Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-09

Danny Olivas, Nicole Stott och Christer Fuglesang.
Danny Olivas, Nicole Stott och Christer Fuglesang.
Foto: NASA.

Efter några dagar i Florida har Christer Fuglesang och resten av Discoverys besättning återvänt till Texas och sin hemmabas i Houston. Där kommer besättningen gå igenom det sista inför den planerade uppskjutning i slutet av månaden. Samtidigt fortsätter förberedelsearbetet med Discovery, den externa bränsletanken och startraketerna. När det gäller nyttolasten, främst fraktmodulen Leonardo, lastades den in i rymdfärjans lastutrymme för några dagar sedan. Inlastningen genomförses planenligt och även fredagens nedräkningssimulering genomfördes planenligt. Lastrumsdörrarna stängdes även dem planenligt under söndagen.

Även om förberedelsearbetet hittills fortlöpt smidigt finns det en risk att uppskjutningen måste flyttas fram. Anledningen är att det finns en risk att "stacken" måste köras tillbaka till monteringshallen för att omarbeta bränsletankens två LO2 isfrostramper. Anledningen är att på grund av problemen under STS-127s uppskjutning vill ansvariga vara säkra på att inget liknande händer under STS-128s uppskjutning. Exakt vad för arbete som skulle göras om "stacken" skulle köras tillbaka är inte helt klart. Det som är klart är att om en tillbakarullning skulle bli av är nästa uppskjutningsmöjlighet inte förrän i slutet av september alternativt början av oktober. Anledningen är att flera bemannade och obemannade farkoster kommer docka med ISS under den aktuella tidsperioden. Ett beslut om en eventuell tillbakarullning kommer tas under nästa eller nästnästa vecka.

Det aktuella uppskjutningsfönstret ger möjlighet för Discovery att lyfta den 31 augusti samtidigt som uppdraget kan genomföras som planerat innan fraktfarkosten HTV ska docka med ISS. En uppskjutning den 31 augusti innebär dock att en av extra dagarna försvinner. Även en uppskjutning den 1 september är möjlig men då förloras även en dockad dag.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.