Kinas rymdprogram
- Mer läsning -
Kinas rymdprogram.
Shenzhou 5.
Shenzhou 6.
Shenzhou 7.
Shenzhouprgrammet.
Long March 2F.
www.astrowebb.com
 
Kina| Trestegs månprogram
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2005-08-16

V. Liewei
Yang Liwei efter att han återvänt till jorden i oktober 2003.
Kina, som blev tredje land att skicka upp en människa i rymden, planerar flera obemannade månuppdrag i ett trestegsprogram. Det första steget kommer nå sin höjdpunkt år 2007 då Kina planerar att skicka upp sin första rymdsond till månen. Rymdsonden, vid namn Chang'e-1 (CH-1), kommer att gå in i omloppsbana runt månen och uppdraget beräknas hålla på i ett år. Chang'e-1 kommer att följas av flera andra obemannade rymdsonder de efterkommande åren som kommer att kretsa runt månen.

Under dessa första uppdrag kommer man samla in information för att bland annat göra en karta av månen i 3D och undersöka vilka mineraler månen är sammansatt av.

Det andra steget i trestegsprogrammet är en landare som ska landa på månen år 2012 och samla in data från ytan. Bland annat ska man undersöka markytan och stenar. Troligtvis kommer den även att köra runt på ytan.

Det tredje steget tas 2017 då Kina kommer skicka en obemannad rymdsond till månen som ska landa på månen, samla in prover och sedan åka tillbaka till jorden med dessa prover av sten och grus.

Sun Laiyan, chef för China National Space Administration, sa i ett uttalande att Kinas planerade månprogram är ett viktigt steg på vägen att landsätta människor på månen och välja ut platser för en eventuell framtida månbas. Dock säger den nu framlagda tidplanen inget om när detta kan tänkas inträffa.

Namnet Chang'e kommer från en kinesisk sagofigur som flyger till månen.

Redan tidigare har Astrowebb skrivit om Kinas planer på en "månbil" och människor på månen. Senare i år, troligen i oktober, kommer Kina skicka upp två människor i omloppsbana runt jorden.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.