Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-05

"Stacken" under gårdagens förflyttning.
"Stacken" under gårdagens förflyttning.
Foto: NASA.

Efter tisdagens något långa förflyttning av "stacken" var det under onsdagen dags för besättningen att genomföra en betydligt kortare resa, i alla fall i timmar räknat. Flygningen från astronauternas hemmabas i Houston, Texas skedde med några av NASAs flygplan av typ T-38. Efter en mellanlandning i Alabama för tankning landade astronauterna på Kennedy Space strax efter klockan halv sex, svensk tid, på onsdagseftermiddagen. Efter ett kort framträdande inför den samlade presskåren steg astronauterna ombord på bussen som tog de till besättningskvarteren. Alla astronauterna såg fram emot flygningen och Christer Fuglesang tyckte det var roligt att vara tillbaka.

Under tiden i Florida kommer besättningen delta i den obligatoriska slutövningen (Terminal Countdown Demonstration Test (TCDT)) som genomförs inför varje rymdfärjeuppdrag. Höjdpunkten under övningen är den uppskjutningssimulering som genomförs där astronauterna går igenom hela uppskjutningsdagen fram till dess att det bara återstår några sekunder innan simulerad uppskjutning. Vid denna tidpunkt utryms rymdfärjan och astronauterna beger sig till korgarna som vid ett riktigt nödläge snabbt tar astronauterna ner och bort ifrån servicetornet. Simuleringen kommer äga rum på fredag och avslutas sen eftermiddag, svensk tid.

Innan det är dags för uppskjutningssimuleringen kommer astronauterna hålla en presskonferens den 6 augusti klockan 14:40, svensk tid. Återflygningen till Texas kommer ske på fredag, lokal tid.

Sedan igår är det inte bara Jose Hernandez ur besättningen som twittrar utan även Fuglesang finns på twitter.com/CFuglesang. Fuglesang kommer dock inte att twittra från rymden.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.