Kinas rymdprogram
- Mer läsning -
Kinas rymdprogram.
Shenzhou 5.
Shenzhou 6.
Shenzhou 7.
Shenzhouprgrammet.
Long March 2F.
www.astrowebb.com
 
Kina| Shenzhou 6
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2005-10-18

Sent i söndagskväll landade Fei Junlong och Nie Haisheng efter fem dagar i rymden. I och med sin rymdfärd blev Junlong och Haisheng de kineser som har tillbringat längst tid i rymden och på kuppen nationella hjältar. Under de senaste dagarna har hyllningar kommit från alla håll, både inom och utom landet.

När det gäller den fysiska och psykiska hälsan på besättningen har alla rapporter som kommit rapporterat att besättningen mår bra och inte har drabbas av något obehag under eller efter sin rymdresa. En rymdresa som har kostat Kina 110 miljoner USD.

I och med förra veckans flygning är Kina, som tredje land, ställt sig till de länder som upprepande gånger har visat att man klarar att skicka upp människor i omloppsbana runt jorden. En bedrift som inte bara kräver pengar utan även stort tekniskt kunnande. Nästa steg för Kina blir att utföra en rymdpromenad och det räknar man med att göra redan under nästa uppdrag. Med andra ord går man snabbt framåt och inom tio år kommer man vara i samma liga som USA och Ryssland. Förhoppningsvis finns även Europa med bland de stora grabbarna då.

Inom Kinas rymdprogram finns även planer på, som Astrowebb skrivit om tidigare, ett flertal obemannade månsonder, varav av minst en ska ta med sig prover tillbaka till jorden.

land fallskärm land motor
Animerade bilder av landningen.  

2005-10-16 | Uppdaterad 23:55!

Haisheng på väg ner från kapseln.
Haisheng på väg ner från kapseln.
Foto:
Xinhua
En del av ena solpanelen.
En del av ena solpanelen.
Foto: Xinhua

Uppskjutningen ägde rum i onsdags
Uppskjutningen ägde rum i onsdags.
Foto: Xinhua.

Sent på söndagskvällen, svensk tid, landade Shenzhou 6 och dess två man starka besättning säkert efter fem dagar i rymden. Återinträdet och landningen genomfördes utan några problem och klockan 22:32, svensk tid, landade Shenzhous landningskapsel säkert i Inre Mongoliet.

Förberedelserna inför landningen inleddes tidigt på söndagskvällen, svensk tid, då besättningen stängde luckan mellan landningskapseln och service - och forskningskapseln. I samma väva tog Fei Junlong och Nie Haisheng på sig sina vita rymddräkter.

Under det sista dygnet ombord på Shenzhou 6 togs mycket av tiden upp av förberedelserna inför återinträdet och landningen. Återinträdet i atmosfären skedde utan problem och enligt en helikopterpilot på plats ska kapseln ha landat upprätt, som planerat

Luckan till landningskapseln öppnades strax innan klockan elva, svensk tid, och enligt de första rapporterna ska besättningen må bra. Även rymdkapseln ska vara i god form. Junlong var den första av de två att stiga ur kapseln och sätta fötterna på fast mark igen.

Shenzhou 6 landade en kilometer från beräknad landningsplats och sex kilometer från den plats där Shenzhou 5 landade efter sitt 22 och en halv timme långa uppdrag 2003.

Hela uppdraget är, enligt officiella källor, en stor framgång och astronauterna tackar folket för allt stöd de fått. Även alla inblandade i projektet har tackas för sina arbetsinsatser.

2005-10-16 | 16:30

Med över fyra dagar i rymden har Fei Junlong och Nie Haisheng kommit in i slutfasen av sitt uppdrag. Exakt när landningen kommer att ske är inte bestämt än på grund av risk för dåligt väder på landningsplatsen i Inre Mongoliet. Tidigare rapporter har talat om en landning under måndagen, dock har man mat, syre och vatten för att klara sig i upp till sex dagar. Troligen sker landningen tidigt på måndagsmorgonen, lokal tid.

Manövern i fredagsmorse för att höja banan till 343 kilometer genomfördes utan problem och man räknar med att Shenzhou 6 kommer att hålla denna höjd till det är dags att inleda återinträdet.

Under de fyra dagarna som gått hittills har Junlong och Haisheng färdas över 2 miljoner kilometer och genomfört över 50 varav. Man har också genomfört diverse experiment, exempelvis har man tagit blodtrycket med jämna mellanrum, tagit av och på sig sina rymddräkter med mera. Man har även fotograferad och videofilmad jorden, solpanelerna och inne i Shenzhou 6. Alla videofilmer och fotografier har sänds tillbaka till jorden.

Enligt officiella uppgifter ska besättningen må både fysikt och psykiskt och trivas bra ombord.

2005-10-13

Efter nästan två dygn i rymden har Kinas andra bemannade uppdrag varit en framgång. Hittills har man hunnit med att utföra enklare experiment och observationer av jorden. Man har även hunnit med att fira Nie Haishengs fyrtiförsta födelsedag under torsdagen. På experimentsidan har man bland annat provat på att röra sig och att öppna och stänga luckor ombord.

På fredagsmorgonen kommer man för första gången under uppdraget att höja Shenzhou 6s bana med några kilometer då man, på grund av jordens gravitation, har sjunkit från de ursprungliga 343 kilometerna. Detta är en planerad manöver och man räknar med att fenomföra den utan problem.

Trots att uppdraget hittills har genomförts utan problem förekommer det obekräftade uppgifter om att uppdraget kommer minskas från de från början placerade fem dagarna till fyra eller tre dagar. Orsaken säga vara besättningens psykiska hälsa och vädret i landningsområdet i inte Mongoliet. Om uppgifterna stämmer kan en landning ske strax före eller efter midnatt natten till lördagen eller samma tid natten till söndagen.

2005-10-12 | Uppdaterad 19:00!

Fei Junlong (vänster) och Nie Haisheng.
Fei Junlong (vänster) och Nie Haisheng.
Foto: Xinhua.


Länkar
Kinas bemannade rymdprogram.
Shenzhou 5.

Efter nästan två år var det åter dags för Kina att sätta avtryck i rymden. Detta gjordes klockan 03:00, svensk tid, på onsdagen då Shenzhou 6 lyfte med hjälp av en Long March 2F raket. Ombord fanns två tiklonauter, Fei Junlong och Nie Haisheng.

Uppskjutningen genomfördes utan problem och efter ungefär åtta minuter befann sig Shenzhou 6 inkl. besättning i omloppsbana. Shenzhou 6 är en uppdaterad version av 5 och har bland annat en modell mer som besättningen bor och arbetar i under sina fem dagar i rymden. Shenzhou 6 är också större då två personer kommer tillbringa ungefär fem gånger så lång tid i rymden som Yang Liwei gjorde under sin flygning med Shenzhou 5 den 15 oktober 2003. Även säkerheten och bekvämligheten för besättningen har utvecklas och utökas. Det har även skett flera hårdvarvuppdateringar inför flygningen.

Under de kommande fem dagarna kommer man att utföra flera vetenskapliga experiment. Det enda man sagt om experimenten är att en del är inriktad på medicin och människorelaterande experiment.

Hittills har allt fungerat som planerat ombord och de olika system har ett efter ett tuffat igång och besättningen ska enligt officiella källor må bra och se fram emot de kommande dagarna.

Planerna inför nästa bemannade rymdfärd pekar på att Kina nästa år ska skicka upp Shenzhou 7 med en flermanbesättning. En av dessa personer kommer enligt planerna att utföra en rymdpromenad. Om i går ännu längre kommer vi till Shenzhou 8, som kommer att docka med en kvarlämnad modul från Shenzhou 7. Efter detta kommer Kina hela tiden höja ribban och en bit in i framtiden ligger planer på en rymdstation och resor till månen. Dessa ligger dock på planeringsbordet och kan och kommer troligtvis att ändra mer eller mindre kraftigt.

2005-10-12 | 08:40

Fei Junlong och Nie Haisheng ombord under dasgen uppskjutning.
Fei Junlong och Nie Haisheng ombord under dasgen uppskjutning.
Foto: China News Service.

Klockan 03:00, svensk tid, natten till onsdagen (12 oktober) lyfte Kinas andra bemannade rymdfärd. Ombord på Shenzhou 6 finns Fei Junlong och Nie Haisheng, som kommer att spendera uppemot fem dagar i rymden.

Uppskjutningen skedde med en Long March 2F raket på morgonen, lokal tid, och enligt officiella källor genomfördes uppskjutningen utan problem. Även de första timmarna av uppdraget har genomförts utan problem.

Att uppskjutningen skulle ske på onsdagen offentliggjordes först på tisdagen och kom lite som en överraskning då många trodde att uppskjutningen skulle ske först på torsdagen. Dagens uppskjutning sker nästan på årsdagen av Kinas första bemannade rymduppdrag, som skedde den 15 oktober 2003. Den gången handlade det om ett uppdrag på cirka 22 och en halv timme. Dagens uppskjutning markerar starten på ett fem dagar långt uppdrag där de två astronauterna kommer att utföra diverse experiment.

Kina är det tredje landet som skickar upp människor har i och med dagens uppskjutning visat att man klarar av att även upprepa och utöka sina uppdrag.

Junlong och Haisheng tillhör den första klassen av astronauter, eller tiklonauter som Kina kallar de, precis som deras kollega Yang Liwei, som tillbringade 22 och en halv timme i rymden den 15 oktober 2003 ombord på Shenzhou 5.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.