Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-18 | Uppdaterad

Christer Fuglesang.
Christer Fuglesang.
Foto: NASA.

Tisdagens Flight Readiness Review (FRR) har dragit ut på tiden och kommer fortsätta på onsdag. Enligt de senaste uppgifterna från NASA kommer mötet hålla på till middagstid, lokal tid, på onsdag vilket betyder omkring klockan 18:00, svensk tid. Mötet kan dock sluta både tidigare och senare. Att mötet drar ut på tiden är inget ovanligt och anledningen är att det finns många frågor att diskutera och att det är bättre att ta god tid på sig än att hasta igenom frågorna. En av frågorna som tydligen tar mycket tid är huruvida den externa bränsletanken är tillräckligt säker för att flyga eller ej.

När det gäller uppskjutningsdatumet kommer det officiella beskedet först imorgon men enligt Christer Fuglesang har besättningen blivit informerade om att uppskjutningen blivit framflyttad minst ett dygn. Även andra källor bekräftar det hela. Anledningen till förseningen är de tekniska problem, bland annat med en ledning, som förekommit under förberedelsearbetet. Det är inte heller otroligt ifall uppskjutningen försenas ännu mer. Det aktuella uppskjutningsfönstret sträcker sig till den 31 augusti då Discovery måste stå tillbaka för bland annat uppskjutningen av den japanska fraktfarkosten HTV. Nästa uppskjutningsfönster för STS-128 öppnar i oktober. En uppskjutning den 25 augusti skulle ske klockan 07:36, svensk tid.

En glädjande nyhet är att den tropiska stormen Ana har upplösts och orkanen Bill har svängt av norrut och inte längre utgör något hot mot Florida. Även reparationen av den ledning på  ETVAS (External Tank Vent Arm System) som inte fungerade som den skulle fortlöper planenligt.

trots förseningen kommer besättningen anlända till Florida omkring klockan 01:00, svensk tid, på torsdag.

För senaste nytt om STS-128 på svenska klicka dig in på Astrowebbs liveblogg.

2009-08-18

Discovery strax efter ankomsten till startplattan.
Discovery strax efter ankomsten till startplattan.
Foto: NASA.

Enligt uppgifter som Nasaspaceflight.com tagit del finns det en risk att uppskjutningen av Discovery STS-128 försenas med ett dygn. Anledningen är att under en rutinkontroll under måndagen upptäcktes en högre spänning än normalt i en ledning på ETVAS (External Tank Vent Arm System). Istället för det normala värdet på högst 0,05 volt uppmätes 0,33 volt. För att komma tillrätta med problemet inleddes på måndagskvällen, lokal tid, arbetet med att koppla ur ledningen, åtgärda ledning och kopplingsdon samt iordningsställa allt. Först när arbetet är klart eller i det närmaste klart går det att säga hur det hela påverkar uppskjutningsdatumet.

Förutom ovan nämnda problem kommer det under tisdagens Flight Readiness Review (FRR) även tas upp huruvida den  externa bränsletanken är tillräckligt säker för uppskjutning. Denna fråga kommer dominera mötet och troligtvis kommer bränsletanken godkännas för uppskjutning.

När det gäller Discoverys besättning gick dessa in i karantän i måndags och om uppskjutningen inte försenas kommer besättningen anlända till Florida klockan 01:00, svensk tid, på torsdag.

Senast nytt inför uppskjutningen kommer att presenteras på livebloggen fortlöpande och vid behov.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.