Atlantis STS-132 | ULF4
Uppskjutning: Klockan 20:20.09 den 14 maj 2010.
Dockning: Klockan 16:27 den 16 maj 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 17:22 den 23 maj 2010.
Landning: Klockan 14:48 den 26 maj 2010..

Längd: 12+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 132.

Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-132 | ULF4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-132 >>>

2010-05-12

Atlantis.
Atlantis.
Foto: NASA.

N
edräkningen inför det som är Atlantis sista planerade uppskjutning fortlöper planenligt och det finns i dagsläget inga kända tekniska problem som skulle kunna hindra en uppskjutning. På onsdagen hade ansvariga möte där bland annat tekniska aspekter inför uppskjutningen avhandlades och utgången av mötet var att Atlantis är redo för uppskjutning på fredag. Även väderprognosen ser bra ut med en chans på 70 procent att vädret tillåter en uppskjutning. Det som kan ställa till det vädermässigt är låga moln som kan driva in över Kennedy Space Center. Dessa molnområden kommer dock röra sig snabbt så förhoppningsvis ska uppskjutningen kunna ske planenligt. Även prognosen inför tankningen av den externa bränsletanken på fredag ser lovande ut.

Om uppskjutningen skulle bli försenad ser både lördagen och söndagen bra ut vädermässigt med en 70-procentig chans att vädret kommer tillåta en uppskjutning. På lördagen är det fortfarande låga moln som kan ställa till det och på söndagen tilltar vinden något. Även måndagen ser ut att kunna bli bra.

När det gäller nödlandningsplatserna i USA, Edwards flygbas och White Sands, är båda okej både fredag, lördag och söndag, även måndag ser lovande ut. Gällande dem transatlantiska landningsplatserna kommer Zaragoza (Spanien) och Istres (Frankrike) vara otillgängliga fredag till och med söndag på grund av vädret, Moron (Spanien) ser dock bra ut alla tre dagar. När det gäller Eyjafjallajökull pekar prognoserna på att askmolnet över Atlanten ska ha tunnas ut till på fredagen. Även om detta inte skulle stämma utgör ett eventuellt askmoln inte någon fara för Atlantis oavsett om uppskjutningen går som planerat eller en nödlandning i Europa måste ske.

Besättningen
Besättningen..
Foto: NASA.

Vid en eventuell försening till lördag kommer uppskjutningen ske klockan 19:54, för söndagen gäller 19:31, måndag 19:06 och tisdag 18:43. Alla tider avser svensk tid. Efter den 18 maj är Cape Canaveral uppbokad för andra uppskjutningar. Detta tillsammans med andra dockningar med ISS och solens vinkel mot rymdstationen gör att nästa uppskjutningstillfälle för Atlantis är först i juli.

Om uppskjutningen sker planenligt på fredag tillåter bränslecellerna ombord på Atlantis en dags förläning av uppdraget. Detta är dock inget som planeras men som kan bli aktuellt om något oförutsätt händer. När det gäller kapaciteten ombord på ISS klarar rymdstationen att försörja Atlantis besättning i 125 dagar, i dessa dagar är inte två inplanerade progressuppskjutningar, med förnödenheter, inräknade

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.