STS-114
Uppskjutning: 26 juli klockan 16:39.
Dockning: 29 juli klockan 13:18.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: 6 aug klockan 09:22.
Landning: 9 aug klockan 14:11.

Längd: 21 timmar, 32 minuter, 22 sekunder.

Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 114.
Fönster: 5 min.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
114 startsida/Nyheter. Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Bilder.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
| STS startsida
Discovery STS-114 | ISS LF1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2005-08-21

Discovery
Discoverys motorer täcks innan flygningen tillbaka till Florida.
Foto: NASA.

Efter en flygresa tvärsöver USA kom Discovery hem till Florida och Kennedy Space Center strax efter klockan 16:00, svensk tid, på söndagen. Den två dagar långa resan skedde ovanpå en modifierad Boeing 747. Resan, som hade påbörjas på fredagsförmiddagen, blev försenad på grund av dåligt väder i Kalifornien som medförde att man fick stanna upp förberedelse arbetet vid ett tillfälle och blev försenade vid ett antal tillfällen.

Nu väntar månader av arbete med att gå igenom Discovery och förberedda rymdfärjan inför sin nästa flygning som är STS-121. Genomgången brukar normalt ta minst fyra månader. När det gäller de 24 000 skyddsplattorna på undersidan av Discovery är de i god form.

Discovery STS-121 beräknas att lyfta tidigaste den 4 mars nästa år om allt går som planerat. Det som hindrar en tidigare start är problem med att isolering lossnade från bränsletanken (ET) under Discoverys start i juli.

2005-08-09

bilder/land/sts_114_land.jpg
Discovery är tillbaka på jorden efter 14 dagar i rymden.
Foto: NASA.

bilder/land/sts_114_land_01.jpg
Discovery strax före landningen.
Foto: NASA TV/AP.

Efter att ha fått skippat de två landningsförsöken på Kennedy Space Center på grund av dåligt väder började landningsfasen klockan 13:06.18, svensk tid, med en två minuter och 42 sekunder lång motorbränning för att minska Discoverys fart till cirka 300 kilometer i timmen. Inträdet i atmosfären påbörjades strax efteråt.

Vid tiden för återinträdet befann sig Discovery över södra Stilla Havet. Inträdet i atmosfären gick utan problem så även glidflygningen mot landningsbana 22 på Edwards AFB i Kalifornien, USA. Landningen skedde i en hastighet av cirka 330 kilometer i timmen klockan 14:11.22, svensk tid. För att stanna har rymdfärjan hjälp av en stor fallskärm som vecklas ut strax efter att alla hjul har nått landningsbanan. Efter bara en minut och 12 sekunder efter att huvudlandningsställen hade nuddad marken stod Discovery stilla.

Dagens landning var den femtionde landningen på Edwards och den sjätte nattlandningen på Edwards. När Discovery väl hade landat hälsades alla i besättningen välkomna tillbaka av den ansvariga flygledaren i Houston.

Under den närmast veckan kommer Discoverys förbereddas inför sin resa tillbaka till Kennedy som kommer att ske ovanpå en modifierad Boeing 747. Flygresan tvärsöver USA beräknas att ta ungefär två dagar. Landningen på Edwards istället för på Kennedy kostar 5 miljoner USD extra.

En annan verkan av att landningen skedde i Kalifornien är Atlantis start i slutet av september troligen inte blir av. Detta då man inte kommer hinna få Discovery flygfärdig för att kunna undsätta Atlantis vid ett eventuellt haveri.

2005-08-08 | Uppdaterad 15:15

Landningsbana
En av de två landningsbanorna på Kennedy.
Foto: NASA.

På grund av nyckfullt väder över Kennedy Space Center blev båda landningsförsöken inställda idag. Nästa försök kommer att göras imorgon. Det första tillfället är klockan 11:07, svensk tid, på Kennedy. Utöver detta har man ett tillfälle till på Kennedy och två var på Edwards och White Sands (se tabell). I skrivande stund ser alla väderprognoserna bra ut för alla tre ställen.

Om man inte skulle kunna landa på Kennedy imorgon kommer man i första hand pröva Edwards AFB i Kalifornien. Bara en gång tidigare i rymdfärjeprogrammet har man landat på White Sands, New Mexico.

Det vara bara ungefär 15 minuter kvar innan man skulle ha tänt Discoverys motor för återinträde då man fick ordern att avbryta på grund av låga nyckfulla moln över och omkring Kennedy. Besättningen tog emot nyheten på ett lugnt sätt och började arbetet med att ställa om Discovery från landningsinställningar till omloppsbananställningar.

Tisdag
Motortändning Landning Bas
10:05 11:07 Kennedy
11:37 12:39 White Sands
11:41 12:43 Kennedy
13:11 14:13 Edwards AFB
13:13 14:14 White Sands
14:47 15:48 Edwards AFB

2005-08-08

STS-113
Endeavour STS-113 landar på Kennedy år 2002 på det sista uppdraget innan Columbiahaveriet.
Foto: NASA TV/Space.com.

Klockan 10:46.44, svensk tid, är det första rymdfärjeuppdraget efter Columbiahaveriet avslutat och Discovery rullar längs landningsbanan på Kennedy Space center, Florida. I alla fall är planen detta. Väderbiten kommer med största sannolikhet inte bli något problem då väderprognoserna talar för bra väder på och omkring Kennedy. I skrivande stund finns det heller inga tekniska fel som kan hindra en landning.

Under söndagen hade besättningen en relativ lätt arbetsdag. Förutom att stuva undan experiment och annat material som man använt under uppdraget genomfördes man en kontroll av de system som man kommer använda under dagens landning. Alla instrument fungerar som de ska och både besättningen och Discovery är redo att återvända.

För att ta sig ur omloppsbanan runt jorden kommer man tända Discoverys motor 3 minuter och 12 sekunder klockan 9:39.43, svensk tid. Vid landningen kommer man ha genomfört 201 varv sedan uppskjutningen den 26 juli.

Om man inte skulle kunna landa på det första försöket har man ett tillfälle till, ett varv senare, på Kennedy klockan 12:22, svensk tid. Motortändningen skulle då ske klockan 11:15, svensk tid. Om man inte alls skulle kunna landa på måndag har man flera försök på tisdag och onsdag (se tabell).

Tisdag Onsdag
Motortändning Landning Bas Motortändning Landning Bas
10:05 11:08 Kennedy 08:50 09:53 Kennedy
11:37 12:39 White Sands 10:25 11:28 Kennedy
11:41 12:43 Kennedy 11:55 12:58 Edwards AFB
13:11 14:13 Edwards AFB 11:57 12:59 White Sands
13:13 14:14 White Sands 13:31 14:32 Edwards AFB
14:47 15:48 Edwards AFB 13:33 14:34 White Sands

En landning i Kalifornien skulle innebära en extra kostnad på fem miljoner USD för transport och andra kostnader. Det skulle även bli svårt att hinna få Discovery flygfärdig till uppskjutningsfönstret i slutet av september. Även en landning på White Sands skulle medföra ökande kostnader. För som säkerhetsåtgärd vill man kunna lyfta med en rymdfärja inom 45 dagar om något skulle hända med Atlantis som gör att rymdfärjan inte kan återvända till jorden.

NASA TV kommer att sända landningen direkt.

2005-08-06

Utdockning
Discovery utdockar från ISS.
Foto: NASA.

Idag avslutade Discovery den nio dagar långa dockningen med Internationella rymdstationen, ISS. Utdockningen skedde planenligt klockan 09:24, svensk tid. Utdockningen genomfördes utan problem och som traditionen påbjuder flög Discovery ett varv runt ISS för att kunna fotografera stationen. I förarsättet satt piloten Jim Kelly och bredvid han satt Eileen Collins. Med en motorbränning klockan 10:09, svensk tid, lämnade man stationen bakom sig och satte fart mot jorden.

Innan avfärd höll man en kort avskedceremoni där Discoverys befälhavre Collins tackade den två man starka ISS-besättningen dör sin gästfrihet och att de har varit bra värdar.

Efter att Discovery hade avlägsnat sig allt mer från ISS och lagt sig i en stabil kurs hemåt fick besättningen några timmar "ledigt" inför slutfasen av uppdraget. Landningen på Kennedy Space Center i Florida, USA är planerat till på måndag klockan 10:46, svensk tid. Det enda som i dagsläget kan hindra en landning är vädret. Om man inte skulle kunna landa på det första försöket, exempelvis om vädret är dåligt, har man en möjlighet till att landa på Kennedy under måndagen och det är klockan 12:21, svensk tid. Om vädret helt skulle hindra en landning på Kennedy har man två möjligheter att landa på Edwards Air Force Base i Kalifornien, USA. Dessa är klockan 13:52 och 15:27, svensk tid den 8 augusti. Om allt går planenligt och man landar klockan 10:46 kommer det vara den femtonde nattlandningen på Kennedy.

Den 4 augusti höll man en minneshögtid för alla de astronauter och kosmonauter som dött under tjänstgöring. Se hela minneshögtiden (direktlänk till NASA).

2005-08-05

Under fredagskvällen bestämde de ansvariga för STS-114 att det inte behövs någon fjärde rymdpromenad. Sprickan intill det vänstra cockpitfönstret utgör ingen risk för besättningen eller rymdfärjan. Måndagens landning kommer att ske som planerat och rymdfärjan är i god form.

Fram till klockan 20:09, då båda besättningarna kommer att gå och lägga sig, kommer man slutföra överföringen av material mellan ISS och fraktmodulen Raffaello, lyfta tillbaka Raffaello till lastrummet på Discovery och till sist föra tillbaka robotarmen till sin plats i lastrummet. Strax innan besättningarna går till sängs kommer man att stänga luckorna mellan de två farkosterna inför morgondagens utdockning.

Utdockningen kommer att ske imorgon, lördag, klockan 09:22, svensk tid. NASA TV kommer att sända utdockningen direkt.

2005-08-04

Skada
Den inringande vita fyrkanten visar var skadan finns. Bilden nedan visar en närbild på samma ställe.
Foto: NASA.

Som Astrowebb skrev om igår var onsdagens rymdpromenad en stor framgång och enligt NASA finns det idag inget hot mot Discoverys värmesköld. Med andra ord är Discovery klar för återinträde och landning på måndag förmiddag när det gäller värmeskyddsplattorna.

Det som fortfarande står kvar som ett frågetecken är att det hänger en lös och skadad bit värmeskydd strax intill det vänstra cockpitfönstret. I slutet av onsdagens rymdpromenad tog sig Stephen Robinson en titt på det hela och NASA är nu orolig för att den ska ramla bort och eventuellt skada rymdfärjan.

Innan man bestämmer om man ska göra en fjärde rymdpromenad för att åtgärda det hela kommer man under torsdagen att genomföra ett flertal vindtunneltest. Allt för att se hur stor risken är att biten lossnar och i så fall hur stor sannolikheten är att den träffar rymdfärjan. Om det finns en uppenbar risk för att det kan inträffa en allvarlig olycka kommer NASA besluta om en extra fjärde rymdpromenad under torsdagen eller fredagen.

2005-08-03 | Uppdaterad 17:00

blanketcloseup.jpg
Repan vid ena cockpitfönstret.
Foto: NASA.

Den sista rymdpromenaden under Discoverys besök är nu slutförd och alla planerade aktiviteter genomfördes utan problem. Den mest uppmärksammade av dagens aktiviteter var Stephen Robinsons promenad under undersidan av Discovery. Där hade han till uppgift att ta bort två bitar av fyllningsmassa som hängnde löst. Man utförde även en inspektion av ett av Discoverys cockpitfönster. Läs mer om rymdpromenad 3 >>>

Efter dagens rymdpromenad befinner sig nu alla astronauter åter inne i Discovery eller ombord på rymdstationen. Under resten av dagen kommer man endast utföra lättare arbete för att vila upp sig efter dagens arbete. Ungefär en halvtimme efter att rymdpromenaden är slutförd kommer man åter öppna luckan mellan de två rymdfarkosterna. Klockan 21:09, svensk tid, är det dags för besättningarna att gå och lägga sin och sova.

Imorgon kommer Discoverys besättning att väckas klockan 06:09 och en halvtimme senare är det dags för besättningen ombord på ISS att vakna. Torsdagen aktiviteter består i att fortsätta lasta material och förnödenheter mellan lastmodulen Raffaello och ISS. Även ett antal presskonferenser kommer att göras med besättningen under dagen.

På fredag är det dags att lyfta tillbaka Raffaello till ISS lastrum och förberedda inför utdockningen på lördag klockan 09:22.

2005-08-03

Den tredje och sista rymdpromenaden är nu pågående och de två astronauterna håller just på att installera External Stowage Platform-2. Hela rymdpromenaden beräknas ta 7 timmar. Läs mer om rymdpromenad 3 >>>

NASA TV sänder direkt.

2005-08-02

Som väntat tog NASA beslutet att utöka den tredje rymdpromenaden med en uppgift till. Utöver att installera External Stowage Platform kommer Stephen Robinson, med hjälp av ISS robotarm, ta sig till undersidan av Discovery och ta bort de två hängande bitarna av fyllningsmaterial som finns på undersidan. Först och främst kommer Robinson att försöka ta loss dem för hand och om inte det går har man verktyg till hands.

Denna extra arbetsuppgifts göras bara som en extra säkerhet och NASA anser inte att det är speciellt allvarligt eller svårt. Men när det ändå finns möjlighet att genomföra det hela utan att utsätta besättningen för onödiga risker har man bestämt att göra det. Läs mer om den tredje och sista rymdpromenaden >>>

Under tisdagen har besättningen haft en "vilodag" mellan rymdpromenad nummer två och tre. Det mesta arbetet idag har bestått i att fortsätta att förflytta material mellan ISS och fraktmodulen Raffaello. Under tisdagen pratade de två besättningarna även med USAs president George Bush.

Innan de två besättningarna går och lägger sig klockan 21:09, svensk tid, kommer man att stänga luckan mellan de två farkosterna och ändra trycket i Discovery till 10.2 psi inför morgondagens rymdpromenad.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.