www.astrowebb.com
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt december 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-12-26

Dockningen mellan Progress 27 och ISS skedde som planerat klockan 09:14, svensk tid, på annandagsmorgonen. Dockningen skedde helt automatiskt och utan problem. Som Astrowebb skrivit om tidigare innehåller progresskapselen 1,2 ton av mat, bränsle, syre, andra förnödenheter och julklappar.

Det som besättningen ombord har sett fram mest emot är julklapparna och de färska grönsaker som finns ombord. Bland annat kommer grönsakerna användas till en hamburgarmåltid senare i veckan.

Urpackningen av progresskapselen började under dagen och kommer fortsätta till och från den närmaste tiden.

2007-12-23
Progress 26 strax innan dockningen med ISS den 5 augusti i år.
Progress 26 strax innan dockningen med ISS den 5 augusti i år.
Foto: NASA.

Lagom till julhelgen lyfte en obemannad progressfarkost på söndagen från rymdcentret Baikonur. Uppskjutningen skedde med hjälp av en Soyuzraket klockan 08:12, svensk tid, på söndagsmorgonen. Som förberedelse inför uppskjutningen utdockade en annan obemannad progressfarkost (Progress 26) på lördagen. Till skillnad mot de flesta andra progressfarkoster, som brukar brinna upp i atmosfären några timmar efter utdockningen, kommer Progress 26 att stanna kvar i omloppsbana till mitten av januari. Under denna tid kommer farkosten att användas som en plattform för vetenskapliga experiment.

Dockningen med rymdstationen är planerad till onsdag klockan 09:21, svensk tid, och kommer ske helt automatiskt. Om det automatiska dockningssystemet inte skulle fungera finns det möjlighet för besättningen att ta över och docka farkosten manuellt. Anledningen till att resan till ISS kommer ta tre dagar istället för de normal två är att markkontrollen vill ha mer tid på sig att förberedda progressfarkosten inför dockningen. Ombord finns över 1,2 ton av bland annat förnödenheter, syre och bränsle.

En som kommer ha blandade känslor inför julhelgen är Dan Tani som tidigare i veckan fick veta att hans mor dött i en bilolycka den 19 december.

Multimedia
Julhälsning från besättningen >>>

2007-12-18
Astronauterna under tisdagens rymdpromenad.
Astronauterna under tisdagens rymdpromenad.
Foto: NASA TV.

Under tisdagen genomförde Dan Tani och Peggy Whitson årets sista rymdpromenad. Rymdpromenaden var även den hundrade i utbyggnaden av ISS. Rymdpromenaden ägnades helt åt två inspektioner av två olika roteringssegment. Den ena fokuserade på styrbords roteringssegment (SARJ Solar Alpha Rotary Joint) medan den andra handlade om det segment som vinklar ena delen av solpanel S4.

Båda inspektionerna utfördes som planerat och när det gäller styrbords roteringssegment fick NASAs tekniker mer värdefull kunskap om vilka delar av segmentet som är skadade och vilka som inte är det. Med hjälp av denna kunskap kommer bland annat planer om framtida reparationsrymdpromenader att fattas. Dagens inspektion gav även NASA viktig kunskap om hur hårt segmentet kan belastas utan att riskera ytterligare skador. Läs mer om rymdpromenad 4 >>>

Det är oklart hur många reparationsrymdpromenader det behövs men en gissning från Michael Suffredini, NASAs chef för ISS-projektet, är omkring fyra stycken. Suffredini meddelade även under tisdagens presskonferens att det kan dröja till hösten innan några reparationsrymdpromenader utförs. Anledningen är att de astronauter som ska utföra de behöver tid för träning. Även det faktum att alla solpaneler på styrbordssida måste vara i låst läge under hela tidsintervallet från den första till den sista rymdpromenaden spelar in. Det behövs även tid för att fastställa rutiner och hur reparationerna ska gå till. Samtidigt måste NASA ta hänsyn till rymdstationens växande energibehov. Även ankomsten av det sista paret av solpaneler ombord på Discovery STS-119 i slutet av 2008 spelar in i det tidsspektrum som finnas att tillgå.

2007-12-14

Peggy Whitson och Yuri Malenchenko har till dagens dato tillbringat 67 dagar ombord på ISS. Under dessa dryga två månader har besättningen hunnit med te rymdpromenader samt en hel del robotmanövrar. På tisdag nästa vecka är det dags igen för Dan Tani och Whitson att utföra en rymdpromenad. Denna gång är det en oplanerat inspektionsrymdpromenad på sex och en halv timme som ska genomföras.. Det som ska inspekteras är styrbords roteringssegment samt det segmentet som roterar solpanelssegment 4A i betavinkeln. Detta gör det möjligt för solpanelen att följa Solen exakt med SARJn följer Solen från soluppgång till solnedgång.

Exakt vad det är för problem med solpanelssegment S4 vet teknikerna i dagsläget inte. Det som är klart är att S4 inte uppför sig som den ska. Av denna anledning har NASA beslutat att parkera S4 i fast läge. Det som misstänks kan ligga bakom problemen är en mikrometeorit eller liknande som kan ha träffat kablarna eller någon av kopplingsboxarna. Beroende på vad det är som är skadat finns det reservdelar ombord. Läs mer om rymdpromenad 4 >>>

Att inte kunna rotera solpanelerna som brukligt minskar elproduktionen ombord. NASA håller som bäst på att räkna på hur länge solpanelerna kan stå i parkerat läge. Som det ser ut i skrivande stund kommer det bli problem i samband med att Endeavour STS-123 levererar den första delen till den japanska forskningsmodulen Kibo. Uppskjutningen av STS-123 är planerad till februari nästa år.

Förutom tisdagens rymdpromenad väntar utdockning av Progress 27P den 22 december. Ombord finns sopor och material som inte längre behövs ombord på stationen. Förutsatt att utdockningen går som planerat kommer Progress 27P att lyfta den 23 december. Dockningen med ISS kommer ske den 26 december. Förutom förnödenheter och material kommer det ombord på Progress 27P även finnas julklappar till besättningen. Alla tre kommer vara lediga den 25 december.

2007-12-11
Dan Tani
Dan Tani ombord på ISS.
Foto: NASA.

I förra veckan utförde Peggy Whitson ännu ett läcktest av utrymmet mellan Harmonimodulen och Destinymodulen. Även denna gång mätes syreförlusten under nästan ett helt dygn. När mätresultatet sedan omräknades till vad förlusten var under ett dygn visade sig att den låg långt under de gränsvärden som NASA satt upp. Med andra ord verkar det som det var fel på mätinstrumentet vid förra mätningen. Detta var även något som NASA misstänkte redan när det förra mätresultatet kom.

Med en eventuell syreläcka borta ut ekvationen kan markpersonalen fokusera helt på de andra uppgifterna som behöver genomföras ombord. Bland annat kommer besättningen att utföra en rymdpromenad på tisdag nästa vecka. Rymdpromenaden, som kommer utföras av Dan Tani och Peggy Whitson, kommer helt ägnas åt att inspektera styrbords roteringssegment (SARJ).

Rymdpromenaden var från början tänkt att utföras under Atlantis STS-122s besök. Men på grund av den försening som drabbad uppskjutningen av STS-122 har NASA beslutat att utföra rymdpromenaden så snart som möjligt. Anledningen är att de tekniker som arbetar med att finna en lösning på lösning på problemet med SARJn behöver mer information om skadans omfattning för att kunna utarbeta en reparationsplan. Helt klart är att det kommer behövas flera rymdpromenader för att återställa styrbords roteringssegment.

Om problemen med styrbords roteringssegment inte skulle vara nog har det uppstått problem med strömkretsen för solpanelssegment S4. Det hela ska vara avhängt problemet med roteringssegmentet. Även denna punkt kommer få uppmärksamhet under tisdagens rymdpromenad.

ISSnytt november 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.