Atlantis STS-129 | ISS ULF3
Uppskjutning: Klockan 20:28.10 den 16 november 2009.
Dockning: Klockan 17:53 den 18 november 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 10:54 den 25 november 2009.
Landning: Klockan 15:44 den 27 november 2009.

Längd: 11+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 129.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-129 | ISS ULF3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-11-18

Rymdfärjans lastutrymme fotograferat.
Rymdfärjans lastutrymme fotograferat.
Foto: NASA.

Efter en två dagar lång jakt dockade rymdfärjan Atlantis med ISS på onsdagseftermiddagen. Dockningen skedde klockan 17:51, svensk tid, när rymdfarkosterna befann sig ovanför Nya Zeeland. Dockningen genomfördes utan problem och strax efteråt kunde läcktesterna sätta igång. Efter att det stod klart att inga läckor förekom och resten av förberedelsearbetet inför lucköppningen var klart kunde luckorna öppnas strax före klockan halv åtta, svensk tid. Efter en kort välkomstceremoni följd av en säkerhetsgenomgång började arbetet för besättningarna.

Ungefär en timme innan dockningen genomförde Atlantis den obligatoriska 360-gradersflippen. Manövern möjliggjorde för delar av ISS-besättningen att ta högupplösta bilder av rymdfärjan. Bilderna kommer sedan skickas ner till markkontrollen för att granskas av NASAs specialteam.

Förutom installationen av ELC-1 på utsidan av ISS kommer även rymddräkterna inför torsdagens rymdpromenad föras över till ISS under kvällen. Den första av tre rymdpromenader kommer genomföras av Foreman och Satcher och är planerad att starta strax efter klockan tre, svensk tid, på torsdagseftermiddagen. Läs mer om rymdpromenad 1 >>>

Förutom lite småproblem med datornätverket ombord samt högkastighetsuppkoppling till/från rymdfärjan finns det inga kända allvarliga problem i skrivande stund. I och med att Atlantis nu har dockat med ISS och luckorna är öppna är Nicole Stott nu officiell besättningsmedlem i STS-129-besättningen.

360-gradersflippen

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.