Kinas rymdprogram
Uppdrag: Shenzhou 7
Uppskjutning:
Klockan 15:10 den 25 september.
Längd: 3 dagar.
Rymdpromenader: 1 st.
Landning: Klockan 11:37 den 29 september.
Uppskjutning: Jiuquancentret.
Uppskjutningsfönster: 25-30 september.
Bärraket: Långa marschen II-F
- Mer läsning -
Kinas rymdprogram/nyheter.
Shenzhou 5.
Shenzhou 6.
Shenzhou 7.
Shenzhouprgrammet.
Long March 2F.
www.astrowebb.com
 
Kina| Shenzhou 7
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2008-09-28

Zhigang ute på rymdpromenad
Zhigang ute på rymdpromenad.
Foto: CCTV/Xinhua.

S
trax innan klockan elva, svensk tid, på lördagsförmiddagen blev Zhai Zhigang historisk då han utförde Kinas första rymdpromenad. Rymdpromenaden vara höjdpunkten på det tre dagar långa uppdraget som Zhigang och hans astronautkollegor Liu Boming och Jing Haipeng utförde. Uppdraget, som var Kinas tredje bemannade uppdrag, avslutades med en planerad landning klockan 11:37, svensk tid, på söndagen.

Under lördagens rymdpromenad vara Zhigang den enda astronauten som tillbringade tid utanför rymdkapseln. För att bistå Zhigang befann sig Boming i en rymddräkt i den icke trycksatta delen av kapseln. Till skillnad från sina amerikanska och ryska kollegor försörjdes Zhigang med luft via en slang som fick mellan rymdkapseln och rymddräkten. Även kommunikationen fick i samma slang. Han var även fäst med två säkerhetslinor under hela rymdpromenaden.

Rymdpromenaden påminde mycket, både i längd och utformning, om de rymdpromenader som USA och Sovjetunionen utförde i mitten av 1960-talet. Under den 20 minuter långa rymdpromenaden förflyttade sig Zhigang längs med rymdkapseln för att bland annat samla in prover från materialet som ytskiktet är uppbyggt av. Efter att Zhigang gjort detta och Boming gett han en kinesisk flagga återvände Zhigang in. Rymdpromenaden ska enligt uppgift ha utförts planenligt och Kina är nu det tredje landet, efter USA och Sovjetunionen/Ryssland, som utfört en egen rymdpromenad från en egenbyggd farkost.

När Zhigang, Boming och Jing Haipeng återvände till jorden på söndagen blev de hyllade som hjältar efter att alla tre stigit ur landningskapseln. Kinas nästa bemannade uppdrag är planerat till år 2010.

Äldre nyheter >>>

Uppdragsinformation
Zhai Zhigang
Zhai Zhigang.
Foto: China Daily.

Shenzhou 7 är Kinas tredje bemannade rymduppdrag och det första med en besättning på tre personer. Besättningen består av Zhai Zhigang, Liu Boming och Jing Haipeng. En annan historiskt del av uppdraget är att Zhigang kommer utföra en rymdpromenad. Rymdpromenaden, som är planerad att pågå i 20 minuter, är den första inom det kinesiska rymdprogrammet. För att filma Zhigangs historiska rymdpromenad har Kinas rymdmyndighet tillverkat en liten satellit med kamerautrustning. Zhigangs astronautkollega Boming kommer även han ha på sig en rymddräkt, dock kommer han stanna kvar inne i den del av rymdkapseln som fungerar som luftsluss.

Förutom rymdpromenaden och allmänna test av rymdkapseln kommer besättningen utföra en del vetenskapliga experiment.

 Hela uppdraget är planerat att pågå i 68 timmar. Vid tidpunkten för rymdpromenaden kommer kapseln befinna sig på en höjd av 373 kilometer ovan jordytan. Enligt officiella kinesiska uppgifter kommer ryska tekniker att bistå sina kinesiska kollegor under rymdpromenaden.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.