www.astrowebb.com
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt november 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-11-29

Under ett rutinläcktest ombord på ISS i slutet av förra veckan upptäcktes en misstänkt läcka. Testet utfördes i utrymmet mellan Harmonimodulen och Destinymodulen under en period av 15 timmar. Under dessa timmar uppmätte det mätinstrument som användes en läcka som motsvarar 1,5 kilo under ett dygn. Detta är ungefär dubbla mängden mot vad reglerna tillåter. Teknikerna är dock inte säkra på om det är en läcka utan det kan även vara fel på mätinstrumentet. Anledningen till att de misstänker detta är att ett tidigare läcktest inte visade någon läcka inom det aktuella området. Analyserna av testresultatet kommer fortsätta och eventuellt kommer ett läcktest till att utföras.

Om det visar sig vara en läcka finns det material och utrustning ombord för att laga mindre läckor. Det är i nuläget ingen fara för besättningen eller rymdstationen.

2007-11-24

Med en månad kvar till julafton och besök av Jultomten begav sig Dan Tani och Peggy Whitson på lördagen ut på den sista av tre planerade rymdpromenader under november. Rymdpromenaden var den tredje att utföras av den tre personer starka besättningen på 15 dagar. Förutom att koppla in Harmonimodulen el- och kylmässigt med resten av rymdstationen utförde Tani och Whitson även en inspektion av styrbords roteringssegment (SARJ). Läs mer om rymdpromenad 3 >>>

När det gäller styrbords roteringssegment är det troligt att Atlantis uppdrag i december kommer förlängas med två dagar för att tillåta en extra inspektionsrymdpromenad. Efter detta väntar sedan en eller flera reparationsrymdpromenader. När dessa ska utföras är dock ännu inte bestämt.

Tack vare att rymdpromenaden började över en timme tidigare än planerat och det faktum att arbetet med Harmonimodulen genomfördes utan större problem kunde aktiveringen av modulen påbörjas en daga tidigare än planerat. Detta gör att besättningen ombord kommer få mer tid till för det arbete som måste göras innan Atlantis STS-122s besök i december.

I torsdags firade besättningen ombord Thanksgiving.

Multimedia
Tani och Whitson skickar en Thanksgiving-hälsning.

2007-11-16
Malenchenko och Whitson under rymdpromenaden den 9 november.
Malenchenko och Whitson under rymdpromenaden den 9 november.
Foto: NASA.

Under tisdagen genomförde Dan Tani och Peggy Whitson den andra av tre planerade rymdpromenader denna månad. Rymdpromenaden påbörjades strax efter klockan 11:00, svensk tid, på tisdagsförmiddagen och höll på i drygt sju timmar. Huvuduppgiften var att koppla upp Harmonimodulen/PMA-2 till resten av rymdstationen gällande elektricitet och kyla. Läs mer om rymdpromenaden >>>

Slutförandet av arbetet som påbörjades under tisdagens rymdpromenad kommer slutföras på lördag då Tani och Whitson kommer genomföra den tredje planerade rymdpromenaden. Läs mer om rymdpromenad 3 >>>

När det gäller styrbords roteringssegment (SARJ - Solar Alpha Rotary Joint) kan det behövas flera rymdpromenader för få den att fungera normalt. Troligen kommer arbetet innebära utbyte av en eller flera komponenter. När eventuella rymdpromenader ska genomföras är inte fastställt. NASA håller dock på att undersöka om en fjärde rymdpromenad kan läggas till Atlantis STS-122s uppdrag i december. Denna rymdpromenad skulle i sådana fall vara inriktad på en fullskalig inspektion av styrbords SARJ. Det är först efter denna inspektion som en mer detaljerad plan över kommande rymdpromenader kan framarbetas.

2007-11-16

De ansvariga för rymdstationsprogrammet har beslutat att häva den tillfälliga regeln som förbjud rymdpromenader med amerikanska rymddräkter. Som Astrowebb skrev om tidigare i veckan infördes den tillfälliga regeln efter en incident förra fredagen. Incidenten inträffade under en övning i en av de tryckkamrar som finns på Johanson Space Center. Det som inträffare var att en kosmonaut under övning kände röklukt inne i dräkten samtidigt som han kände varme vid nacken. Vid den aktuella tidpunkten var tryckkammaren under normalt atmosfärstryck vilket gjorde att en nödhöjning av trycket inte var nödvändig.

Beslutet kom efter att tekniker har gått igenom den aktuella rymddräktstypen och inte funnit några fel eller kunnat återskapa incidenten. Dock finns det en stark misstanke om att en överhettning av kylsystemet kan vara orsak till det hela. För rymdstationsprojektet betyder beslutet att de planerade rymdpromenaderna den 20 respektive 24 november kan genomföras som planerat. Förberedelsearbetet inför rymdpromenaderna har inte påverkas av det tillfälliga stoppet då detta arbete har fortgått som planerat.

I övrigt fortlöper aktiviteterna ombord på ISS som planerat.

2007-11-14
Harmoni och PMA-2
Harmonimodulen syns här strax innan dockningen med Destinymodulen.
Foto: NASA TV.

På onsdagsförmiddagen var det dags igen för Dan Tani att visa vad som kan göra med rymdstationens robotarm. Tack vare att förberedelsearbetet inför omlokaliseringen av Harmonimodulen, med OMA-2 dockad, genomfördes snabbare än planerat kunde Peggy Whitson sända kommandot att skruva ut de sexton automatiska bultarna redan strax efter klockan 10:00, svensk tid. Det var dessa bultar som höll fast Harmonimodulen vid Unitymodulen. När bultarna hade skruvas ut kunde Tani, med hjälp av Candarm2, sakta men säkert omlokalisera Harmonimodulen till sin permanenta dockningsplats på Destinymodulen.

Väl framme vid Destinymodulen dockades Harmonimodulen utan problem och de sexton bultarna skruvades fast och ISS kopplingsmodul hade till slut hittat hem. Nästa steg är att fortsätta inredningsarbetet. Utöver detta återstår även två rymdpromenader innan Harmonimodulen är redo att ta emot forskningsmodulerna Columbus och Kibo.

De två rymdpromenaderna är planerade till den 20 respektive 24 november, dock har saker och ting förändras. För i fredags under en rutinövning med en rymddräkt kände en kosmonaut röklukt samtidigt som han kände varme vid nacken. Övningen avbryts genast och ingen människa kom till skada. Sedan dess har NASA försökt att återskapa scenariot utan att lyckas. Tills dess att en orsak är funnen är alla rymdpromenader med amerikanska rymddräkter inställda. Om denna regel kvarstår kan det innebära att de tå kommande rymdpromenaderna flyttas framåt i tiden. Detta in sin tur påverkar i sådana fall Atlantis STS-122s uppdrag då rymdpromenaderna måste utföras innan STS-122 kan lyfta.

Multimedia
Sammandrag av omlokaliseringen >>>

2007-11-12
Omlokalisering av PMA-2.
Omlokalisering av PMA-2.
Foto: NASA TV.

Efter att femton motoriserade bultar hade skruvas ut lyfte Dan Tani, med hjälp av Candarm2, bort den 1,5 ton tunga PMA-2 från Destinymodulen. Manövern kunde följas direkt via NASA TV tack vare den TV-kamera som är monterad på ett av solpanelssegmenten. Flytten av PMA-2 från Destinymodulen till dess permanenta platsen på Harmonimodulen tog ungefär 45 minuter och påbörjades klockan 11:12, svensk tid, på måndagen.

Väl framme vid Harmonimodulen fästes PMA-2 med motoriserade bultar. Själva Harmonimodulen är tillfälligt dockad med Unitymodulen och kommer vara detta fram till onsdagsförmiddag. För de kommer Dan Tani använda rymdstationens robotarm ännu en gång och flytta Harmonimodulen med pådockad PMA-2 till samma dockningsport på Destinymodulen som PMA-2 var dockad med. Anledningen till att Harmonimodulen inte dockade med Destinymodulen på en gång är att PMA-2 används som dockningsport av rymdfärjan. Detta gjorde att den inte kunde omlokaliseras förrän Harmonimodulen anlänt.

2007-11-10

Under fredagen genomförde Whitson och Malenchenko den första av tre planerade rymdpromenader från ISS denna månad. Dessa tre rymdpromenader är de enda som är planerade för ISS-besättning 16. Tack vare att förberedelsearbetet genomfördes snabbare än planerat kunde Whitson och Malenchenko påbörja rymdpromenaden dryga timmen tidigare än planerat. Under den nästan sju timmar långa rymdpromenaden förberedde Whitson och Malenchenko PMA-2 och Harmonimodulen inför flytten av PMA-2 på måndag och flytten av Harmonimodulen/PMA-2 på onsdag. Läs mer om rymdpromenaden >>>

Den kommande veckan ombord på ISS kommer bli hetiskt då omlokaliseringen av Både PMA-2 och Harmonimodulen kommer utföras.

12 november | Omlokalisering av PMA-2
Med hjälp av rymdstationens robotarm kommer PMA-2-modulen att omlokaliseras från Destinymodulen till Harmonimodulen. PMA-2 är en dockningsmodul som används av den amerikanska rymdfärjan. Anledningen till omlokaliseringen är att Harmonimodulen skall dockas på den port PMA-2 i nuläget använder. Dan Tani kommer vara den som sköter robotarmen under denna manöver. Omlokaliseringen kommer ske omkring klockan 10:00, svensk tid.

14 november | Omlokalisering av Harmonimodulen och PMA-2
Två dagar efter att PMA-2 har dockas med Harmonimodulen kommer de två modulerna att omlokaliseras och dockas med Destinymodulen. Modulerna kommer sedan vara i detta läge resten av ISS livslängd. Dan Tani kommer vara den som sköter robotarmen under denna manöver. Omlokaliseringen kommer ske omkring klockan 10:00, svensk tid.

2007-11-06
Malenchenko tränar inför sin rymdpromenad.
Malenchenko tränar inför sin rymdpromenad.
Foto: NASA.

Discovery och hennes besättning lämnande ISS i måndags och kvar finns det tre besättningsmedlemmarna Peggy Whitson, Yuri Malenchenko och Daniel Tani. Under de kommande månaden fram till den planerade uppskjutning av Atlantis STS-112 den 6 december. Bland annat kommer tre rymdpromenader utföras, omlokalisering av Harmonimodulen samt iordningställande av Harmonimodulen. Till detta kommer de vanliga arbetsuppgifterna som alltid ska utföras.

Då tidsschemat är tajt som det är och det faktum att besättningen har förlorat nästen en hel dag i och med utdockningen av Discovery sker en dag senare än planerat kan innebära att uppskjutningen av Atlantis STS-122 flyttas framåt en eller ett par dagar.

Det är ännu inget beslut taget om när arbetet med styrbords SARJ kommer ske, dock kommer det ske efter Atlantis STS-122s ankomst.

Nedan följer ett schema över de viktigaste händelserna den kommande månaden.

9 november | Rymdpromenad 1 (Whitson och Malenchenko)
Under den första av tre rymdpromenader kommer Whitson och Malenchenko förberedda Destinymodulen och Harmonimodulen inför omlokaliseringen av den senare. Om det finns tid över kommer Whitson och Malenchenko även utföra förberedelsearbete inför ankomsten av Columbusmodulen.

12 november | Omlokalisering av PMA-2
Med hjälp av rymdstationens robotarm kommer PMA-2-modulen att omlokaliseras från Destinymodulen till Harmonimodulen. PMA-2 är en dockningsmodul som används av den amerikanska rymdfärjan. Anledningen till omlokaliseringen är att Harmonimodulen skall dockas på den port PMA-2 i nuläget använder. Dan Tani kommer vara den som sköter robotarmen under denna manöver. Omlokaliseringen kommer ske omkring klockan 10:00, svensk tid.

14 november | Omlokalisering av Harmonimodulen och PMA-2
Två dagar efter att PMA-2 har dockas med Harmonimodulen kommer de två modulerna att omlokaliseras och dockas med Destinymodulen. Modulerna kommer sedan vara i detta läge resten av ISS livslängd. Dan Tani kommer vara den som sköter robotarmen under denna manöver. Omlokaliseringen kommer ske omkring klockan 10:00, svensk tid.

Läs mer om rymdpromenaderna >>>

20 november | Rymdpromenad 2 (Whitson och Tani)
Under den andra rymdpromenaden kommer arbetet med Harmonimodulen att fortsätta.

24 november | Rymdpromenad 3 (Whitson och Tani)
Under den tredje rymdpromenaden kommer arbetet med Harmonimodulen att fortsätta.

26 eller 27 november | Besättningen kan öppna luckorna till Harmonimodulen
Besättningen kan börja förberedda Harmonimodulen och PMA-2 inför Atlantis ankomst.

8 december | Dockning
Atlantis dockar med ISS

2007-11-01
ISS
ISS som stationen såg ut i november 2000.
Foto: NASA.

För sju år sedan, den 31 oktober 2000, lyfte en Soyuzkapsel från Baikonur Cosmodrone i Kazachstan. Ombord fanns ISS-besättning 1s befälhavare amerikanen Bill Shepherd samt ryssarna Yuri Gidzenko (Soyuzbefälhavare) och Sergei Krikalev (uppdragsspecialist). Dessa tre personer utgjorde den första långtidsbesättningen på ISS - ISS-besättning 1. Uppskjutningen skedde strax efter klockan åtta på morgonen och genomfördes utan problem. Dockningen med rymdstationen skedde två dagar senare den 2 november 2000.

Vid tidpunkten för den första långtidsbesättningens ankomst bestod ISS av tre moduler - Zarya, Unity (Node 1) och Zvezda. De två första modulerna skickades upp i november respektive december 1998 medan Zvezda dockade med stationen i juli 2000. Sedan dess har bland annat modulerna Destiny, Quest Airlock och Harmoni samt tre solpanelssegemnt med tillhörande mellansegment, Candarm2 (robotarm) samt tre utvändiga lastplattformar tillförs. Harmonimodulen tillfördes så sent som i oktober i år. Harmoni var den första trycksatta modulen som dockade permanent med ISS sedan luftslussen Quest Airlock anlände i juli 2001.

Under de åren som gått har nästan 40 personer ingått i en långtidsbesättning under en kortare eller längre tid ombord. Till detta skall läggas de omkring 25 stycken rymdfärjeuppdrag och 14 stycken Soyuzuppdrag som besökt ISS under åren. Totalt rör det sig om omkring 200 personer som besökt ISS sedan år 1998. Det har även genomförts 95 rymdpromenader för att bygga ISS.

Det har dock inte bara varit framgångar för ISS och dess besättningar utan projektet har hela tiden dragits med förseningar. När Zarya lyfte i november 1998 räknande NASA med att ISS skulle stå färdig 2005 eller 2006. Men bland annat Columbiahaveriet 2003 och förseningar i byggandet av de olika modulerna samt problem i ombord har pressat färdigställandet till våren 2010. Nu senast är det solpanel P6 del 4B som ställer till problem. När ISS sedan är färdigbyggd planeras den användas minst till 2016.

Under Discovery STS-120s uppdrag finns nyheter rörande ISS här.

ISSnytt oktober 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.