Kinas rymdprogram
Uppdrag: Shenzhou 7
Uppskjutning:
Klockan 15:10 den 25 september.
Längd: 3 dagar.
Rymdpromenader: 1 st.
Landning: Klockan 11:37 den 29 september.
Uppskjutning: Jiuquancentret.
Uppskjutningsfönster: 25-30 september.
Bärraket: Långa marschen II-F
- Mer läsning -
Kinas rymdprogram/nyheter.
Shenzhou 5.
Shenzhou 6.
Shenzhou 7.
Shenzhouprgrammet.
Long March 2F.
www.astrowebb.com
 
Kina| Shenzhou 7
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

Senaste nytt >>

2008-09-25

Shenzhou 7 lyfter
Shenzhou 7 lyfter.
Foto: Xinhua.

Strax efter klockan tre, svensk tid, på torsdagseftermiddagen tog Kina ännu ett steg i sitt rymdprogram. För klockan 15:10 lyfte Shenzhou 7 med astronauterna Zhai Zhigang, Liu Boming och Jing Haipeng ombord. De tre besättningsmedlemmarna gick ombord ungefär tre timmar innan uppskjutningen och av TV-sändningen att döma fanns det inte mycket för astronauterna att göra under tiden fram till uppskjutningen frånsett att vänta. Nedräkningen genomfördes utan problem och även om vädret vid någon tidpunkt såg ut att kunna hindra en uppskjutning var det aldrig någon risk att uppskjutningen skulle flyttas framåt.

Under uppskjutningen gjorde bärraketen sitt jobb och den långa marschen mot rymden och omloppsbana genomfördes planenligt. Officiell bekräftelse på att uppskjutningen genomförts planenligt och rymdkapseln låg i omloppsbana kom 22 minuter efter starten. Bekräftelsen fick Kinas president, Hu Jintao, att gratulera teknikerna, astronauterna och alla andra inblandade personer. Jintao var själv närvarande vid Jiuquancentret och såg uppskjutningen från taket på kontrollcentret.

Det har ännu inte kommit några officiella uppgifter gällande när uppdragets enda rymdpromenad kommer ske men tidigare uppgifter har gjort gällande att den troligtvis sker på fredag. Om inte kommer rymdpromenaden ske på lördag.

Anledningen till att uppskjutningen skedde på kvällstid, lokal tid, var att Kinas rymdmyndighet vill att landningen ska ske i dagsljus.

2008-09-24

Kinas tredje bemannade rymduppskjutning närmar sig med stormsteg och på onsdagseftermiddagen påbörjades tankningen av bärraketen. Enligt uppgift innebär detta att uppskjutningen kommer ske imorgon såvida vädret eller tekniska problem ställer till det.

Under onsdagen kom även det officiella beskedet att uppskjutningen sker på torsdag och att det kommer ske en rymdpromenad. Tidigare uppgifter har gjort gällande att rymdpromenaden är planerad till på fredag.

Uuppskjutningstiden är satt till tidigaste klockan 15:07, svensk tid, och uppskjutningsfönstret sträcker sig mellan klockan 15:07 och 16:27. Som Astrowebb skrivit om tidigare kommer besättningen ombord på Shenzhou 7 bestå av hai Zhigang, Liu Boming och Jing Haipeng.

2008-09-21

s
Shenzhou 7 framme på startplattan..
Foto: Xinhua.

Med start klockan 09:15, svensk tid, på lördagen förflyttades Shenzhou 7 och dess bärraket de 1,6 kilometerna från monteringshallen till startplattan. Förflyttningen tog drygt en timme och genomfördes planenligt och utan problem. Under förflyttningen stod bärraketen upprätt och resan skedde på ett speciellbyggt järnvägsspår. Hastigheten under förflyttningen var 27 meter per minut och vid två tillfällen gjordes uppehåll i förflyttningen för att kontrollera Shenzhou 7 och bärraketen.

Att Shenzhou 7 nu har körs ut till startplattan markerar början på de sista förberedelserna inför uppskjutningen, som enligt uppgift ska ske i slutet av nästa vecka. Enligt statliga uppgifter ska det inte finnas några kända tekniska problem som ska kunna hindra en uppskjutning. Det enda kända orosmolnet i dagsläget är vädret. Om uppskjutningen inte kommer kunna ske på torsdag är uppskjutningsfönstret öppet till den 30 september.

Om Shenzhou 7 lyfter på torsdag är uppskjutningstiden satt till klockan 15:10, svensk tid. Som Astrowebb skrivit om tidigare kommer besättningen ombord på Shenzhou 7 bestå av hai Zhigang, Liu Boming och Jing Haipeng.

2008-09-16

Under tisdagseftermiddagen offentliggjorde Kinas rymdmyndighet vilka tre personer som ska utgöra besättningen på Kinas tredje bemannade rymduppdrag. De tre utvalda är Zhai Zhigang, Liu Boming och Jing Haipeng. Inga av dessa har tidigare utfört något rymduppdrag.

Samtidigt som namnen på besättningen offentliggjordes framkom det även mer information om uppdraget. Om allt går som planerat kommer uppskjutningen ske den 25 september och uppdraget är planerat att pågå i 68 timmar. Rymdpromenaden, som är planerad att pågå i 40 minuter och som troligen kommer utföras av Zhigang, kommer ske under eftermiddagen den 26 eller 27 september. I början av rymdpromenaden kommer en liten satellit släppas ut. Satelliten kommer sedan filma och vidaresända den historiska rymdpromenaden. Enligt visa uppgifter kommer rymdpromenaden sändas direkt i TV.

När det gäller rymdkapseln, Shenzhou 7, ska den enligt China Daily ha klarat de sista testerna inför uppskjutningen. Även den tre personer starka besättningen ska vara både fysiskt och mentalt förberedda inför uppdraget.

Landningen är planerad till den 28 september och kommer ske i det inre av Mogoliet.

Jiang Haipeng (vänster) och Liu Boming.
Jiang Haipeng (vänster) och Liu Boming.
Foton: China Daily.
Zhigang
Zhai Zhigang.

2008-09-07

Shenzhou 5 lyfter den 15 oktober 2003
Shenzhou 5 lyfter den 15 oktober 2003.
I helgen meddelade en talesman för Kinas rymdmyndighet att Shenzhou 7 kommer lyfta någon gång mellan den 25 och 30 september. Uppskjutningen kommer ske från Jiuquancentret i Kinas nordvästra provins Gansu. Samma talesman meddelade även att rymdkapseln kommer fyllas med bränsle under söndagen för att sedan förenas med bärraketen. Bärraketen och rymdkapseln kommer sedan transporteras till uppskjutningsplatsen för de sista testerna och kontrollerna innan uppskjutningen.

Vilka tre personer som kommer utföra rymduppdraget har ännu inte offentliggjorts men enligt Kininiska källor, som citeras av engelska Wikipedia, ligger Wu Jie, Zhai Zhigang och Fei Junlong bra till. Samma källor anger att Junlong är den som kommer utföra rymdpromenaden.

För att kunna sända direktbilder från Kinas första rymdpromenad kommer det finnas videokameror både på utsidan och insidan av rymdkapseln.

2008-09-04

Uåpskjutningen av Shenzhou 7 kommer allt närmare och enligt obekräftade uppgifter kommer uppskjutningen ske mellan den 17 september och 1 oktober. Detta då dessa dagar ger de bästa förutsättningarna för en uppskjutning. Den 17 september är även dagen då Paralympics avslutas och den 1 oktober är det Kinas nationaldag. Ännu finns det inga bekräftare uppgifter gällande startdatumet och tidigare uppgifter har pekat på en uppskjutning i oktober eller november.

Uppskjutningen av Shenzhou 7 kommer ske från Jiuquancentret i Kinas nordvästra provins Gansu. Uppdraget kommer pågå i minst fem dagar och det finns en rymdpromenad inplanerad. Rymdpromenaden kommer vara Kinas första och förutom denna kommer astronauterna ombord testa de olika tekniska systemen ombord och utföra olika experiment i tyngdlöshet.

2008-07-10

Kinas tredje bemannade rymdfarkost, Shenzhou 7, har anlänt till rymdcentret Jiuquan i den nordvästra provinsen Gansu i Kina. Transporten skedde med flyg från fabriken i Kinas huvudstad Peking. Flygningen skedde utan problem och rymdfarkosten kom fram utan problem på torsdagen, lokal tid. Under de kommande månaderna kommer tekniker genomföra de sista sluttesterna inför uppskjutningen. Om testerna går bra kommer uppskjutningen av Shenzhou 7 ske i oktober i år.

Som Astrowebb skeivit om tidigare kommer det genomföras en rymdpromenad under det minst fem dagar långa uppdraget.

2008-07-02

Övning inför rymdpromenaden
Övning inför rymdpromenaden.
Foto: Xinhua.

Den tredje bommande uppskjutningen för Kina närmar sig med stormsteg. Enligt tidningen China Daily har Shenzhou 7 godkänns ur ett säkerhets- och funktionsperspektiv. Bland annat har en panel gått igenom 30 olika punkter gällande tilonauternas säkerhet. Nästa steg i processen inför uppskjutningen i oktober är sluttesterna av alla system ombord på Shenzhoufarkosten. Om dessa tester går som planerat kommer Shenzhou 7 vara redo inför uppskjutningen.

När det gäller bärraketen, Långa marschen 2F, kommer denna anlända till uppskjutningsplatsen i rymdcentret Jiuquan i augusti. Shenzhoufarkosten kommer sedan att monteras högst upp på bärraketen innan uppskjutningen.

Själva uppdraget är planerat att pågå i minst fem dagar och ombord kommer det finnas tre personer. Förutom att testa de olika tekniska systemen ombord och utföra olika experiment i tyngdlöshet kommer en av personerna att utföra den första kinesiska rymdpromenaden. Rymdpromenaden är främst tänkt som ett test av rymddräkten samt luftslussen och dess tekniska system vilket gör att det inte kommer utföras något större tekniskt eller vetenskapligt arbete under rymdpromenaden.

Under uppdraget kommer tiklonauterna även utföra experiment med en ny satellitteknologi.

2007-11-21

Enligt de senaste uppgifterna kommer Shenzhou 7 att lyfta först efter nästa års Olympiska Spel i Peking. Troligt uppskjutningsdatum är under oktober månad 2008. Ombord kommer det finnas tre astronauter och enligt uppgifter från Kinas rymdmyndighet kommer minst en rymdpromenad att utföras. Detta skulle i sådana fall vara den första rymdpromenaden att utföras från en Kinesisk rymdfarkost.

Det har även förekommit uppgifter om att Kinas nästa tungviktare inom raketsektionen, Långa Marschen 5, kommer vara klar för uppskjutning under 2013. Med denna nya bärraket kommer Kina kunna skicka upp laster på 643 ton och på en längd av 59,4 meter. Tanken är att raketen ska användas till att bland annat skicka upp Kinas första rymdstation.

2007-03-08

Shenzhou 7, som är Kinas tredje bemannade rymdfärd, kommer att bli än mer försenad. Detta enligt den statliga tidningen Beijing Morning Post som i sin tur citerar Huang Chunping, chefkonsult inom Kinas bemannade rymdprogram. Orsaken till förseningen skall vara att arbetet med rymddräkterna, som ska användas under den rymdpromenad man ska genomföra, tar längre tid att utveckla än planerat.

Det fanns en plan att Shenzhou 7 skulle ha ägt rum under OS i Beijing i augusti 2008, men enligt Chunping är detta inte aktuellt längre enligt den tidplan man arbetar efter. Min högst personliga tanke är dock att vi inte ska utesluta den möjligheten helt.

2006-03-05

Artistbild över Shenzhou 2.
Artistbild över Shenzhou 2.
Bild: Xinhua.

Kinas nästa bemannade rymduppdrag, Shenzhou 7, har blivit framflyttat omkring sex månader till 2008 enligt statliga medier i Kina. Anledningen säga vara att man vill ge teknikerna och de andra som jobbar med Shenzhou 7 mer tid att utforma och tillverka en säker och bra rymddräkt. En rymddräkt som kommer att användas under Kinas förta rymdpromenad som kommer att ske från Shenzhou 7.

Från början hade man tänkt skjuta upp Shenzhou 7 nästa år, men nu blir det alltså inte förrän 2008. Besättningen kommer att bestå av tre personer vilket är en mer än under Shenzhou 6 lyckade färd förra året.

Shenzhou 7 kommer att vara Kinas tredje bemannade uppdrag någonsin.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.