Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-01-26

Reparationsarbete på tanken pågår.
Reparationsarbete på tanken pågår.
Foto: NASA.

På tisdagen den 1 februari är det dags för Discovery att lämna monteringshallen och bege sig av till startplatta 39A på Kennedy Space Center. Beslutet att genomföra förflyttningen på måndag togs efter att det stod klart att reparationsarbetet gällande den externa bränsletanken kommer vara avslutat under onsdagen, lokal tid.

Gällande själva monteringen av förstärkningsprofilerna (radius blocks) avslutades denna för några dagar sedan och det arbete som återstod på onsdagen var sprayandet av isoleringen på de sista aluminiumprofilerna där isoleringen hade tagits bort för att utföra reparationsarbetet.

Om planeringen håller och Discovery kommer rulla ut på tisdag kommer uppskjutningen kunna ske planenligt den 24 februari. Förflyttningen är planerad att starta klockan 02:00, svensk tid, och är beräknad att ta omkring sju till åtta timmar.

Som förberedelse inför uppskjutningen kommer ansvariga för STS-133 på rymdfärjenivå hålla ett möte (Flight Readiness Review) den 10 februari där alla tekniska detaljer om uppdraget kommer gåss igenom. Resultatet av mötet kommer bli en rekommendation ifall uppdraget är säkert att genomföra eller ej. Denna rekommendation kommer skickas till ett liknande möte som kommer hållas på högsta Nasanivå den 18 februari. Det är på det sistnämnda mötet som det officiella beslutet om att genomföra uppdraget eller ej kommer tas.

Den officiella nedräkningen inför uppdraget kommer starta klockan 21:00, svensk tid, måndagen den 21 februari. Det aktuella uppskjutningsfönstret sträcker sig till och med den 6 mars med en tidigareläggning av uppskjutning på ungefär 21 - 23 minuter per dag.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.