som kommer att sättas på P4 och sedan kommer man, på ett senare uppdrag, att montera ett par solpaneler på P5. Läs mer om rymdpromenad 1 >>>

Rymdpromenaden kommer att börja inom kort.

2006-12-12 | 01:15

Fuglesang ombord på ISS med en svensk flagga.
Fuglesang ombord på ISS med en svensk flagga.
Foto: NASA TV.

Klockan 00:54, svensk tid, välkomnades Discoverys besättning med den traditionsenliga klockringningen av rymdstationens befälhavare. Efter ett kort välkomnande började arbetet för de 10 personer som nu befinner sig 340 kilometer upp. Närmast följer en säkerhetsgenomgång och en visning av rymdstationen.

Efter detta kommer Sunita Williams flytta över sin flygstol till Soyuzkapseln och blir då officiellt medlem av ISS-besättning 14. Samtidigt kommer Thomas Reiter att flytta till flygstol till rymdfärjan och bli officiell medlem av rymdfärjbesättningen.

Man har även beslutat att ta en extra titt på några av de RCC-paneler 19 till 21, som skyddar rymdfärjans vingkanter. Detta för att man vill samla in mer data. För att inte påverka planlaga aktiviteter kommer man att använda rymdstationens robotarm och kameran på den. Det hela rör sig om att en sensor på den vänstra vingen har gett ett litet utslag. Med största sannolikhet är det ingen fara utan inspektionen utförs mest som extra säkerhet. Utslaget var ungefär 100 gånger svagare än den nivå där man börjat anse det vara ett problem. Troligen är det inte ens en träff utan en vibration.

Mer bilder från ankomsten till ISS >>>

Fakta, bilder och filmer från dockningen >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.