Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-12-10

Atlantis.
Atlantis.
Bild: NASA.

NASA har länge planerat inför ett rymdfärjeuppdrag som går under namnet STS-335. Planen är att STS-335 ska fungera som räddningsuppdrag ifall Discovery inte skulle kunna återvända på sitt sista planerade uppdrag, STS-133. För att möjliggöra en uppskjutning har NASA beställt två stycken startraketer och gett Lockheed Martin i uppdrag att iordningställa den externa bränsletank (ET-122) som skadades under orkanen Katrinas härjningar 2005. Om STS-335 skulle bli verklighet är tanken att det i lastutrymmet ska finnas en lastmodul (MPLM (Multi-Purpose Logistics Module)) för att möjliggöra för nyttolast att följa med upp till ISS. Att räddningsuppdraget skulle bli nödvändigt är dock väldigt osannolikt.

Nya uppgifter, som Nasaspaceflight tagit del av, gör gällande att flera personer både på Kennedy Space Center och Johnson Space Center arbetar med att förberedda för att utföra STS-335 som ett ordinarie rymdfärjeuppdrag, då under namnet STS-135. Om det hela blir verklighet kommer besättningen troligtvis bestå av fyra personer, detta för att maximera den nyttolast som Atlantis ska kunna ta med sig upp. Den minimala besättningen gör att dockningen med ISS i sådana fall skulle ske under flygdag fyra. Förutom att uppdraget skulle ha färre besättningsmedlemmar än normalt är det osannolikt att någon rymdpromenad skulle ske under uppdraget.

Att NASA börjat arbetet med att omvandla STS-335 till STS-135 betyder inte att uppdraget blir av. Först måste NASA internt ta fram dokumentation och fastställa uppdragets innehåll. NASA måste även få pengar för att genomföra uppdraget. Det sistnämnda ska förhoppningsvis inte vara några problem då pengar ändå måste avsättas för att förberedda Atlantis inför STS-335. I sammanhanget borde det med andra ord handla om småsummor för att göra om uppdraget till ett ordinarie uppdrag.

Om uppdraget blir av är planerad uppskjutningstid, såsom uppskjutningsmanifestet ser ut idag, i slutet av 2010. Det är dock inte helt osannolikt att uppskjutningsmanifestet förändras. Normalt brukar även besättningen till ett rymdfärjeuppdrag utses minst ett år innan. Med vägledning av detta bodde ett beslut om att genomföra STS-135 komma i början av 2010. När det gäller ett eventuellt räddningsuppdrag för STS-135 skulle detta kunna tillgodoses med hjälp av ryska Soyuzfarkoster.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.