Atlantis STS-129 | ISS ULF3
Uppskjutning: Klockan 20:28.10 den 16 november 2009.
Dockning: Klockan 17:53 den 18 november 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 10:54 den 25 november 2009.
Landning: Klockan 15:44 den 27 november 2009.

Längd: 11+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 129.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-129 | ISS ULF3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-10-14

Atlantis på väg mot startplatta 39A.
Atlantis på väg mot startplatta 39A.
Foto: NASA.

Klockan 12:38, svensk tid, på onsdagseftermiddagen började "stacken", bestående av Atlantis, startraketerna och den externa bränsletanken, den 5,6 kilometer långa resan mot startplatta 39A. Tillsammans väger "stacken", transportbilen och den mobila startplattformen nästan åtta ton. Vid resans början låg Florida och Kennedy Space Center fortfarande i mörker. För att minimera antalet partiklar som rivs upp från den torra körbanan körde en tankbil före under resans gång och sprutade vatten på körbanan.

Förutom ett oplanerat stopp när rymdfärjan hade kommit ungefär en tredjedel av sträckan genomfördes den drygt sju timmar långa utrullningen utan problem. Vad det var som orsakare det oplanerade stoppet har inte kommit till allmänhetens kännedom men det kan varit en överhettning i något kullager eller dylikt. Stoppet varade i ungefär en timme.


Atlantis på väg mot startplatta 39A.
Foto: NASA TV.

Klockan 19:31, svensk tid, på onsdagskvällen var "stacken" framme vid startplattan och hjulen stannade. Väl framme på startplattan inleddes arbetet med att sänka ner den mobila startplattformen och säkra den vid plattan. Detta arbete tog drygt en halv timme och vid klockan åtta, svensk tid, var arbetet med att säkra den mobila startplattformen klart.

När det gäller nyttolasten som ska monteras i Atlantis lastutrymme, ELC 1 och 2, kommer den köras ut till startplattan den 22 oktober. Den 9 november kommer lastrumsdörrarna stängas för sista gången innan uppskjutningen. När det gäller besättningens slutövning kommer denna ske nästa vecka med den stora nedräkningssimuleringen den 21 oktober.

När det gäller Flight Readiness Review på rymdfärjeprogramsnivå kommer denna hållas den 20 till 21 oktober. Den 29 oktober är det sedan dags för Flight Readiness Review på högsta NASA-nivå. Det är på detta möte som det officiella uppskjutningsdatumet kommer fastställas. På båda mötena kommer alla tekniska detaljer som kan påverka uppskjutningen och/eller uppdraget presenteras.

Atlantis STS-129s utrullning

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.