Discovery STS-131 | ISS 19A
Uppskjutning: Klockan 12:21 den 5 april 2010.
Dockning: Klockan 09;44 den 7 april 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 14:52 den 17 april 2010.
Landning: Klockan 15:08 den 20 april 2010.

Längd: 15+0+1 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 131.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-131 | ISS 19A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-12-26

Clay Anderson under ett träningspass.
Clay Anderson under ett träningspass.
Foto: NASA.

Efter en planenlig resa från New Orleans anlände  bränsletank nummer 135 (ET-135) till Florida och Kennedy Space Center den 26 december. Under resan var bränsletanken lastad ombord på den övertäcka pråmen Pegasus. I sin tur bogserades Pegasus av fartyget Freedom Star. Freedom Star brukar även användas för att bogsera den ena av startraketerna efter en rymdfärjeuppskjutning.

Normalt brukar bränsletanken lastas av direkt vid ankomst men då stora delar av Kennedy Space Center har stängt ner över jul- och nyårshelgen kommer avlastningen inte ske förrän den 5 januari nästa år.

Efter avlastningen kommer bränsletanken transporteras till monteringshallen där slutkontroller kommer ske. I monteringshallen pågår redan arbetet med att bygga ihop dem två startraketer som ska fästas på bränsletanken. Även detta arbete har dock tagit ett uppehåll över helgerna och kommer återupptas under första veckan 2010. Även arbetet med Discovery, som hittills fortlöpt utan större problem, har tagit en paus.

Tidigare i december installerades alla tre huvudmotorer (motor nummer 2045, 2060 och 2054) utan problem. Tekniker har även byt ut hårdvara som misstänks ligga bakom problemen med en tömningsventil under nedräkningen inför STS-128.

Under installationen av rymdfärjans Forward Reaction Control System (FRCS) uppstod problem med att fästa hårdvaran vilket ledde till att tekniker fick ta bort FRCS för att sedan installera dessa igen. Den andra gång lyckades installationen och inga nya problem uppstod.

Monteringen av startraketerna på den externa bränsletanken kommer ske i slutet av januari. Förflyttningen av Discovery till monteringshallen är planerad till den 9 februari, bara ett par dagar efter den planerade uppskjutningen av STS-130. Väl framme i monteringshallen kommer Discovery bultas fast på den externa bränsletanken. Förflyttningen till startplattan kommer ske en vecka efter Discoverys ankomst till monteringshallen.

Den stora slutövningen och nedräkningssimuleringen kommer ske i slutet av februari.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.