Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-23

Regn över KSC och Discovery under söndagseftermiddagen.
Regn över KSC och Discovery under söndagseftermiddagen.
Foto: NASA TV.

M
ed uppskjutningen drygt ett dygn bort har Mission Management Team genomfört det sista stora mötet inför uppskjutningen. Dem två stora frågorna under mötet var dels den enkontrollbox som bytes ut tidigare under veckan och dels bränsleventilerna som varit aktuella under de senaste flygningarna. När det gäller det senaste handlade det främst om att under den senaste flygningen, STS-127, uppstod flera sprickor på en ventil som genomförde sin första flygning. När sedan tekniker gick tillbaka och tittade på data om ventilen uppmärksammades att det funnits småsprickor redan innan flygningen. Dessa sprickor ansågs dock vid tidpunkten för inspektionen vara för små för att föranleda någon åtgärd. Det har även framkommit att hanteringsprocesser som varje ventil får genomgå innan uppskjutningen kan öka risken för sprickor. Detta har föranlett NASA till att införa nya rutiner och mer noggranna kontroller av ventilerna. För STS-128 anses det inte finnas någon förhöjd risk som kan äventyra besättningen eller rymdfärjan.

När det gäller enkontrollboxen har tester visat att den utbyta boxen fungerar som den ska. Kvar finns dock risken att andra elkontrollboxar ombord kan ha liknande fel. Det aktuella felet är dock sådant att om det inträffar när en box är i tillslaget läge går den ej att slå och vice varse om den är i avstängt läge. Detta gör att risken är acceptabel och att alla boxar som är en del av ett viktigt system kommer hållas påslagna under hela uppdraget. Då boxarna slås på innan uppskjutningen utgör det hela ingen fara. De enda boxarna som kommer slås av och på under uppdraget är boxarna som kontrollerar värmen till nyttolasten i lastutrymmet. Dessa boxar anses dock inte vara kritiska.

När det gäller förberedelsearbetet föll detta efter tidsschemat under natten till söndagen och tankningen av bränslecellerna ombord på Discovery genomfördes ungefär en och en halv timme sent. Förseningen var dock inte värre än att NASA kunde komma ifatt den under söndagen. Den dagliga eftermiddagsskuren med åska hotade dock att försena arbetet under söndagseftermiddagen, lokal tid, men troligtvis kommer det inte påverka uppskjutningen.

Det är även vädret som ser ut att kunna sätta käppar i hjulet för uppskjutningen och då främst vädret vid tidpunkten för tankningen av den externa bränsletanken. Den senaste väderprognosen ger en risk på 40 procent att det kommer finnas åska inom åtta kilometers avstånd från startplatta 39A vid tidpunkten för påbörjningen av tankningen. Om det finns åska inom åtta kilometers avstånd är det ett brott mot NASAs regler vilket gör att tankningen inte kan påbörjas. Erfarenhetsmässigt kan tankningen försenas upp till ungefär tre timmar innan det finns risk för att uppskjutningen måste ställas. in. Vid en sådan försening skulle även besättningens ombordstigning försenas en timme och ytterligare en person skulle behöva hjälpa till med ombordstigningen.

Det positiva, vädermässigt, är att vädret kommer förbättras under timmarna fram till uppskjutningen och att det bara är 20 procents risk för att vädret hindrar en uppskjutning. Det som ser ut att kunna ställa till det är regn över och i närheten av landningsbanan på Kennedy Space Center. När det gäller Edwards flygbas, White Sands och dem transatlantiska nödlandningsplatserna ser vädret bra ut. Vid en försening på ett dygn minskar risken för att vädret ska hindra en tankning till 20 procent samt ökar till 30 procent vid uppskjutningen. Om uppskjutningen försenas med två dygn är samma siffror 10 procent respektive 30 procent.

Erfarenhetsmässigt är det 96 procents sannolikhet att Discovery kommer lyfta under detta uppskjutningsfönster.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.