Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-03-04

Steve Bowen under rymdpromenad 2 den 2 mars.
Steve Bowen under rymdpromenad 2 den 2 mars.
Foto: NASA.

På torsdagen tog ansvariga för STS-133 beslut om att förlänga uppdraget med ytterligare en dag. Beslutet innebär att utdockningen kommer ske vid ettiden, svensk tid, på eftermiddagen måndagen den 7 mars och att landningen kommer ske vid sextiden, svensk tid, på eftermiddagen onsdagen den 9 mars. Luckstängen mellan farkosterna och farvälsceremonin kommer ske på söndagskvällen, svensk tid. Utöver förlängningen finns det en marginal på 21 timmar ifall utdockningen skulle försenas.

Beslutet att förlänga uppdraget togs efter att det stod klart att Discovery har tillräckligt med förnödenheter för att klara av en dag till i rymden plus två extradagar efter utdockningen ifall landningen skulle försenas. Den primära landningsplatsen är som brukligt Florida och Kennedy Space Center.

En landning den 9 mars innebär att Discovery kommer ha tillbringat 365 dagar i rymden spritt under 39 uppdrag. Detta gör, med klar marginal, Discovery till den rymdfärja som tillbringat mest tid i rymden. Sett till alla bemannade rymdfarkoster är det bara rymdstationerna som har tillbringat längre tid i rymden.

Nicole Stott i rymdfärjans pentry.
Nicole Stott i rymdfärjans pentry.
Foto: NASA.

Både den under torsdagen tillagda flygdagen och den flygdag som lades till tidigare under uppdraget kommer uteslutande användas till arbetet i och relaterat till PMM. Bland annat kommer Robonaut-2 att packas upp och iordningställas. Själva uppackningen av Robonaut-2 har redan inleds men är ännu inte helt slutförd. Att rymdfärjebesättningen kan hjälpa med urpackningen och annat relaterat arbete till PMM avlastar rymdstationsbesättningen väldigt mycket. Även Robonaut-2 är nog glad då roboten kommer bli aktiverad betydligt tidigare än vad som var planerat innan uppdraget. Planen är dock inte att packa ur och aktivera han under Discoverys uppdrag.

Gällande förflyttningen av nyttolast mellan rymdstationen och rymdfärjan är denna klar till 73 procent.

Vid strax efter elva, svensk tid, på torsdagskvällen hörde president Barack Obama av sig till rymdstationen och pratade med besättningarna under några minuter. Obamas assistenter hade gjort sitt jobb och presidenten var påläst om uppdraget och han gav till och med besättningen en vänskaplig känga för att man ännu inte hade packat upp Roboanut-2. I övrigt lät Obama avslappnad och sa det som förväntades av han.

Discovery fotograferad från ISS.
Discovery fotograferad från ISS.
Foto: NASA.

Dryga timmen efter samtalet med Obama hade besättningarna en gemensam måltid ombord på rymdstationen. Torsdagen innehöll även arbete med både det ryska och amerikanska systemet ombord på rymdstationen som används för att hålla nere nivån av koldioxid ombord.

Fredagens stora behållning för oss här nere på jorden är den gemensamma besättningspresskonferensen klockan 16:48, svensk tid. I övrigt kommer dagen användas till arbete i och relaterat till PMM. Bland annat kommer besättningarna arbeta med racken ombord på modulen. Även lördagen kommer handla om arbete i och relaterad till PMM.

När Discovery väl har landat kommer det ta nästan ett år innan hon är redo att lämna Kennedy Space Center för att ställas ut. Detta då rymdfärjan måste säkras vilket bland annat innebär borttagandet av visa hårdvarudelar och tömning av bland annat bränslesystemet och kylsystemet.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.