Atlantis STS-129 | ISS ULF3
Uppskjutning: Klockan 20:28.10 den 16 november 2009.
Dockning: Klockan 17:53 den 18 november 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 10:54 den 25 november 2009.
Landning: Klockan 15:44 den 27 november 2009.

Längd: 11+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 129.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-129 | ISS ULF3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-11-24

Tomt var det här.
Tomt var det här.
Foto: NASA TV.

För en andra gång denna dag ringde rymdstationens fartygsklocka vid kvart i sju, svensk tid, på tisdagskvällen. Denna gång gällde saken att Atlantis besättning lämnade den internationella rymdstationen. Strax innan hade den obligatoriska farvälsceremonin och det efterföljande kramkalaset genomförts. Luckstängen mellan rymdfarkosterna skedde klockan 19:12, svensk tid. Rymdfärjebesättningens sista dag ombord på ISS bjud dock på lite spänning då ett brandlarm utlöstes i den japanska labbmodulen. Det framkom dock rätt snabbt att det var ett falsklarm då flera besättningsmedlemmar befann sig inne i modulen och höll på att packa ihop experiment som ska tillbaka till jorden. Orsaken till brandlarmet var troligen att astronauterna virvlade runt damm som störde en av brandvarnarna.

Det sista som överfördes till Atlantis från ISS var artikel 914, även känd som Nicole Stott.

Efter att läcktester har genomförts kommer besättningarna att fortsätta förberedelserna inför onsdagens utdockning. Utdockningen mellan Atlantis och ISS är planerad till klockan 10:53, svensk tid, på onsdagseftermiddagen. På ett avstånd av ungefär 200 meter från rymdstationen kommer pilot Barry Wilmore att styra rymdfärjan ett helt varv runt ISS innan han sätter kurs därifrån. När Atlantis sedan befinner sig på säkert avstånd från ISS kommer en sista inspektion av rymdfärjans värmeskyddspaneler att utföras. När denna är klar kommer Atlantis sedan sätta iväg hemåt.

När Atlantis kommer lämna ISS under onsdagen gör hon det med ett tomt lastutrymme. Detta är något ovanligt när det gäller ett nyttolastuppdrag (fraktuppdrag) men på et sätt symboliserar  det att rymdfärjeprogrammet allt mer närmar sig slutet och färdigbyggandet av ISS då det nu handlar om att maximera uppmassan. Atlantis mittdäck är dock fullt med vetenskapliga experiment och annan material som ska tillbaka till jorden. Gällande rymdstationen är den nu ungefär 85 procent färdigbyggd. Det som Atlantis och hennes besättning hjälp till med under den senaste veckan är att förse rymdstationen med reservdelar inför framtiden. För när rymdfärjorna har slutat flyga blir det svårt att få upp större enskilda laster och reservdelar som inte går att montera isär.

Atlantis landning är planerad till klockan 15:43, svensk tid, på fredag.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.