Atlantis STS-129 | ISS ULF3
Uppskjutning: Klockan 20:28.10 den 16 november 2009.
Dockning: Klockan 17:53 den 18 november 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 10:54 den 25 november 2009.
Landning: Klockan 15:44 den 27 november 2009.

Längd: 11+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 129.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-129 | ISS ULF3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-11-12

Besättningen anländer.
Besättningen anländer.
Foto: NASA TV.

Medan den ryska ISS-modulen Mini-Research Module 2 dockade med ISS lyfte STS-129s sex personer starka besättning från sin Hemmabas i Houston, Texas. Slutmålet för den ungefär två timmar långa flygningen var Florida och Kennedy Space Center. Flygningen genomfördes planenligt och vid halv sjutiden, svensk tid, landade besättningen på rymdfärjornas landningsbana på KSC. Välkomstceremonin i Florida bestod av NASA-personal och journalister. Efter landningen höll besättningen en kort presskonferens där alla sa några ord om sina familjer, personal och uppdraget.

Den officiella nedräkningen inför uppskjutningen på måndag kommer starta klockan 19:00, svensk tid, på fredagskvällen. Denna gång är nedräkningen fyra timmar längre än normalt beroende på att det är en planerad uppskjutning av en Atlasraket på lördag. Atlasuppskjutningen gör att startplatta 39A måste utrymmas under fyra timmar på grund av säkerhetsskäl. Om Atlasuppskjutningen försenas ett dygn kommer även uppskjutningen av Atlantis att försenas. Som läget är i dagsläget har NASA bokat in Cape Canaveral den 16 och 17 november. En försening för en planerad Deltauppskjutning gör dock att det finns möjlighet för NASA att boka in alla dagar till och med den 19 november, om det behövs. Efter den 20 november gör solens vinkel att Atlantis inte kan vara dockad med ISS och nästa uppskjutningsmöjlighet är en bit in i december.

När det gäller väderutsikterna för nästa vecka ser det bra och troligen kommer vädret inte hindra en uppskjutning. För måndagen finns det bara en liten risk för sidovindar vid landningsbanan. Vindarna kommer dock inte vara tillräckligt kraftiga för att hindra en uppskjutning.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.