Atlantis STS-129 | ISS ULF3
Uppskjutning: Klockan 20:28.10 den 16 november 2009.
Dockning: Klockan 17:53 den 18 november 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 10:54 den 25 november 2009.
Landning: Klockan 15:44 den 27 november 2009.

Längd: 11+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 129.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-129 | ISS ULF3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-11-14

Besättningen har anlänt.
Besättningen har anlänt.
Foto: NASA.

Vid klockan sju, svensk tid, på fredagskvällen inleddes nedräkningen inför uppskjutningen av rymdfärjan Atlantis. En uppskjutning som är planerad till klockan 20:28, svensk tid, på måndag. Väderutsikterna inför måndagen är god. Sammantaget är det 10 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning och då handlar det främst om risk för höga sidovindar vid landningsbanan. När det gäller väderprognosen inför tankningen av den externa bränsletanken är risken att vädret hindrar detta noll procent. Båda nödlandningsplatserna och dem transatlantiska landningsplatserna är vädermässigt okej på måndag. Gällande fartygen som ska bärga startrakterna ser det ut som att det kan bli grov sjö, detta kommer dock inte påverka uppskjutningen.

Om uppskjutningen skulle bli fördröjd 24 timmar ökar risken för att vädret ska hindra den samma med 20 procentenheter. Främst handlar det om en molnbank som drar in över Florida. Även dem transatlantiska landningsplatserna ser sämre ut på tisdag på grund av sidovindar. Gällande onsdagen är det 60 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning. Skälen är det samma som för tisdagen. I stort sätt är alla nödlandningsplasterna okej inför onsdagen.

Gällande nyttolasten kommer det sista av denna av lastas ombord natten till måndag. Om det skulle uppstå en försening finns det visa experiment på mittdäcket som måste bytas ut inför varje nytt uppskjutningsförsök. Nyttolasten i lastutrymmet klarar att vara kvar genom december utan åtgärd. Lastrumsdörrarna på Atlantis stängdes under torsdagen.

Lördagens planerade uppskjutning av en Atlasraket har försenas några dagar på grund av ett tekniskt problem. För Atlantis innebär detta att hon kan lyfta på måndag.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.