Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-27 | Uppdaterad 23:45

Discovery
Discovery.
Foto: NASA.

Michael Moses, en av de ansvariga för STS-128, bekräftade under torsdagens presskonferens att NASA är övertygade om att det inte är något fel på ventil PV12 utan att det är ett instrumentfel. Han förklarade även att den främsta anledningen till att uppskjutningen flyttades till lördag var att samma personer som skulle delta i nedräkningen och arbetet med detta skulle avsluta pappersarbetet angående ventil PV12. Rent tidsmässigt skulle det hela gå ihop men Mission Management Team (MMT) ansåg att det var onödigt att lägga på ytterligare press på personalen.

När det gäller ventilen finns det flera olika sätt att se om den är stängd även om det inte kommer någon klarsignal. Ett är att kontrollera mängden helium som går åt att syra motorn som i sin tur styr ventilen. Även en kontroll över att motorn fungerar som den ska ger signal om ventilen är stängd eller ej. Det finns även möjlighet att utföra två till tre cyklar med ventilen, med bränsle i systemet, för att se om den fungerar. Vad som är grundorsaken till det hela är i dagsläget okänt men en teori är att temperaturskillnaderna som uppstår vid tankningen kan få olika elektriska övergångar att klappa.

Under natten, svensk tid, kommer tekniker att byta ut de skydd som sitter över utblåsen för styrraketerna på rymdfärjan. För att klara detta arbete kommer servicetornet att omsluta rymdfärjan. Arbetet beräknas ta ungefär åtta till nio timmar och servicetornet kommer köras tillbaka till parkeringsläge vid lunchtid, svensk tid, på fredag. Anledningen till att skydden byts ut är att reglerna säger att det ska göras efter sju dagar och dessa sju dagar har gått på lördag.

Vädermässigt pekar den senaste väderprognosen på 40 procents risk att vädret hindrar tankningen av den externa bränsletanken och 40 procents risk att vädret hindrar uppskjutningen. Vid en försening på ett dygn är motsvarande siffror 60 procent respektive 30 procent och en försening på två dygn ger 40 procent respektive 20 procent. Alla dagar är det risk för moln och åska inom 37 kilometer från startplattan som är orsaken.

Nedräkningsschemat >>>

2009-08-27 | Uppdaterad 19:00

På torsdagskvällen stod det klart att uppskjutningen av Discovery STS-128 flyttas fram ett dygn till klockan 05:59, svensk tid, på lördag. Anledningen är att NASAs ingenjörer och tekniker behöver mer tid för att gå igenom all data rörande varför ventil PV12 uppförde sig som den gjorde i tisdags. Framför allt är NASA intresserade att förstå varför det hela hände för att kunna säkerställa att det är säkert att lyfta.

Då det är ett instrumentfel är det mycket möjligt att samma sak händer igen och då vill ansvariga vara säkra på att det är säkert att gå vidare. En av anledningarna till att NASA är noga med att ventil PV12 fungerar som den ska är att ventilen bland annat används för att släppa ut eventuellt överblivet bränsle efter det att huvudmotorerna stängts av och rymdfärjan befinner sig i rymden. Om ventilen då skulle vara stängd och inte gå och öppna skulle det kunna uppstå en otrevlig situation vid landningen ifall det fanns bränsle eller bränsleångor kvar i systemet.

Tidpunkten för när STS-128 uppskjutningsfönster i augusti stänger närmar sig allt mer. Om det inte skulle bli någon uppskjutning på lördag har Discovery bara söndag och måndag på sig att lyfta. Anledningen är att Japan ska skicka upp sin fraktmodul H-II Transfer Vehicle (HTV) till ISS i början av september. Fraktmodulen kommer dockas till samma port som Leonardo ska dockas till vilket gör att Discovery inte kan vara dockad vid tidpunkten HTV dockas med ISS. Senare i september och oktober är det dags för besättningsrotation ombord på ISS samt dockning av en progressfarkost. Allt detta gör att om Discovery inte kommer iväg under detta uppskjutningsfönster är nästa möjlighet inte förrän omkring den 17 oktober vid tiotiden på förmiddagen.

Vädermässigt är förutsättningarna för lördagen dåliga med risk för stormar, regn och åska.

2009-08-27 | 06:30

Discovery under tisdagens tankning.
Discovery under tisdagens tankning.
Foto: NASA TV.

Vid klockan 23:30, svensk tid, på onsdagskvällen inledes testen för att se om den bränsleventil, benämnd PV12, som indikerade fel under nedräkningen inför det andra uppskjutningsförsöket av STS-128, fungerade som den skulle. Testet gick ut på att ventilen öppnades och stängdes fem gånger för att se om allt fungerade som det skulle. Resultatet lät inte vänta på sig och efter att testet var genomfört var alla resultat positiva. Detta fick Mission Management Team (MMT) att besluta om att nedräkningen inför STS-128s tredje uppskjutningsförsök ska inledas klockan 14:57, svensk tid, i eftermiddag.

Det slutgiltiga beslutet om uppskjutningsförsöket blir av eller ej kommer tas av MMT under ett möte som startar klockan 19:00, svensk tid, på torsdagskvällen. I och med att nedräkningen kommer återupptas indikerar att resultatet av mötet kommer vara positivt. Om MMT beslutar att gå vidare med nedräkningen kommer tankningen av den externa bränsletanken att inledas klockan 20:57, svensk tid, ikväll. Ombordstigningen kommer sedan ske klockan 03:02, svensk tid, med en planerad uppskjutning klockan 06:22.09, svensk tid, på fredagsmorgonen. Ett nedräkningscshema med alla viktiga tider kommer under dagen.

I skrivande stund finns det ingen förklaring till varför ventilen uppförde som den gjorde i tisdags vilket gör att utredningen fortsätter.

Precis som under tidigare nedräkningar kommer fortlöpande uppdateringar ske på livebloggen.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.