Kinas rymdprogram
- Mer läsning -
Kinas rymdprogram.
Shenzhou 5.
Shenzhou 6.
Shenzhou 7.
Shenzhouprgrammet.
Long March 2F.
www.astrowebb.com
 
Kina| Kina - tredje land i rymden
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2003-11-05

Ombord på nästa bemannade rymdfartkost, som kommer att skjuta upp inom två år, kommer att ha två personer ombord enligt officiella källor. Det är även klart att Shenzhou 6, som farkosten heter, kommer att stanna uppe mellan en och sju dagar beroende på vad man klarar av.

Kinas motsvarighet till NASA meddelade i tisdags att man planerar att skicka upp en rymdstation inom 10 år och att man har haft dessa planer länge. Det framkom även att man inte är ute efter att starta en ny rymdkapplöpning utan att man kommer att gå sin egen väg och ta den tid på sig man behöver. Till sist förnekade man också att man siktar på att landsätta människor på månen.

2003-10-16 | 18:30

Nästa stora steg för Kina är att bygga en rymdstation enligt officiella uttalanden. När en rymdstation kan börja tänkas byggas är ännu oklart. Det man vet i dagsläget är att nästa flygning med en Shenzhoukapsel kommer att ske år 2005 om allt går som planerat. Först efter detta och ett antal flygningar till kan det bli tal om att skicka upp en rymdstation.

Enligt Kinas regering har rymdprogrammet hittills kostat 2,2 miljarder USD.

2003-10-16

Vang Liwei
Yang Liwei efter att han återvänt till jorden.

Klockan 00:23, svensk tid, landade Shenzhou 5 och Yang Liwei i inre Mongoliet som planerat. Enligt officiella nyhetsbyråer i Kina gick landningen bra och Liwei landade bara 4,8 kilometer från det planerade målområdet.

Under sina 21 timmar och 23 minuter i rymden hann Liwei med 14 varv och skriva in sig i historieböckerna på samma sida som Yuri Gagarin och Alan Shepard.

Kinas första bemannade rymdfärd uppges ha gått bra och utan några problem. Enligt rapporter såg Liwei lite yr och trött ut efter landningen. Men det är helt naturligt efter att ha tillbringat 21 timmar i rymden och sedan landat.

Landeningen
Kapseln efter landningen i inre Mongoliet.

När nästa bemannade rymdfärd för Kinas del kommer att äga rum finns det inget officiellt datum på.

2003-10-15 | 21:00

Sovjetunionen gjorde det den 12 april 1961. Den 5 maj samma år vara det USAs tur. Över 40 år senare blev Kina det tredje landet i historien att skicka upp en människa i rymden. Det gör att Kina hamnar i en mycket exklusiv klubb där bara länder med långt framskriven teknik finns med. det är inte bara en fjäder i hatten för Kina utan även dör resten av världen att fler länder ligger i framkant.

Arton timmar in på uppdraget verkar allt gå bra för Yang Liwei och Shenzhou 5. Under dessa arton timmar har Liwei bland annat utfört en del vetenskapliga experiment, beundrad utsikten, testat kapseln och tagit fotografier av jorden.

Shenzhoukapseln är en upphottad version av Soyuzkapseln. Bland annat är den större och har nyare och bättre utrustning för navigering och styrning. Precis som Soyuzkapseln kan den ta upp mot tre personer på en färd runt jorden.

2003-10-15 | 05:57

Yang Liwei blev först

Uppskjutningen
Shenzhou 5 lyfter med hjälp av en Long March 2F raket.

Kina har nu ställt sig till samma grupp som Sovjetunionen/Ryssland och USA. För klockan 09:00 Peking tid den 15 oktober lyfte Shenzhou 5 med taikonauten Yang Liwei ombord. Han kommer att genomföra totalt 14 varv på 21 timmar om allt går som planerat. Liwei har 35 år gammal och växte upp i Liaoning provinsen.

Med största sannolikhet kommer Shenzhou 5 att landa på marken och inte i vattnet som amerikanarna gjorde. Liwei är det 431:a personen som har flugit i rymden.

Landningen kommer troligen att ske klockan 00:25 svensk tid, 06:25 den 16 oktober Peking tid.

2003-10-14

Det har även kommit offentliga uppgifter om att starten inte kommer att sändas direkt i TV på grund av att risken för en olycka anses vara för stor. Hur detta uttalande ska tolkas är oklart.

Nu kan vi inget annat göra än att vänta på myndigheterna i Kina bekräftar att en uppskjutning har ägt rum.

2003-10-13

Det verkar som att det bara blir en person som får äran att bli Kinas första astronaut i rymden. Detta efter att tre tiklunauter har anlänt till startplatsen och enligt uttalanden kommer bara en av de får åka.

Med största sannolikhet blir det en färd på 14 varv runt jorden.

2003-10-12

Kina är på god väg att bli det tredje landet, efter Sovjetunionen och USA, att lyckas placera människor i omloppsbana runt jorden. Om man lyckas blir man medlem i en exklusiv klubb med endast tre medlemmar. Om man däremot misslyckas riskeras Kinas rymdprogram för de kommande åren att bli försenat.

Enligt obekräftade källor kommer uppskjutningen äga rum mellan den 15 och 17 oktober. Detta bekräftar det jag skrev tidigare om att en uppskjutning troligen kommer att äga rum den 15 oktober klockan 09:00 lokal tid.

Det finns ännu inga uppgifter om vem eller vilka som kommer att få följa med upp. Det man vet är att en grupp på 14 personer har blivit uttagna till Kinas bemannade rymdprogram. Även uppgifterna om hur lång färden kommer att bli varierar mellan 90 minuter och 21 timmar. Om det första alternativet stämmer betyder det att färden blir ett varav lång vilket motsvarar Sovjetunionens första bemannade färd.

2003-10-09

Kina kommer att skicka upp sin första bemannade rymdfärja den 15 oktober klockan 09:00 lokal tid. Uppskjutningen kommer att ske med en Long March 2F raket och sändas direkt i TV.

Färden kommer att vara på 90 minuter och ta en person ett varav runt jorden. Platsen för uppskjutningen är 300km NE om Jiuqaun

Om dessa uppgifter stämmer kommer Kina bli det tredje landet att skicka upp människor.

2003-03-10

Enligt BBC kommer Kinas första taikonaut att vara Chen Long. Chen Long blev antagen till taikonaututbildning 1996 och kommer att bli den första Kinesen i rymden i oktober ombord på Shenzhou 5.

Shenzhou 5, som är den femte Shenzhoukapseln att flyga i rymden, kommer med andra ord bara att innehålla en person. Tidigare har det spekuleras i att man skulle ha en besättning på 2 till 3 personer. Shenzhou 5, i motsatts till de tidigare Shenzhou uppdragen, att flyga på dagen för att man ska kunna hålla bättre koll på kapseln.

Äldre nyheter om Kinas rymdprogram >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.