STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-11 | 23:15

Efter inspektionerna under den andra flygdagen har man funnit sex misstänka värmeskyddspaneler som har träffas av föremål större än ett gram. Man har även efter att gått igenom filmer och fotografier från uppskjutningen sett att det lossnat is från bränsletanken, bland annat vid tidpunkten när bränsletanken separerar från rymdfärjan. Inget av detta anses dock utgöra något hot för besättningen och/eller Discovery.

Man har även haft visa mindre tekniska problem, med bland annat dockningsmekanismen. Bland annat har man problem med ett av styrsystemen till kylningen av element ombord samt problem med handkontrollen till robotarmen. För robotarmen handlar om problem med en 10 volts kontakt som sköter släppandet av det föremål som man håller i. Dock fungerar det manuella släppningssystemet samt reservsystemet till det manuella systemet. Man har även problem med bränslecell nummer 3 som under två sekunder fick en strömspik på 1,2 volt. Detta ska dock inte heller påverka uppdraget.

Man har även funnit fågelskit på en av panelerna på Discoverys undersida. Detta ses dock inte som något större problem.

Fuglesang ombord på Discovery.
En glad Fuglesang ombord på Discovery.
Foto: NASA TV.

Fuglesang ombord på Discovery.
Fuglesang ombord på Discovery.
Foto: NASA.

Dockning genomförd.
Dockning genomförd.
Foto: NASA TV.

Mer läsning
ISS.

Discovery har dockat med ISS
Strax efter klockan elva på måndagskvällen dockade Discovery med ISS. Timmarna innan dockningen genomförde man flera motortändningar för att justera Discoverys bana. Den sista stora av dessa justeringar inför dockningen skedde klockan 20:40 och varade i 11 sekunder.

Dockningen föranleddes även av att Discovery en timme innan dockning gjorde en 360 graders tilt för att möjliggöra för besättningen på ISS att fotografera värmeskyddspanelerna. Denna manöver genomförs på ett avstånd av cirka 180 meter från stationen.

Efter dockningen följde läcktester för att se att man hade en tätt sammankoppling. Man utförde även kontroller av dockningsmekanismen innan man slutförde de sista centimeterna av dockningsmanövern. Vid dockningstillfället styrs rymdfärjan manuellt av befälhavaren ombord på Discovery.

Vid etttiden, svensk tid, kommer man att öppna luckorna mellan de två farkosterna. Efter en kort välkomstceremoni kommer Discoverys besättning få en kort säkerhetsgenomgång av den nuvarande ISS-besättningen. Kort efter detta kommer man att överföra verktyg, dräkter och annat man kommer använda under rymdpromenaden från Discovery till luftslussen på Questmodulen.

Utbyte av delar av besättningen ombord
Andra aktiviteter under natten är bland annat att lyfta ur fackelementet P5 ur Discoverys lastrum och lämna över den till rymdstationens robotarm. Sunita Williams kommer även att flytta över sin flygstol till Soyuzkapseln och blir då officiellt medlem av ISS-besättning 14. Samtidigt kommer Thomas Reiter att flytta till flygstol till rymdfärjan och bli officiell medlem av rymdfärjbesättningen. Detta har störst betydelse vid en eventuell utrymning av ISS då ISS-besättningen kommer använda Soyuzkapseln och rymdfärjebesättningen Discovery. Det har även formellt betydelse när det gäller vem som är ens befälhavre.

Innan man avslutar flygdag tre kommer Fuglesang och Curbeam att förflytta sig till Questmodulen för att tillbringa sovperioden där. Detta gör man för att kunna anpassa trycket och ändra syrenivå inför tisdagens rymdpromenad. Anledningen är att man vill få ut så mycket kväve ur blodet som man kan för att förhindra att de drabbas av dykarsjuka.

Tisdagens rymdpromenad börjar klockan 22:42, svensk tid, och den stora uppgiften är att montera fackelelementet P5 på P4. Läs mer om rymdpromenad 1 >>>

Besättningens sovperiod börjar klockan 08:47, svensk tid, på tisdag och flygdag fyra börjar klockan 16:47, svensk tid. Idag väcktes besättningen av "Beep Beep" framförd av Louis Prima.

Multimedia
Videofilm från dockningen >>>
Videofilm från flippen >>>
Videofilm innifrån kabinen under starten.
Fotografier från dockningen.

Fler filmer >>>

2006-12-11 | 01:05

Discoverys noskorn.
Discoverys noskorn.
Foto: NASA TV.

Besättningen väcktes strax innan klockan 17:00, svensk tid, på söndagseftermiddagen till låten "Here Comes the Sun" av Beatles. Detta innebar startskottet på den andra flygdagen och besättningens första hela dag i rymden. Förutom att förberedda inför måndagens dockning utförde man även inspektioner av vingkanterna och noskornet. Detta görs med hjälp av en speciell sensorboom som fästs på rymdfärjans robotarm. Längst ut på bommen finns kameror och sensorer som används under inspektionen. Strax efter klockan 01:00 hade man inspekterat RCC-panelerna på noskronet samt de flesta paneler på vingkanterna utan att finna något utöver det normala.

Innan man kan säga säkert att det inte finns någon skada kommer alla bilder man tar, vilket uppgår till flera tusen, att gås igenom för hand av en massa människor nere på jorden. Till sin hjälp har man referensbilder av alla paneler som är tagna under förberedelsearbetet inför uppskjutningen.

Förutom inspektionerna förberedde man även rymddräkterna inför de tre rymdpromenader man kommer att utföra under uppdraget. Den första sker på tisdag, den andra på torsdag och den tredje och sista på lördag. De två första rymdpromenaderna kommer Christer Fuglesang arr vara med på. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Man har även genomfört ett flertal tändningar av styrraketerna för att höja Discoverys bana inför dockningen. Dockningen med rymdstationen är planerad till klockan 23:05, svensk tid, ikväll. Dockningen kommer att sändas direkt på NASA TV.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.