STS-114
Uppskjutning: 26 juli klockan 16:39.
Dockning: 29 juli klockan 13:18.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: 6 aug klockan 09:22.
Landning: 9 aug klockan 14:11.

Längd: 21 timmar, 32 minuter, 22 sekunder.

Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 114.
Fönster: 5 min.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
114 startsida/Nyheter. Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Bilder.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
| STS startsida
Discovery STS-114 | ISS LF1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2005-08-03

Under STS-114 kommer man att utföra tre rymdpromenader. Under dessa rymdpromenader kommer man att testa metoder för att reparera rymdfärjans skydd, byta ut ett av gyroskopen på ISS och installera External Stowage Platform med mera.

NASA TV sänder alla rymdpromenader direkt.

Rymdpromenadsastronauter:
Stephen Robinson
Soichi Noguchi

Rymdpromenad 1:
Robinson, Noguchi.
30 juli klockan 11:44 - 18:35.

eva_1_sts_114.jpg
Skruvdragaren i högsta hugg.
Foto: NASA TV.

eva_1_sts_114_iss.jpg
En av astronauterna syns längst ut på robotarmen med ISS i bakgrunden och Discovery längst ner i förgrunden.
Foto: NASA TV.

EVA
Soichi Noguchi arbetar med gyroskop nummer 2.
Foto: NASA TV.

Lördagens rymdpromenad, den första av tre, startare en timme senare än planerat på grund av att förberedelserna tog längre tid än beräknat. Detta är dock inget som kommer att påverka resten av uppdraget.

Under den 6 timmar och 50 minuter långa rymdpromenaden testade man bland annat olika metoder för att laga hål och sprickor i rymdfärjans värmeskydd. För att utföra testerna på ett säkert sätt höll man till i Discoverys lastrum där man hade förberett plattor av samma material som värmeskyddet. Under några timmar arbetare astronauterna med att fylla hållen med en typ av trögflytande plast, kallad NOAX, och liknade material. Plattorna kommer att tas med tillbaka till jorden där man kommer att utvärdera hur bra lagningarna är. Dock hann man inte med alla proverna, men tillräckligt för att teknikerna här nere på jorden skall ha något att jobba med.

Man installerade även External Stowage Platform-2 Attachment Device (ESPAD) som en förberedelse inför den tredje rymdpromenaden nästa vecka.

Under den senare delen av rymdpromenaden bytte man bland annat ut en GPS-antenn och förberedde inför nästa rymdpromenad som sker på måndag. Bortsett från problem med några bultar som inte ville lossna, till slut fick man skruva loss de förhand, och några andra mindre problem genomfördes dagens rymdpromenad utan problem.

Video
Höjdpunkter från den första rymdpromendaen (direktlänk till NASA) >>>

Rymdpromenad 2:
Robinson, Noguchi.
1 augusti klockan 10:42 - 17:56.

Arbetet började med att markkontrollen stängde av försörjningen till gyroskopet när besättningen hade tagit sig ut och påbörjat rymdpromenaden. När detta var klart monterade man bort det gamla gyroskopet och stuvade utan det temporärt. Efter detta vara det dags att lyfta det nya gyroskopet från Discoverys lastrum till sin nya plats Z1. I samband med detta flyttade man även det gamla gyroskopet till Discoverys lastrum så man kan tillbaka det till jorden. Väl nere igen kommer teknikerna gå igenom varje detalj på det gamla gyroskopet för att förstå bättre var det slutade fungera.

Installationen av det nya gyroskopet genomfördes utan problem, men när man skulle köra igång fick man inget liv i gyroskopet. Dock visade sig bara vara en kontakt som inte var isatt ordentlig och efter att Soichi Noguchi gjort det kunde man börja den 6 timmar långa perioden det tar att få upp gyroskopet online och till 6 000 varv per minut. Hittills har det arbetet gått utan problem och om allt går som planerat kommer man om några timmar ha fyra fungerande gyroskop ombord på ISS.

Rymdpromenad 3:
Robinson, Noguchi.
3 augusti klockan 10:48 - 16:49.

Den tredje och sista rymdpromenaden under Discovery STS-114 besök började gick snabbare än man hade räknat med och redan strax efter klockan 16:00, svensk tid, var de två astronauterna tillbaka inne i Discovery. Under det dryga 5 timmar långa rymdpromenaden installerade Stephen Robinson och Soichi Noguchi lastplattformen External Stowage Platform-2 utanpå rymdstationen. Installationen gick smidigt och nu kan man lagra verktyg och annan material utanför stationen under kommande rymdpromenader.

eva3_gapfill1.jpg
Robinson befinner sig på undersidan av Discovery.
Foto: NASA.

gapfill2pull.jpg
Det gick väldigt enkelt att ta bort fyllningsmassabit nummer 1.
Foto: NASA.

gapfill2out.jpg
Robinson tar bort den ena fyllningsmassabiten.
Foto: NASA TV/Spaceflightnow.

Efter denna första uppgift var slutförd fortsatte Noguchi med att installera ett experiment vid namn Materials International Space Station Experiment-5 (MISSE-5) på stationen ena solpanelstruktur (P6). MISSE-5 kommer att studera hur solceller påverkas av miljön i rymden. Sedan juli 2001 har man redan två liknade experiment lokaliserade på samma ställe. Alla MISSE-experiment kommer att tas tillbaka till jorden efter ett tag. Väl tillbaka kommer tekniker och annan personal studera hur flera år i rymden har påverkat materialet för att kunna göra bättre solpaneler i framtiden.

Den ansvariga för MISSIE-experimenten, William Kinard, skrev i ett pressmedlande från NASA att det alltid är överraskningar när man tar tillbaka experiment från rymden. För det är alltid något som hänt som man inte räknat med.

Den stora händelsen under dagens rymdpromenad var dock när Robinson, med hjälp av rymdstationens robotarm (Candarm2), tog sig till undersidan av Discovery för att ta bort fyllningsmaterial som hade lossnat och hängde löst. Det man var mest orolig för var att verktyg som hänger på Robinsons rymddräkt skulle råka slå emot någon av värmeskyddsplattorna. Därför tog Robinson endast med sig minimalt med verktyg.

Jim Kelly, som styrde ISS robotarm, tog det väldigt försiktigt när han förde Robinson till undersidan Discovery för att inte råka köra in i värmeskyddet. Efter en långsam manöver befann sig Robinson vid det första stället och med hjälp av endast sina handskbeklädda händer lyckades han väldigt lät få bort den första fyllningsmassan som satt löst. Klockan visade nu 14:45, svensk tid. Lika sakta som Kelly hade fört dit Robinson styrde han Robinson till nästa ställe.

Tio minuter efter att Robinson väldigt enkelt hade fått bort den första lösa fyllningsmassan fick han lika lätt bort den andra. På båda ställena slapp han använda den medhavda sågen. Bitarna han tog stoppade han i en speciell "soppåse" som sitter fast på hans rymddräkt.

Videofilm som visar när Robinson tar bort fyllningsmassan (direktlänk till NASA).

När operationen var slutförd förde Kelly Candarm2 och Robinson bort från Discovery och tillbaka till ovansidan. Strax efter att man passerat fem timmar utanför Discovery inspekterade man en repa vid ena cockpitfönstret. Som NASA redan trodde var det ingen fara och ingen reparation behövs i rymden. Innan man officiellt slutförde rymdpromenaden packade man ihop sina verktyg och genomförde lite mindre operationen för att säkerställa att allt var bra.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.