Atlantis STS-129 | ISS ULF3
Uppskjutning: Klockan 20:28.10 den 16 november 2009.
Dockning: Klockan 17:53 den 18 november 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 10:54 den 25 november 2009.
Landning: Klockan 15:44 den 27 november 2009.

Längd: 11+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 129.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-129 | ISS ULF3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-10-29

Atlantis synd i förgrunden samtidigt som Ares I-X lyfter.
Atlantis synd i förgrunden samtidigt som Ares I-X lyfter.
Foto: NASA.

På torsdagen hölls den sista Flight Readiness Review inför uppskjutningen av Atlantis STS-129 nästa månad. På mötet gicks alla större tekniska aspekter av uppdraget igenom och eventuella oklarheter och onormala risker presenterades. Resultatet av mötet blev, som väntat, att uppskjutningen av Atlantis fastställdes till klockan 20:27, svensk tid, den 16 november. Eventuellt kan uppskjutningen försenas till den 17 november klockan 20:02, svensk tid, ifall en Atlasuppskjutning den 14 november försenas en dag.

Under mötet diskuterades bland annat några frågor gällande Atlantis huvudmotor men även dessa frågetecken röjdes bort. Bland annat gällde frågan trycket i motorn och hur detta påverkar flygningen.

En nyhet under uppskjutningen är att en kamera är monterad vid piloten. Anledningen är att NASA vill se isfrostrampen på den externa bränsletanken.

Om Atlantis inte lyfter den 17 november dröjer det till den 6 december innan nästa uppskjutningsmöjlighet finns. Detta beror dels på en Deltaraket har ett uppskjutningsfönster den 18 - 19 november och dels på aktiviteter och besättningsutbyten på ISS. Utan att ta hänsyn  till Deltaraketen kan Atlantis lyfta senast den 19 november 19:14, svensk tid.

När det gäller förberedelserna inför uppdraget fortlöper dessa i stort sätt planenligt och under natten till fredagen kommer nyttolasten, som ska monteras i rymdfärjans lastutrymme, att köras ut till startplattan. Inför utkörningen av nyttolasten svängdes servicetornet till parkeringsläge. Denna manöver tog ungefär 20 minuter och avslutades vid kvart i sex, svensk tid, på torsdagseftermiddagen. Monteringen av nyttolasten i lastutrymmet kommer slutföras under veckoslutet.

På måndag kommer STS-129s besättning att anlända till Kennedy Space Center för att dagen efter delta i den obligatoriska nedräkningssimuleringen. Dryga veckan senare kommer besättningen att återvända till Florida men denna gång är det för att genomföra uppskjutningen och uppdraget.

Nu finns det information om alla tre rymdpromenader och dess innehåll >>>

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.