Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-06-20

Atlantis STS-135.
Atlantis STS-135.
Foto: NASA.

Sent på måndagskvällen, svensk tid, var det dags för Atlantis STS-135s fyra personer starka besättning att anlända till Florida och Kennedy Space Center. Anledningen till besättningens besök är att det senare i veckan är dags för den stora nedräkningssimuleringen (Terminal Countdown Demonstration Test). Besättningen anlände i två stycken av Nasas jetplan av typ T-38. Flygningen från astronauternas hemmabas i Houston, Texas, genomfördes planenligt och efter landningen höll besättningen en liten presskonferens inför den samlade presskåren. Ankomsttiden till Kennedy Space Center var 23:45, svensk tid.

Förutom nedräkningssimuleringen kommer besättningen även få möjligt att träffa personal som arbetat med förberedelsearbetet inför uppskjutningen samt få ett och annat tips inför uppdraget. Besättningen kommer även att träna på att utrymma och snabbt ta sig från startplattan ifall det skulle bli nödvändigt.

Gällande förberedelsearbetet har arbetet med att genomföra röntgen av försträckningsaluminiumprofilerna på den externa bränsletanken inletts. Dessa profiler monterades tidigare i år när sprickor hade upptäckts på flera bränsletankar. Arbetet har tidigare godkänns enligt gällande regler men ansvariga vill för säkerhetsskull utföra en extra kontroll av försträckningarna. Förutsatt att inget oplanerat händer under röntgen kommer det hela inte att påverka Atlantis planerade uppskjutningsdatum.

Något som dock kan påverka uppskjutningsdatumet är arbetet med att byta ut huvudmotor nummer 3s huvudventil, ett arbetet som påbörjades under måndagskvällen, svensk tid. En eventuell försening kommer dock på sin höjd handla om några dagar. Rent formellt ska uppskjutningsdatumet fastställas på tisdagen den 28 juni.

När det gäller fraktkapseln Raffaello, som anlände till startplattan i slutet på förra veckan, monterades denna planenligt i rymdfärjans lastutrymme på måndagen. Den totala vikten på Raffaello är 11,5 ton, vilket gör det till den nästtungsta MPLMen efter Leonardo på Endeavour STS-126.

En intressant anteckningen gällande besättningens storlek är att STS-135 kommer vara det första ISS-uppdraget med en besättning på endast fyra personer. Uppdraget är även den första rymdfärjeuppdraget sedan Columbia STS-6 år 1983 att endast medföra en fyramannabesättning.

Video

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.