www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt februari 2008
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2008-02-28

Jules Verne är monterad på toppen av bärraketen.
Jules Verne är monterad på toppen av bärraketen.
Foto: ESA.

Den första av Europas automatiska transportfarkoster (ATV), Jules Verne, kommer allt närmare sin uppskjutning. För dryga veckan sedan avslutades påfyllningen av det bränsle och syre som Jules Verne ska ha med sig till ISS. Även övrig last som ska med upp till ISS har lastas ombord. Efter att lastningen var avslutad genomfördes en av de sista större milstolparna inför uppskjutningen den 8 mars - monteringen av Jules Verne på bärraketen. Bärraketen är den europeiska arbetshästen Ariane 5. Raketen har fått genomgå visa moderniseringar för att klara av den över 19 ton tunga farkosten. Tidigare har Ariane 5 främst används till att placera satelliter i omloppsbana runt jorden. Den tyngsta satellit som har liftat med en Arianeraket är Envisat med en vikt på åtta ton.

Efter att Jules Verne hade lyfts på plats på toppen av bärraketen vidtog ett omfattande arbete med att bulta fast farkosten med raketen. När detta var gjort kopplades Jules Verne ihop elektriskt och kommunikationsmässigt med bärraketen. Nästa steg vara att kontrollera att allt fungerade som det skulle och som som det ser ut hittills är alla system okej inför uppskjutningen.

Om det återstående arbetet fram till uppskjutningen fortskrider som planerat kommer Jules Verne lyfta klockan 05:23, svensk tid, den 8 mars. När dockningen sker kommer bero på bland annat Atlantis STS-123s uppdrag men som det ser ut i skrivande stund kommer dockningen ske i början av april.

2008-02-11

Artistbild över Cygnus när farkosten närmar sig ISS.
Artistbild över Cygnus när farkosten närmar sig ISS.
Bild: Orbital Sciences Corporation.

Efter Atlantis utdockning i måndags har livet ombord återgått till det normala. För Leopold Eyharts har det dock handlat mycket om att anpassa sig till den miljö som han kommer tillbringa de närmaste veckorna i. Eyharts huvuduppgift under dessa veckor kommer vara arbetet med att utrusta den nyanlända Columbusmodulen. Tack vare att Atlantis STS-122s uppdrag förlängdes med 2 dagar fick Eyharts och resten av ISS-besättningen mycket hjälp i aktiveringsarbetet av besättningen ombord på Atlantis. Detta gör att Eyharts nu ligger bra till när det gäller att montera, aktivera och sätta igång de experimentrack och stationer som följde med Columbusmodulen upp.

De kommande veckorna innehåller även en hel del förberedelsearbete inför nästa besök av en rymdfärja i mitten av mars. Denna gång är det Endeavour och hennes besättning som kommer på besök och med sig har de den första delen av den japanska forskningsmodulen Kibo. Dockningen mellan Endeavour och ISS är planerad till den 13 mars. Efter att Endeavour har lämnat ISS är det sedan dags för dockningen av ATV1 - Jules Verne samt anländandet av ISS-besättning 17 den 10 april.

I veckan tog NASA även ett steg framåt i arbetet hur de ska försörja rymdstationen med material efter att rymdfärjan går i pension 2010 då de undertecknade ett kontrakt värt 170 miljoner USD med företaget Orbital Sciences Corporation. I korthet handlar det om att utveckla en ny farkost vid namn Cygnus som ska kunna frakta material både till och från ISS. Cygnus kommer lyfta med hjälp av bärraketen Taurus II och enligt planerna ska den kunna frakta 2 300 kilo material upp till ISS och 1 200 kilo material ner från ISS. Det första uppdraget är planerat till det fjärde kvartalet 2010 och som mest räknar NASA och Orbital med att flyga upp till åtta uppdrag per år.

Orbital är sedan tidigare bland annat delaktiga i arbetet med Orionprojektet.

2008-02-11

NASA och de andra ISS-länderna har tillkännagivit den nittonde långtidsbesättningen ombord på ISS. Besättning 19 kommer vara den första ISS-besättningen som består av sex personer. Besättningen kommer att åka upp tre och tre och det är först i maj 2009 som den kommer bestå av sex personer. Följande personer ingår i besättning 19;

Första delen (mars 2009)
Gennady Padalka, befälhavare - RSA
Michael Barratt, flygtekniker 1 - NASA
Koichi Wakata, flygtekniker 2 - JAXA

Del 2 (mars till April 2009)
Gennady Padalka, befälhavare - RSA
Michael Barratt, flygtekniker 1 - NASA
Timothy Kopra, flygtekniker 2 - NASA

Del 3 (april till maj 2009)
Gennady Padalka, befälhavare - RSA
Michael Barratt, flygtekniker 1 - NASA
Nicole Stott, flygtekniker 2 - NASA

Del 4 (maj till september 2009)
Gennady Padalka, befälhavare - RSA
Michael Barratt, flygtekniker 1 - NASA
Nicole Stott, flygtekniker 2 - NASA
Yuri Lonchakov, flygtekniker 3 - RSA
Frank De Winne, flygtekniker 4 - ESA
Robert Thirsk, , flygtekniker 5 - CSA

Den exakta tiden som några av astronauterna kommer få stanna ombord kommer avgöras av rymdfärjornas flygningar till ISS.

Uppskjutningsdatumet av ATV1, Jules Verne, har blivit justerat och den officiella uppskjutningstiden är nu 05:23, svensk tid, den 8 mars från Franska Guiana.

Nyheter om ISS och Columbusmodulen finns på STS-122-avdelningen.

2008-02-07

Klockan 15:30, svensk tid, på torsdagseftermiddagen dockade Progress 28 med rymdstationen. Dockningen kom efter en resa på två dagar efter en uppskjutning på tisdagseftermiddagen. Det hela genomfördes helt automatiskt och utan några rapporterade problem.

Ombord på Progress 28 finns över 2,5 ton förnödenheter och annan material. Dockningen genomfördes endast drygt fem timmar innan Atlantis STS-122 är planerad att lyfta på årets första rymdfärjeuppdrag.

2008-02-06

På onsdagen satte ESA, tillsammans med de andra deltagarna i ISS-projektet, den 7 mars som officiellt uppskjutningsdatum för ATV1 - Jules Verne. Detta betyder att dockningen med ISS kommer ske efter Endeavour STS-123s besök vid ISS, förutsatt att STS-123 lyfter som planerat. Under de veckorna som Jules Verne kommer tillbringa i rymden innan dockningen med ISS kommer de olika systemen ombord att testas och gås igenom. Två dagar är även avsatta för djupgående tester av kapselns navigationssystem.

ATVs dockningssystem är av en ny automatiserad typ och använder både GPS-satelliterna och laser för att komma i läge inför dockning med ISS. Sedan tidigare finns det bara ytterst begränsade tester i skarp miljö av denna typ av dockningssystem. Detta är även anledningen till att de två testdagarna finns.

2007-02-05

Progresskapsel
En Progresskapsel närmar sig ISS.
Foto: NASA.

Inte nog med att besättningen ombord på ISS har fyllt upp inför Atlantis STS-122s besök senare denna veckan redan på torsdag är det dags för nästa progresskapsel att docka med rymdstationen. Det hela började dock redan i måndags med den lyckade utdockningen av Progress 27 på måndagen. Utdockningen skedde klockan 11:32, svensk tid, den 4 februari och genomfördes utan problem. Progress 27, som anlände till ISS den 26 december förra året, kommer stanna i omloppsbana till den 15 februari då kapseln kommer brinna upp i atmosfären över Stilla Havet. Under tiden kommer Progress 27 användas till studier av bland annat jorden.

Dockningsporten på den ryska modulen Pirs kommer dock inte vara fri någon längre tid. För redan på tisdagseftermiddagen, svensk tid, lyfte Progress 28 från Baikonur Cosmodrome. Uppskjutningen skedde klockan 14:03, svensk tid, och genomfördes enligt den ryska rymdmyndigheten utan problem. Dockningen med ISS är planerad till klockan 15:38, svensk tid, på torsdag. Detta är drygt fem timmar innan den planerade uppskjutningen av Atlantis STS-122.

Ombord på Progress 28 finns det mer än 2,5 ton av förnödenheter och material. Av dessa utgör 419 kilo vatten, 45 kilo syre, 528 kilo bränsle och 1,3 ton torrlast. Efter att besättningen ombord har lastat ur Progress 28 kommer den fyllas med sopor och annat amtrial som inte längre behövs ombord.

Multimedia
Progress 27 utdockar från ISS >>>

ISSnytt januari 2008

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.