www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2009-09-30

Uppskjutningen.
Uppskjutningen.
Foto: NASA TV.

Klockan 09:14.42, svensk tid, på onsdagsförmiddagen lyfte Soyuz TMA-16 från Baikonur Cosmodrome. Med ombord fanns astronauterna Maxim Suraev, Jeffrey Williams samt rymdturisten Guy Laliberté. I och med uppskjutningen blev Laliberté den tredje kanadensaren i år att genomföra ett rymduppdrag. Tidigare i år har kanadensarna Julie Payette (STS-127) och Robert Thirsk (ISS-besättning 20) genomfört rymduppdrag. Uppskjutningen skedde utan problem och så även den nio minuter långa stigningen till en första tillfälliga omloppsbanan.

För att ta till vara på jorden rotation och spara på bränsle lyfte kapseln mot öster och under stigningen till rymden separerade alla delar av bärraketen som planerat. På livebilder inifrån kapseln under uppskjutningen såg besättningen glada och nöjda med att äntligen vara på väg. När väl Soyuzkapseln hade separerat från det sista raketsteget började den två dagar långa jakten på rymdstationen. Efter separationen fälldes även kapselns solpaneler och huvudantenn ut utan problem.

Dockningen med rymdstationen kommer ske klockan 10:37, svensk tid, på fredagsförmiddagen. Ungefär tre timmar senare kommer luckorna mellan farkosterna öppnas.

Uppskjutningen

2009-09-28

Soyuz TMA-16 på väg ut till startplattan.
Soyuz TMA-16 på väg ut till startplattan.
Foto: NASA.

I förra veckan flyttades experimenten, som fanns i den icke trycksatta delen av HTV-1, till experimentplattformen på utsidan av Kibomodulen. Förflyttningen genomfördes med hjälp av robotarmen Candarm2 och skedde utan problem. Förutom att tömma HTVs icke trycksatta del har även nyttolasten i den trycksatta delen delvis flyttas över till ISS. Som planen ser ut i dagsläget kommer HTV-1 utdocka från rymdstationen den 30 oktober för att brinna upp i atmosfären ett par dagar senare. Förutom arbete med HTV-1 har besättningen ombord även arbetat med att sätta upp material som fördes upp till ISS ombord på Discovery STS-128. Bland annat har träningsbandet COLBERT börjats monteras upp.

Förutom det vanliga arbetet ombord på ISS, som innebär både vetenskapligt arbete och underhållsarbetet, är det snart dags för vaktombyte ombord. Den första delen av ISS-besättning 21 kommer lyfta den 30 september ombord på rymdkapseln Soyuz TMA-16. Besättningen ombord består av Maxim Suraev, Jeffrey Williams samt rymdturisten Guy Laliberté. Uppskjutningen är planerad att ske klockan 09.14, svensk tid, på onsdag och kommer ske från Baikonur Cosmodrome. Som förberedelse inför uppskjutningen kördes Soyuzraketen ut till startplatan på måndagen. Om uppskjutningen går planenligt kommer dockningen med ISS ske den 2 oktober klockan 10:36, svensk tid. Ungefär tre timmar senare kommer luckorna mellan farkosterna öppnas.

Det officiella och formella överlämnandet av befälet ombord på ISS kommer ske den 9 oktober klockan 21:00, svensk tid.

Efter ungefär en vecka av gemensamma operationer är det sedan dags för Laliberté att återvända till jorden den 11 oktober. Med ombord på Soyuz TMA-14 kommer även Michael Barratt och Gennady Padalka finnas. Utdockningen från ISS är planerad till klockan 03:05, svensk tid, den 11 oktober. Landningen kommer ske 06:28, svensk tid, samma dag. Kvar ombord på rymdstationen kommer Suraev, Williams, Nicole Stott, Frank De Winne, Roman Padalka och Robert Thirsk finnas. Befälhavre kommer vara De Winne.

HTV-1 fotograferad från ISS.
HTV-1 fotograferad från ISS.
Foto: NASA.

Den nya besättningen får inte många dagar på sig innan det är dags för nästa ISS-relaterade uppskjutning. Denna gång är det en obemannad progressfarkost, Progress 35P, som ska förse rymdstationen med förnödenheter. Uppskjutningen är planerad till den 15 oktober och tre dagar senare kommer Progress 35P docka med Pirsmodulen.

När det gäller novembermånad ligger planeringen sådan i dagsläget att den 10 november kommer den ryska modulen Mini Research Module 2 (MRM2) lyfta ombord på en Soyuzkapsel. Mini-Research Module 2 är en rysk modul som är i stort sätt identisk med Pirs. Modulen kommer användas som förrådsutrymme och dockningsmodul. Dockningen mellan MRM2 och Zvezdamodulen är planerad till två dagar senare, vilket är samma datum som NASA planerar att skicka upp Atlantis STS-129. Dockningen mellan Atlantis och ISS är planerad till den 14 november.

Om Atlantis lyfter som planerat kommer utdockningen från ISS ske den 25 november. Ombord på Atlantis kommer Stott finnas. Efter detta kommer besättningen ombord på ISS få några dagar av andrum innan det är dags för utdockningen av Soyuz TMA-15 den 1 december. Med ombord kommer Romanenko, De Winne och Thirsk vara. Kvar ombord på ISS kommer Suraev och Williams finnas. Befälhavre över denna till en början lilla ISS-besättning 22 kommer vara Williams. Detta kommer vara fösta gången sedan våren 2006 och ISS-besättning 12 som endast två personer bemannar rymdstationen.

Suraev och Williams kommer vara ensamma ungefär tre veckor innan Soyuz TMA-17 lyfter från Baikonur Cosmodrome den 21 december. Det finns dock en möjlighet att uppskjutningen tidigareläggs. Med ombord på Soyuz TMA-17 kommer Oleg Kotov, Soichi Noguchi och Timothj J. (TJ) Creamer finnas. Dockningen är planerad till den 23 december.

Läs mer om besättning 19 - 22 >>>

2009-09-17/18

HTV1 under inflygning.
HTV1 under inflygning.
Foto: NASA TV.

Klockan 21:47, svensk tid, på torsdagskvällen greppade rymdstationens robotarm, Candarm2, tag i den japanska obemannade fraktfarkosten HTV (H-II Transfer Vehicle) 1. Greppningen skedde i mörker när rymdstationen befann sig över östra Europa och genomfördes utan problem. Vid sparkarna ombord fanns Nicole Stott som fick hjälp av Robert Thirsk och Frank De Winne. Även inflygningen mot ISS skedde i stort sätt planenligt. Det enda som stack ut var att en styraket hade en någon förhöjd temperatur än normalt. Detta var dock inget som påverkade själva operationen. Under greppandet var rymdstationens automatiska styrraketer avstängda för att undvika att dessa sattes igång under denna känsliga del av uppdraget.

Efter den lyckade greppningen av HTV 1 samlades hela besättningen för att utbringa en skål med det vatten som har återvunnits ombord.

Efter diverse kontroller började arbetet med att sakta med säkert föra HTV1 till dockningsporten på Harmonymodulen. Denna manöver utfördes även den utan problem och klockan 00:26, svensk tid, på fredagen dockades HTV1 med rymdstationen. HTV1 kommer fästas vid rymdstationen med totalt 16 bultar.

Hela operationen kan ses som ett uttryckt av den internationella prägeln på ISS. Detta då greppandet av den japanska fraktfarkosten HTV skedde med en kanadensisk robotarm av bland annat en europérisk astronaut i en amerikansk modul under befäl av en rysk befälhavre.

Nästa steg innan luckorna mellan farkosterna kan öppnas är att utföra de obligatoriska läcktesterna. Astronauterna kommer dock inte att öppna luckan till HTV1 förrän vid åttatiden, svensk tid, på fredagskvällen. Enligt nuvarande plan kommer utdockningen av HTV1 ske den 1 november.

Greppningen

2009-09-10

Uppskjutningen.
Uppskjutningen.
Foto: NASA TV.

Klockan 19:01, svensk tid, på torsdagskvällen lyfte den japanska obemannade fraktfarkosten HTV (H-II Transfer Vehicle) som planerat. Uppskjutningen skedde från Tanegashima Space Center i Japan. Både uppskjutningen och separationen av farkosten från bärraketen skedde planenligt.

Enligt planerna kommer HTVn komma fram till rymdstationen den 17 september. Inflygningen kommer påbörjas när farkosten befinner sig 5 kilometer under ISS och om allt ser bra ut då kommer HTVn fortsatta till ett avstånd av 300 meter från rymdstationen. När farkosten befinner sig 200 meter från rymdstationen kommer den flyga ut till 300 meter igen för att sedan flyga in till 30 meter. Nästa steg kommer ta farkosten till ungefär 12 meter från rymdstationen. Vid denna tidpunkt kommer HTVn bli en "friflygare", detta för att den sista fasen av dockningen ska kunna ske.

Dockningen kommer inte ske som för andra farkoster utan Candarm2, som kommer styras av Nicole Stott, kommer greppa tag i HTVn och föra den till en av dockningsportarna på Harmonymodulen, samma port som Leonardo för tillfället använder. Greppningen är planerad till klockan 21:50, svensk tid, den 17 september. Efter att robotarmen dockat HTVn kommer besättningen koppla upp den elektriskt- och datamässigt samt utföra läcktester. Luckan till modulen kommer dock inte öppnas förrän dagen efter då markkontrollen kommer aktivera alla system ombord under natten.

Efter en period på 30 till 45 dagar kommer HTVn sedan lyftas bort med hjälp av robotarmen. Två dagar efter utdockningen kommer farkosten brinna upp i atmosfären.

Uppskjutningen

2009-09-08

Den planerade uppskjutningen av den japanska obemannade fraktfarkosten HTV (H-II Transfer Vehicle) nu på torsdag tog ännu ett stort steg närmare uppskjutningen i lördags. Detta efter att både fraktfarkosten och bärraketen, som båda göra sina jungfrufärder, blev godkända för uppskjutning. Beslutet kom efter ett två dagar långt möte mellan ansvariga inom den japanska rymdmyndigheten, JAXA.

Nästa stora steg inför uppskjutningen är den 20 minuter långa färden från monteringshallen till startkomplex Yoshinobu. Om allt går som planerat kommer utkörningen till startplattan påbörjas klockan 06:00, svensk tid, på torsdag. Uppskjutningen är planerad till klockan 19:01, svensk tid, samma dag.

Ombord på ISS genomförde Nicole Stott i söndags en omlokalisering av Candarm2 inför HTVens ankomst den 17 september. Planen är att Stott, med hjälp av Cnadarm2, ska greppa tag i HTVn och docka fraktmodulen med Harmonymodulen. Fraktfarkosten kommer sedan lastas ur och fyllas med sopor för att sedan lämna rymdstationen och brinna upp i atmosfären.

2009-09-02

HTV
HTV.
Bild: NASA.

I och med Discovery STS-128s pågående uppdrag vid ISS inleds en hektisk period ombord. Redan några dagar efter att Discovery har utdockat den 8 september är det dags för nästa ISS-relaterade uppskjutning. Denna gång är det den japanska obemannade fraktfarkosten HTV (H-II Transfer Vehicle) som ska göra sin jungfrufärd. Uppskjutningen är planerad till den 10 september klockan 19:01, svensk tid. Uppskjutningsfönstret sträcker sig till den 30 september. Då det kan ta upp till 72 timmar efter en avbruten nedräkning till nästa uppskjutningsförsök kan ske finns det ungefär sju tillgängliga uppskjutningstillfällen. Anledningen till den långa tiden mellan två uppskjutningsförsök är bland annat att omtankningen tar tid och inspektionen av isoleringen på bränsletanken måste göras.

Uppskjutningen av HTVn kommer ske med en bärraket av typ H-IIB Launch Vehicle. Uppskjutningsplats är Tanegashima Space Center i Japan från startkomplex Yoshinobu. Resan från startögonblicket till separationen från det sista raketsteget kommer ta 15 minuter och 11 sekunder. Då detta är första uppskjutningen av en HTV kommer flygningen till ISS ta ungefär åtta dagar. Under dessa dagar kommer systemen ombord på farkosten att aktiveras och kontrolleras, även systemen ombord på ISS som ska användas under inflygningsfasen kommer kontrolleras och aktiveras. Innan HTVn kommer påbörja inflygningen mot ISS kommer systemen för att kunna genomföra en säker avbrytning av inflygningen testas.

Inflygningen kommer påbörjas när farkosten befinner sig 5 kilometer under ISS och om allt ser bra ut då kommer HTVn fortsatta till ett avstånd av 300 meter från rymdstationen. När farkosten befinner sig 200 meter från rymdstationen kommer den flyga ut till 300 meter igen för att sedan flyga in till 30 meter. Nästa steg kommer ta farkosten till ungefär 12 meter från rymdstationen. Vid denna tidpunkt kommer HTVn bli en "friflygare", detta för att den sista fasen av dockningen ska kunna ske.

HTv
HTV.
Bild: NASA.

Dockningen kommer inte ske som för andra farkoster utan Candarm2, som kommer styras av Nicole Stott, kommer greppa tag i HTVn och föra den till en av dockningsportarna på Harmonymodulen, samma port som Leonardo för tillfället använder. Efter att robotarmen dockat HTVn kommer besättningen koppla upp den elektriskt- och datamässigt samt utföra läcktester. Luckan till modulen kommer dock inte öppnas förrän dagen efter då markkontrollen kommer aktivera alla system ombord under natten.

När väl luckan har öppnas kan överföringsarbetet börja. Totalt kommer det ta ungefär 60 timmar att lasta ur de 2,5 ton förnödenheter och material som finns i den trycksatta delen av farkosten. Förutom detta finns det även en icke trycksatt del där det kommer finnas en plattform med två experiment på, ett från JAXA och ett från NASA: Båda experimenten handlar om jordobservationer och kommer flyttas, med hjälp av Candarm2 och den japanska robotarmen, till experimentplattformen på utsidan av Kibo. Totalt väger experimenten omkring ett ton.

Efter 30 till 45 dagar kommer Candarm2 lyfta bort HYVn och föra den till 12 meter från rymdstationen. Där kommer farkosten släppas och sedan påbörja sin två dagar långa resa till att brinna upp i atmosfären. Som brukligt kommer farkosten lastas med sopor och annat som inte behövs ombord.

I skrivande stod befinner sig HTVn i monteringshallen och monteras inne i bärraketen.

Snabbfakta  HTV:
Längd: 10 meter.
Varav:
 Trycksatta delen: 3,3 meter.
 Icke trycksatta delen: 3,5 meter.
 Service- och motordel: 3,2 meter
Diameter: 4,4 meter.
Vikt: 10,5 ton.
Max nyttolast: ~3,7 ton.

Den 30 september lyfter Soyuz 20 och den 15 oktober är det dags för Progress 35.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.