Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-02-09

Steve Lindsey och Nicole Stott i samspråk under träning den 14 januari i år.
Steve Lindsey och Nicole Stott i samspråk under träning den 14 januari i år.
Foto: NASA.

Efter att en läcka upptäcktes under rutinarbete med ground umbilical carrier plate (GUCP) beslutades i slutet av förra veckan att byta ut en tätningsring som sitter på plattan. Att allt inte stod rätt till med GUCP-plattan stod klart redan innan den senaste utrullningen då det upptäcktes att den inte var helt i linje med bränsletanken. Läckan, som var väldigt liten, upptäcktes dock först under trycktester ute på startplattan.

Utbytet är i skrivande stund i full gång och såvida inget oplanerat inträffar kommer arbetet inte påverka uppskjutningsdatumet. Utbytet försenades dock något då det under tisdagens arbete med att ta mått på GUCPn inträffade en mindre olycka. Olyckan bestod i att ett blandmått, bestående av tretton delar, föll isär och spreds över servicetornet. Ett av bladen ska även enligt uppgift kortvarit ha fastnat i isoleringen på den externa bränsletanken. Det är ännu inte klarlagt varför skruven som håller ihop bladen lossnade men det ska ska inte ha uppstått några personskador. Inte heller någon annan hårdvara än själva bladmåttet ska heller ha skadas.

Medan tekniker arbetar vidare med Discovery och övrig flyghårdvara fortsätter besättningen sin träning inför uppdraget. Även på tjänstemannasidan fortlöper arbetet inför uppskjutningen och den 10 februari kommer rymdfärjeprogrammet hålla sin Flight Readiness Review. Denna kommer sedan följas upp av en Flight Readiness Review på Nasanivå den 18 januari. Besättningen är planerad att anlända till Kennedy Space Center inför uppskjutningen den 20 februari.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.