www.astrowebb.com
| Rymdfart
NASA har drabbas av orkanen Katrina

-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2005-08-30 | Uppdaterad 23:55

På tisdagseftermiddagen, svensk tid, kom uppgifter om att Michoud Assembly Facility i New Orleans endast har fått mindre skador efter orkanen Katrina. Hittills har det rapporteras om krossade fönster, skador på taket och översvämningar på visa ställen.

Två andra av NASAs anläggningar, Stennis Space Center, Mississippi och Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama, har också rapporterat att man fått visa skador av orkanen dock är det oklart vilken omfattning det rör sig om.

NASAs chef, Michael Griffin, kommer att besöka Stennis och Michoud innan kort och prata med personalen på plats enligt ett skriftligt uttalande. Han uttryckte även att hans tankar gåt till de som har påverkas av orkanen.

2005-08-30

Bränsletank
Bränsletank.
Foto: NASA.

Orkanen Katrina, som har dragit fram över bland annat New Orleans, har åstadkommit skador på Michoud Assembly Facility. Michoud ligger strax utanför New Orleans och i fabriken tillverkar Lockheed Martin rymdfärjans bränsletankar på uppdrag av NASA.

Skadorna som har rapporteras är översvämningar i byggnader, lossnade tak och väggar. Dock vet man inte hur allvarligt det är förrän man utfört en mer noggrann undersökning av området. Totalt befann sig 65 personer (28 från brandkåren, 27 från NASA och 27 från Lockheed Martin) på området när Katrina drag in. Enda sättet att komma i kontakt med Michoud är via satellittelefon då Internetnätet, mobilnätet och telenätet är utslaget.

För tillfället finns det ett tio tal bränsletankar i olika steg av färdigställande och risken finns att någon av dessa kan ha blivit skadade. Michoud stängdes i slutet av förra veckan och förbereddes inför orkanen och kommer att vara stängd minst till på onsdag. Dock kan det dröja längre innan man öppnar beroende på vilka skador som uppstått.

För att kunna skicka upp Discovery i mars måste NASA ha en färdig bränsletank senast i mitten av november för att kunna göra de sista förberedelserna inför start. Om det blir ett långvarit stopp på Michoud kan NASA bli tvingad att flytta fram uppskjutningen.

Anläggningen byggdes för att tillverka tanks och annan militär materiel till andra världskriget och Koreakriget. NASA tog över fabriken på 1960 - talet och började bygga Saturn V raketer som tog människan till månen.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.