www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2008
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2008-01-30

Whitson arbetar med att sätta den nya BMRRMen på plats.
Whitson arbetar med att sätta den nya BMRRMen på plats.
Foto: NASA TV.

P
recis som sin vana trogen påbörjade Dan Tani och Peggy Whitson onsdagens rymdpromenad tidigare än planerat. Denna gång var vinsten med att börja tidigare än planerat mindre än normalt då de viktigaste av momenten var planerade, tidsmässigt, att ske under visa nattpass, då rymdstationen befinner sig på jorden skuggsida. Anledningen var att Tani och Whitson skulle arbeta med att byta ut den modul/motor som vinklar solpanel 1A på segment S4. Det är denna modul som är den mekaniska och elektriska kopplingen mellan solpanelen och resten av rymdstationen.

Utbytet genomfördes utan problem och medan astronauterna fortfarande var kvar utanför rymdstationen kom de första testresultaten. Dessa samt resultat som kom senare under dagen visade att utbytet gått bra och att motorn fungerade som den skulle. Några timmar efter utbytet att motorn roterat solpanelen 360 grader med både det primära systemet samt med det sekundära. När motorn hade klarat alla tester kopplades det automatiska följesystemet in och solpanelen kunde återgå till normalt arbete. Läs mer om rymdpromenaden >>>

2008-01-29

Besättningen ombord på ISS laddar upp inför några hektiska månader med två rymdfärjebesök, en progressdockning, två stycken progressutdockningar, en ATV-dockning samt en extra rymdpromenad. Besättningen har dock inte legat på latsidan den senaste tiden utan de har utnyttjat den extra tid de fått i och med Atlantis STS-122s försening. Bland annat har de utfört arbete som var planerat till efter STS-122s besök. Bland detta arbete har bland annat förberedande ledningsomförläggningar inför utökningen av ISS-besättningen ingått. Dan Tani och Peggy Whitson har även förberett inför den extra rymdpromenad de ska utföra på onsdag Huvuddelen av rymdpromenaden kommer gå ut på att byta ut den modul (Bearing Motor Roll Ring Module - BMRRM) som vinklar solpanel 1A på segment S4. Läs mer om rymdpromenaden >>>

Jules Verne
Jules Verne genomgår slutförberedelserna inför uppskjutningen om mindre än en månad.
Foto: ESA.

Andra större aktiviteter ombord den senaste tiden har bland annat varit en inspektion av styrbords SARJ. Inspektionen genomfördes med en videokamera på rymdstationens robotarm. Denna kamera filmade styrbords SARJ när den snurrade, allt för att ge NASAs tekniker mer data att arbeta med. Enligt de senaste beräkningarna klarar ISS sitt strömbehov till och med ankomsten av Kibomodulen ombord på Discovery STS-124. Detta förutsätter dock att utbytet av BMRRMn går som planerat och att inte alla vetenskapliga rack ombord används samtidigt.

När det gäller Europas första automatiska transportkapsel, ATV1, även kallad Jules Verne är slutfasen av förberedelsearbetet i full gång. Bland annat pågår tankningen av 6,5 ton bränsle. Innan har kapseln, som kan ta ungefär tre gånger mer last än en progresskapsel, lastas med torrlast och syre med en vikt på över 1,3 ton. Totalt väger Jules Verne 19,5 ton. Bränslet kommer bland annat användas till de demonstrationsövningar som kommer genomföras efter uppskjutningen den 22 februari. Dockningen med ISS är beräknad att ske ungefär två veckor efter uppskjutningen. Under dessa veckor kommer styrsystemet och dockningssystemet testas på ett säkert avstånd från ISS. Jules Vernes livslängd är som längst sex månader och under denna tid kommer kapseln höja ISS bana vid sju tillfällen. Nästa stora milstolpe för Jules Verne sker i början av februari då den ska monteras på toppen av den Ariane 5-raket som ska ta den upp i rymden. Läs mer om Jules Verne och hans fyra "syskon" >>>

2008-01-22

Om ungefär en vecka, den 30 januari, är det dags för årets första rymdpromenad. Rymdpromenaden är extrainsatt och kommer utföras av Dan Tani och Peggy Whitson. Rymdpromenaden, som är beräknad till sex och en halv timme, är planerad att börja klockan 11:20, svensk tid, på onsdag. Besättning 16 har dock gjort sig kända för att börja sina rymdpromenader tidigare än planerat, vilket troligen även kommer ske denna gång.

Uppgiften under rymdpromenaden är att byta ut den stymodul (Bearing Motor Roll Ring Module -BMRRM) som styr solpanel 1A på segment S4. Styrmotorn ser till att vinkla solpanelen mot Solen medan ISS cirklar runt jorden. Motorn slutade att fungera i slutet av förra året och sedan dess har solpanelen inte gått att vinkla optimalt. Beslutet att byta ut den aktuella delen kom efter att NASA ansett det vara den smidigaste och bästa utvägen av de som fanns att välja på. Rymdpromenaden kommer vara den hundraförsta under utbyggnaden av ISS.

Förutom att förberedda inför nästa veckas rymdpromenad har besättningen bland annat ägnat den senaste veckan åt att packa ur den progresskapsel (Progress 27) som anlände i julas, samla in data gällande biologiska experiment samt experiment gällande magnetfält. Det senare kommer hjälpa till i utvecklandet av nya bromsar och robotar. Besättningen har även börjat förberedda inför Atlantis STS-122s ankomst den 9 februari samt utdockningen av Progress 27 den 4 februari och dockningen av Progress 28 den 7 februari.

2008-01-09
Dan Tani syns här vid SARJ under den andar rymdpromenaden
Dan Tani syns här arbeta vid SARJn under den andra rymdpromenaden under STS-120s besök förra året.
Foto: NASA.

Medan arbetet med att få Atlantis STS-122 flygklar till början av februari fortsätter personerna inom rymdstationsprogrammet arbetet med att förberedda inför ännu en rymdpromenad. Rymdpromenaden, som har föranletts av problemen med solpanel S4, kommer utföras av Peggy Whitson och Dan Tani. Som det ser ut i dagsläget kommer rymdpromenaden att utföras i slutet av januari eller början av februari. Den exakta tidpunkten avgörs bland annat av när Atlantis STS-122 är redo att flyga.

Om rymdpromenaden skulle utföras efter STS-122s besök är det inget som ställer till några svårigheter. Det enda som händer är att Tani, som återvänder till jorden ombord på Atlantis, inte kommer vara med och utföra rymdpromenaden. Fördelen att ha med Tani på rymdpromenaden är att han har erfarenhet från tidigare träning av det typ av utbyte som astronauterna kommer genomföra.

I korthet kommer de två astronauterna att under den planerade rymdpromenaden byt ut den motor som driver solpanel S4 i betaled. Om allt går som planerat kommer utbytet möjliggöra att solpanelen kan vinklas i rätt läge i förhållande till Solen. Förutom att tidpunkten för rymdpromenaden måste anpassas till STS-122 måste NASA även ta hänsyn till en Progressdockning den 9 februari samt dockningen av Europas automatiska transportkapsel (ATV).

Problemen med solpanel S4s styrmotor har inget samband med de problem som NASA har med styrbords SARJ. Arbetet med att finna en lösning på problemet med styrbords SARJ fortsätter och i skrivande stund vet NASA inte vad som har orsakat det hela. Detta gör att teknikerna inte har arbetat fram någon färdig lösning. Det är heller inte bestämt när de extra reparationsrymdpromenaderna kommer utföras.

ISSnytt december 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.