Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-02-23

Besättningen.
Besättningen.
Foto: NASA.

N
edräkningen inför Discoverys sista uppskjutning är i full gång och i skrivande stund finns det inga kända tekniska problem som skulle kunna hindra en uppskjutning. Under tisdagskvällen, svensk tid, fylldes rymdfärjans bränsleceller med bränsle och när detta var gjort kunde startplattan åter öppna upp för personalen.

När det gäller det kommande arbetet kommer den sista lastningen av nyttolast avslutas vid tvåtiden, svensk tid, natten till torsdag och vid ungefär samma tid kommer servicetornet svänga undan. Beslut om huruvida tankningen av den externa bränsletanken ska ske kommer tas vid ettiden, svensk tid på torsdagseftermiddagen. Tankningen är sedan planerad att börja vid halv två, svensk tid, på eftermiddagen men kan komma att flyttas framåt i tid om behov finns.

Astronauterna kommer bege sig ut till startplattan vid sju, svensk tid, på kvällen för att sedan påbörja ombordstigningen ungefär en halvtimme senare. Det finns dock en överhängande risk att ombordstigningen försenas lite ifall Astrovanen kommer stanna för fotografimöjligheter på vägen ut. Luckan till Discovery kommer stängas strax innan klockan 21:00, svensk tid, och uppskjutningen är planerad till klockan 22:50.24, svensk tid. Övriga milstolpar under nedräkningen finner du nedan.

Steve Lindsey och Eric Boe.
Steve Lindsey och Eric Boe.
Foto: NASA.

En förutsättning för att Discovery ska kunna lyfta imorgon är att ATV-2 dockar planenligt med ISS under torsdagseftermiddagen. Även vädret måste vara på Discoverys sida. Den senaste väderprognosen pekar på noll procents risk att vädret i Floridaområdet hindrar tankningen och 20 procents risk att det hindrar uppskjutningen. Vid en försening på ett dygn ökar den sista siffran till 30 procent och vid en försening på två dygn ökar samma siffra till 40 procent. Prognosen för tankningen är noll procent båda dagarna. Främst är det låga molnbankar och risk för regnskurar som kan ställa till det.

När det gäller de transatlantiska landningsplasterna finns det minst en bra varje dag, vilket räcker. Edwards flygbas och White Sands Space Harbour ser något sämre ut med risk för kraftiga vindar respektive dålig sikt men det är inget som ska påverka uppskjutningen. Om uppskjutningen skulle försenas till på fredag är uppskjutningstiden 22:24, svensk tid, och för lördag är det 21:57, svensk tid, som gäller. Uppskjutningsfönstret sträcker sig i teorin till och med den 6 mars.

Dockningen med ISS är planerad till klockan 20:16, svensk tid, på lördag och landningen är planerad till den 7 mars klockan 18:44, svensk tid.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.